Auteur: Angela Fernald.
Omdat de schrijvende pers haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet kent, met name in onze transitie periode, maakt dat de social media weeldig floreren. Iedereen is verslaggever en radio man geworden op facebook met voice-overs en podcasts berichten. Men poneert onlogische stellingen zoals: “Kritiek leveren zonder de bereidheid om er ook zelf iets aan het probleem te doen, betekent dat je onderdeel bent van het probleem.”. Juist door kritisch te schrijven leveren schrijfers met een duidelijke boodschap een enorme bijdrage aan de maatschappelijke discussie. Kritische schrijvers en analisten zijn een enorme meerwaarde voor elke ontwikkeling. Dus zij doen wel degelijk iets en niet niets! Wij houden teveel ervan op de man te spelen in plaats van op de bal. Onderzoeks journalistiek is in de veranderde setting van ons moderne denken een ernstige tekortkoming. Surinamers dienen zich te verdiepen in de complexiteit van de materie alvorens een artikel te schrijven. Allemaal zijn wij besmet met het dorpse denken wat niet meer past in het wereld denken. Surinaamse journalisten lopen ernstig achter maar hebben een arrogantie van een schip dat de lading niet dekt.
Voeg je koptekst hier toe
Een Chaotische Vorm van Onbekwaamheid
30 Oct, 2020, 04:48

“Hoe kun je president zijn als je de opvoeding van je eigen kinderen niet aan kunt” of “woorden van gelijke strekking”. Neen dat waren niet de minst storende, vrijpostige elementen. Waarom heb ik nooit van deze zelfde journalisten vragen gehoord aan de vorige president over Dino of Meriba??
Ook niet, het meest storende was, de belerende en geagiteerde manier waarop één der journalisten de president trachtte duidelijk te maken “hoe het bankwezen het beste zou kunnen functioneren”. Uiteraard ging het over de beperkte opname mogelijkheid van zijn eigen geld.
“We worden belazerd door de banken” weerklonk het, door “het geweten der natie” in zijn chaotisch verhaal, welke niet neigde naar een echte vraagstelling. Gelukkig greep de voorzitter van de persconferentie in, jammer genoeg te laat. Een persconferentie wordt belegd om journalisten te informeren. Niet omgekeerd. Daarvoor vraag je audiëntie aan bij de president.
Het meest storend was de journalist die met het beschuldigende vingertje naar de president begon te ageren en zijn beklag deed dat “de buitenlandse pers eerder en beter geïnformeerd was dan de binnenlandse”. Als voorbeeld gaf hij de harde schijf die ex-minister Hoefdraad meegenomen heeft op zijn vlucht.
Zijn we blind geworden door het moreel-ethisch normverval van onze natie?! Vinden wij ‘t normaal dat onze ex-minister vlucht met een harde schijf van het volk ???!
Dit alles met het besef dat de ongerichte agressie in de maatschappij, in tijden van nood, zich richt op degenen van wie we afhankelijk zijn.
Ook dat vereist zelf-reflectie….
R.W. Jessurun MD DIH
Psychiater
Bigi Boy: geen persconferenties meer voor journalisten in Suriname
17 september 2020
De Surinaamse UFC-vechter Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik heeft woensdag laten weten geen persconferenties meer te zullen houden voor journalisten in Suriname. Dat zei Rozenstruik tijdens een meeting met de pers in het Ramada hotel in Paramaribo.
Zijn uitspraak is een reactie op een artikel van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), waarin zij Team Bigi Boy beschuldigd van minachting van de nationale (sport)pers. De VSJS zegt in het artikel ondermeer dat het moeilijk tot onmogelijk is om de Surinaamse topsporter te spreken of te interviewen. Voor grote partijen als UFC en ESPN zou wel tijd door hem worden vrijgemaakt vindt de vereniging.
Bigi Boy vindt het artikel dat verscheen in de Surinaamse krant de Ware Tijd niet acceptabel en respectloos naar hem toe. Hij vindt het geen kwestie van minachting, maar gewoon de realiteit. “Ik wil interviews geven en helpen waar ik kan, maar als het niet lukt: sorry. Het is een zware job” aldus Bigi Boy.
Hij zegt erbij dat het geen kwestie is van bigi fasi (hoogmoedigheid) maar dat het gewoon steeds moeilijker wordt. Hij en zijn team krijgen honderden aanvragen binnen via al hun kanalen. Ze hebben de tijd niet om overal op in te gaan en moeten steeds selectiever hiermee omgaan.
Bigi Boy vindt het niet acceptabel dat de VSJS hem op deze manier aanspreekt. Hieronder de beelden van de persmeeting:
BOUTETRSE BEPAALT NIET MEER, ZIJN TIJD IS VOORBIJ. LAAT HIJ TOMATEN GAAN PLANTEN.
7 aug 2020
De Surinaamse pers: een grote maatschappelijke ramp
07 Aug, 2020, 04:38

INGEZONDEN: Minachting nationale (sport)pers door Team Bigi Boy Lees meer: INGEZONDEN: Minachting nationale (sport)pers door Team Bigi Boy -
14/09/2020 19:07
Vanwege de trend die de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) waarneemt, voelt zij zich geroepen uit te komen met een verklaring. Immers, tegen minachting van de nationale (sport)pers door (individuele) sporters of sportbonden en -organisaties zal de VSJS altijd haar stem laten horen. Via e-mail zijn journalisten middels een ‘nieuwsbrief’ door Team Bigi Boy uitgenodigd voor een persconferentie op 16 september 2020.
Echter, het grootste zorgpunt is de tijdspanne. De persconferentie wordt op een dag na één maand na het gevecht van Jairzinho Rozenstruik tegen de Braziliaan Junior Dos Santos gehouden. Het nieuws is intussen uitgekauwd: het gevecht was live op de televisie te volgen in Suriname op 15 augustus, tegenover buitenlandse media heeft Jairzinho Rozenstruik al uitgebreid gesproken over het gevecht. De vraag rijst dus automatisch wat Team Bigi Boy één maand na het gevecht nog aan de Surinaamse sportjournalisten zal vertellen? Alles is al breed uitgemeten op diverse (sociale)mediakanalen van het buitenland.
Het is niet de eerste keer dat de Surinaamse pers deze behandeling ten deel valt, vandaar ook dat aan het begin is aangehaald dat het een trend is, een ontwikkeling die de vereniging noodzaakt tot het uitgeven van deze verklaring. Immers, ook in de voorbereiding naar gevechten toe is het moeilijk tot onmogelijk om de Surinaamse topsporter – de enige die in deze Covid-19-tijd echt actief is – te spreken of te interviewen. Daardoor hollen de Surinaamse (sport)journalisten steeds achter de feiten aan en moeten ze het alleen maar hebben van berichten uit het buitenland gebracht door onder meer UFC en ESPN, voor wie er wel tijd wordt vrijgemaakt.
De VSJS is er doordrongen van dat UFC-vechters contractuele (media)verplichtingen hebben, maar heeft ook legio voorbeelden van (andere) sportgrootheden die normaal tijd vrijmaken om hun nationale pers op tijd te spreken. De Surinaamse journalisten verwachten dan ook dat Jairzinho Rozenstruik als Surinaamse sportambassadeur de eigen, nationale, Surinaamse media niet als laatste in de rij zal plaatsen. Dat is een behandeling die niet zal worden getolereerd. In verband met het vorenaangehaalde is dan ook op de laatste persconferentie van Jairzinho Rozenstruik in Paramaribo, het voorstel gedaan om middels een Zoominterview de Surinaamse pers sneller te woord te staan. Het managementteam van Rozensruik vond dit voorstel valide, maar heeft jammer genoeg geen gebruik gemaakt van deze optie.
