DE MEDIA IN BALANS OF DISBALANS T.A.V. HET NATIONALE DOEL!

2 dec 2022 Steun uit Nederland voor journalistiek in Suriname

 

02 Dec, 2022

foto

 Roy Khemradj, een van de initiatiefnemers, en Nienke Venema, directeur van de Stichting Democratie en Media ondertekenen de donatie overeenkomst. (Foto: Jessica Swinkels) 

 
Roy Khemradj, een van de initiatiefnemers, en Nienke Venema, directeur van de Stichting Democratie en Media ondertekenen de donatie overeenkomst. (Foto: Jessica Swinkels)

5 mei 2022: Wetsartikelen op grond waarvan Nazarali is ingesloten

 

05 May, 2022

foto

 

5 mei 2022: VHP: Look who’s talking

 

05 May, 2022

foto

 
5 mei 2022: De afgelopen tijd is er sprake geweest van enkele incidenten met betrekking tot de persvrijheid. Het is duidelijk, er is werk aan de winkel voor de regering. Persvrijheid moet gegarandeerd zijn want persvrijheid is een van de zeer waardevolle elementen van een echte democratie. We kunnen onze oren niet geloven, dat uitgerekend de NDP, die door de jaren heen als inborst heeft, beknotting van persvrijheid en mensenrechtenschendingen, nu plotseling opkomt voor deze 2 zeer belangrijke vrijheden. Nog gruwelijker waren de Decembermoorden in 1982 waarbij 15 weerloze burgers zijn vermoord, onder wie 5 journalisten. Als dat niet genoeg was zijn er verschillende mediahuizen in brand gestoken. Als we praten over beknotting van persvrijheid en mensenrechtenschendingen, dan praten we over de NDP. Dat is een voldongen feit.

5 mei 2022: Doekhie: Insluiting Mones barbaars

 

05 May, 2022

foto

 Rachied Doekhie 

4 mei 2022: SVJ wil onmiddellijke vrijlating Mones Nazarali

 

04 May, 2022

foto

 

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) eist in een verklaring dat journalist Mones Nazarali (Actionnieuws Suriname en verslaggever Ishara TV) onmiddellijk wordt vrijgelaten. Hij is gisteren ingesloten nadat aangifte tegen hem is gedaan door regiocommandant Hemantkoemar Sardjoe en gewestelijk politiecommandant Daphne Lieveld. Deze inverzekeringstelling tast de vrije meningsuiting en persvrijheid aan.

 
De SVJ zegt nota bene op de Internationale Dag van de Persvrijheid opgeschrikt te zijn door de arrestatie van de journalist. Door de inverzekeringstelling zijn de vrije meningsuiting en de persvrijheid ernstig aangetast. De journalist heeft, zoals het gangbaar is in een rechtsstaat, gebruik gemaakt van zijn grondrecht om een geval, waarvan hij het vermoeden heeft dat daar, ‘mogelijk, onrecht, willekeur en corruptie’ plaatsvindt, publiekelijk besproken. Met het optreden van de politie wordt nu het accent verlegd naar belediging, smaad en laster van politiefunctionarissen. Op basis van ‘muilkorfwetten’ wordt de journalist ingesloten, zonder dat de rechter aan te pas is gekomen.   
 
Het voorval en de recente gebeurtenissen, zijn daarom een sterke aanwijzing dat in Suriname het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid ernstig in gevaar zijn, door gebruik van machtsmiddelen. Dit is onacceptabel.
 
De SVJ benadrukt ten overvloede dat koloniale muilkorfwetten, zoals die zijn gebruikt bij de recente aanhoudingen en nu in het geval Mones Nazarali, niet thuishoren in een gezonde democratische samenleving. Deze verouderde koloniale artikelen in het Wetboek van Strafrecht, zijn gemaakt om overheden, machtsinstanties en personen te beschermen. Zij verstommen het publieke debat, snoeren critici de mond en zorgen voor een angstcultuur in de samenleving. De SVJ schaart zich achter de internationale oproep van de Verenigde Naties aan regeringen de persvrijheid te respecteren en gebruik te maken van moderne burgerwetgeving.
 
In dat licht wijst de SVJ er op dat in de grondwet al een goede basis is gelegd, voor hoe moet worden omgesprongen met smaad, belediging en laster. Daarnaast verwijst de SVJ naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag voor Burgerlijke en Politieke Rechten, maar ook naar jurisprudentie op dit stuk. In alle gevallen geldt dat het recht van vrije meningsuiting zwaarder weegt en dat in geval van laster de burgerrechter aan te pas komt.
 
De SVJ, is niet slechts opgeschrikt en ontstemd maar vindt het beschamend dat juist onder de huidige regering, Suriname een ongekende val van 33 plekken heeft gemaakt op de World Press Freedom Index 2022. Hiermee is het gezicht van Suriname internationaal geschonden.
 