De VSJS benadrukt dat deze verklaring geenszins tot doel heeft Jairzinho Rozenstruik onaangenaam te zijn, maar slechts tot doel heeft een betere en respectvolle behandeling van de Surinaamse sportjournalisten, van wie enkelen hem vanaf zijn eerste stappen als vechtsporter volgen en hebben belicht.
“Work hard and follow your dreams, but never forget where you came from!”
Bestuur VSJS
Media beleid oude en nieuwe regering
Publicatie datum: 13 sep 2020 | Bron: SurinameNieuwsCentrale.com | Door: adh Mahabier
Elke nieuwe regering kiest haar eigen beleid en een communicatiestrategie. Regering Santokhi / Brunswijk heeft ook besluiten genomen in hoe zij willen communiceren met hun doelgroep. De huidige regering lijkt goed bewust te zijn van goede communicatiestrategie. Vrij snel is men gestart met het ombuigen van de communicatie erfenis van de vorige regering. Dit was een verstandige keuze maar hoe anders is het communicatiebeleid van Regering Santokhi / Brunswijk?
Het kan niemand ontgaan zijn dat regeringen Bouterse I en II de bestaande media misbruikt heeft voor eigen partij propaganda. De STVS (Surinaamse Televisie Stichting) moest het ook ontgelden. Van mismanagement of corruptieschandalen van Regering Bouterse was niets te merken. Het was vooral rozengeur en maneschijn op de televisie en dat in een crisis periode.
Radio SRS (Stichting Radio-omroep Suriname), bekend van o.a. bakana-torie van Limbo, was tijdens regering Bouterse eveneens bedoeld voor interne partij propaganda. Hierbij werd door de presentator ronduit scheldend straattaal gebezigd, om alles wat krom is recht te praten. Dank aan Steven Reyme voor en over zijn uitspraak in de vorige zin, die nu vaker wordt gebruikt om het mediabeleid van Bouterse kort en krachtig samen te vatten.
Eén jaar na aantreden van Bouterse I zien wij een centralisatie van de overheidscommunicatie. De Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) werd in 2011 fysiek en organisatorisch ondergebracht bij het kabinet van toenmalige VP Robert Ameerali. Zes jaar bleef het vrij rust met veranderingen in communicatiestrategieën van regering Bouterse.
Tot in 2017 het Nationaal Informatie Instituut (NNI) met als Directeur-perschef Clifton Limburg werd opgericht. Dit als opvolger van de NVD. Clifton Limburg was ook de presentator van bakana-torie op Radio SRS. Ook de nieuwe website de-boodschap.today is ook rond die tijd gelanceerd om het beleid de NDP te promoten.
De NII komt strategisch op een moment dat Kabinet Bouterse/Adhin het zwaar begint te krijgen. Twee jaar eerder in 2015 was initiatiefgroep ‘Wij Zijn Moe’ van Curtis Hofwijks en Stephano Biervliet opgericht tegen het beleid van de Kabinet Bouterse/Adhin. Bijna dagelijks waren in er stakingen, protesten en corruptieschandalen in het land.
‘Wij zijn moe’ kreeg langzaam maar zeker steeds meer aanhang. NII, met Limburg als geheime wapen, was ongetwijfeld bedacht om het klagend volk kalm te houden en NDP aanhang te behouden voor de volgende verkiezingen. De NDP was vrij vroeg begonnen met hun verkiezingscampagne. Het laatste heeft de NDP geen windeieren gelegd.
Na de NVD en de NII(2017) is het nu in 2020 de beurt aan de Communicatiedienst Suriname (CDS). De regering Santokhi / Brunswijk kiest een nieuwe naam voor hun persdienst. Er komen een paar verwachte en onverwachte veranderingen. De woordvoerder van de VHP, Alven Roosveld, wordt de nieuwe directeur-perschef. Limburg wordt ontheven door Adjay Moensi, de directeur van het kabinet, vanwege andere beleidsinzichten. Er komt ook een einde aan het radio programma Bakana Tori van Limburg en vervangen met Lantiboskopu.
Verassend en onverwacht is de oprichting van directoraat Volkscommunicatie op het Kabinet van de Vicepresident. De nut en noodzaak van dit directoraat is nog niet helemaal helder. Een politiek motief is hier niet helemaal uitgesloten. De website de-boodschap.today is door regering Santokhi / Brunswijk behouden inclusief de oude berichten uit de tijd van NII. De nieuwe naam van de persdienst is consequent op alle communicatiekanalen doorgevoerd.
Als de verandering hierbij blijft dan kunnen we stellen dat op kanalenstrategie niet veel is veranderd. NII heet nu CDS, en de website ‘de-boodschap.today’ blijft in tact. Er is veel opgeschoond op communicatie gebied maar de communicatie erfenis van de vorige regering leidt tot een onoverzichtelijk geheel. Enkel voorbeelden: YouTube kanaal die die niet correspondeert met de website, het gebruik een gmail als contact emailadres en het ontbreken van een duidelijk klantcontact center. Hopelijk zal de nieuwe directeur-perschef gebruik maken van nieuwe ICT technologieën om hun communicatie uitingen te ondersteunen.
In de communicatie inhoud daarentegen wordt wel veel veranderingen verwacht. De kernboodschap in de communicatie zal gebaseerd zijn op de doelen van de nieuwe regering. Maar ook de stijl zal anders zijn. ‘Neks no fout’ zit niet in communicatie stijl van de huidige regering. De communicatie stijl zoals uit partij centrum Ocer of vanuit Bakana Tori zal hopelijk tot het verleden behoren.
Het opruimen van het algehele communicatie landschap van de afgelopen 10 jaar zit hopelijk in goede handen bij de nieuwe directeur-perschef. Met zijn communicatie achtergrond is er hoop op een fatsoenlijke communicatie richting het volk en het buitenland.
door: adh Mahabier
https://www.linkedin.com/in/arunmahabier/
https://surinamenieuwscentrale.com/content/media-beleid-oude-en-nieuwe-regering
Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik op bezoek bij kabinet president
8 september 2020
President Chandrikapersad Santokhi heeft Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik samen met zijn coach en managamentteam ontvangen op zijn kabinet. Dit gebeurde op maandag 7 september 2020. De Surinaamse UFC vechter vond het gepast om een bezoek aan het staatshoofd te brengen naar aanleiding van zijn onlangs gewonnen ontmoeting tegen Junior Dos Santos.
Tijdens die ontmoeting was president Santokhi vol lof over de prestaties van de sporter en bedankte hem voor het positief plaatsen van Suriname op de wereldkaart. Het staatshoofd onderstreepte de rol die Rozenstruik vervult naar vooral jongeren toe die naar de sporter opkijken.
Aanwezig tijdens dit heugelijk moment waren ook de minister van Buitenlande Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin en NPS voorzitter tevens assembleelid Gregory Rusland. Beide functionarissen brachten de felicitaties uit aan de UFC vechter. Duidelijk is dat wanneer Bigi Boy in de ring staat, duizenden landgenoten hun avondrust opofferen om hem de morele steun te geven. Social media loopt ook over van trotse en blijde Surinamers na een gewonnen gevecht van Rozenstruik.
Rozenstruik heeft in het gesprek met de president kort vertelt hoe het er allemaal aan toe gaat binnen de Ultimate Fighting Championship (UFC) en het staatshoofd deelgenoot gemaakt van zijn toekomstplannen. Het voelt volgens hem goed aan om na het gevecht terug te zijn in Suriname en om dichtbij vrienden en familie te zijn. Dit moment gebruikt hij om zich weer op te laden voor de volgende wedstrijd.
Rozenstruik is momenteel op plek nummer 3 in de wereld en zijn streven is om op de eerste plaats te komen. De warme woorden van president Santokhi doen hem goed, zegt hij als reactie op zijn ontmoeting met het staatshoofd. Bigi Boy is de samenleving ook dankbaar voor elke steun die hij heeft ontvangen, wat hem motiveert om verder te gaan.