De muilkorfwetten dienen zo snel mogelijk te worden geschrapt uit de wetgeving, zoals dit zelfs door de ex-kolonisator is gedaan. De journalistenorganisatie is het aan zichzelf én de samenleving verplicht te eisen dat journalist Mones Nazarali per direct in vrijheid wordt gesteld en er een onafhankelijk justitieel onderzoek komt naar het voorval in Nickerie, staat in de verklaring namens de SVJ ondertekend door voorzitter Vishmohanie Thomas. 

3 mei 2022: NDP: Val van 33 plekken op World Press Freedom Index, dramatisch

 

03 May, 2022

foto

De Internationale Dag van de Persvrijheid werd in 1993, door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties ingesteld. Gedurende deze dag wordt overal ter wereld stil gestaan bij de vrijheid die de pers geniet en onder welke omstandigheden zij  functioneren. In Suriname wordt door verscheidene media experts, burgers, ambassadeurs, organisaties alsook de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) aandacht aan deze dag besteed. Zo laten zij zich uit over de Internationale Dag van de Persvrijheid, en in welke mate de beleving daarvan gesteld is in Suriname. Dit zegt de NDP in een persbericht.
 
Het bericht dat de kroon spant is het nieuws waaruit blijkt dat Suriname in het afgelopen jaar van plek 19 naar plek 52 is gegaan. Een vrije dramatische val van 33 plekken op de World Press Freedom Index van 2022. Voorwaar een dieptepunt.
 
Het is zeer merkwaardig dat wij vanaf het aantreden van deze regering merken dat de gevestigde media organisatie SVJ, burgers en critici niet meer zo vrij zijn om hun mening te ventileren. Het recht op vrije meningsuiting wordt verstrengeld met het uiten van kritiek terwijl hooggeplaatste functionarissen deze vorm van vrije meningsuiting niet dulden. Vrije meningsuiting anno 2022 wordt zwaar afgestraft.
 

Het is alom bekend hoe zogenaamde activisten en critici, opgeroepen worden, zich aan te melden bij de politie voor verhoor, om vervolgens in verzekering te worden gesteld. Het onderkennen van het recht op de vrije meningsuiting naar de regering en hooggeplaatste publieke functionarissen toe moet kunnen zonder vrees voor rancune of machtsmisbruik.
Geen wonder dat de grote roep om de zogeheten ‘muilkorfwetten’ uit de grondwet te wissen sterker wordt. Echter geven de regering en DNA geen gehoor daaraan.

De teloorgang zet zich verder voort met de mishandeling van de journalist Pinas eind 2021. Dit ‘incident’ is naast andere incidenten ook genoemd in het mensenrechtenrapport van de Verenigde Staten. Het is zeer zorgwekkend dat onze burgers zelfs op internationale gedenkdagen worden gehinderd of dusdanig belemmerd, om vrij te zijn. Deze ingezette trend wekt een gevoel van onbehagen en legt een domper dat de democratie niet vrijelijk beleefd kan worden.
 
Op de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart jl. werden vrouwen, nabij het  beeld van Mama Sranan, door de politie gesommeerd zich van daar met hun stoelen  te verwijderen, toen ze stil protest voerden, als gevolg van de verslechterde sociale omstandigheden in het land.
 

Als klap op de vuurpijl blijkt dat er in Nickerie, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, wederom een aanhouding heeft plaatsgevonden van de heer Mones Nazarali, directeur eigenaar van het social media nieuws platform Actionnieuws.  
Dat het recht op vrije meningsuiting juist op de dag der persvrijheid op zo een grove manier vertrapt wordt, is een dieptepunt voor de democratie van onze soevereine natie. Dit terwijl dit recht, de belening en het uitoefenen daarvan  verankerd ligt in onze grondwet.

De NDP roept de gemeenschap op om waakzaam te blijven en zijn of haar mening te blijven uiten conform de richtlijnen in artikel 19 van de Grondwet van de Republiek Suriname, te weten: “Een ieder heeft het recht om door de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn/haar mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Zij roept daarom de regering ook op om alle democratische principes te eerbiedigen en haar werkarmen te instrueren hoe te handelen.

De NDP wenst een hart onder de riem te steken, van allen binnen de pers en media in Suriname, die het slachtoffer zijn geworden van deze ondemocratische handelingen van de regering en roept hen op hun werk naar eer en geweten te blijven uitoefenen.

3 mei 2022: VS ambassadeur: Vrije pers cruciaal voor elke beslissing

 

03 May, 2022

foto

 
Suriname keldert 33 plaatsen op lijst persvrijheid
 

03 May, 2022 15:36

foto

   

 

30 Oct, 2020, 04:48

foto

Regerings-persconferentie
28-10-2020.
 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *