DE GEOPOLITIEKE ONTSLUITING VAN ZUID-AMERIKA.

Auteur: Angela Fernald.

De Amerikanen en de Nederlanders werken niet alleen militair en politiek samen, maar er is ook een economische samenwerking tussen deze twee landen in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. De boring van olie voor onze kust vindt vooral door Amerikaanse bedrijven plaats. Dat nu Kosmos Energy haar deelneming/belangen in offshore blokken verkoopt aan de Nederlandse Shell is geen toevalligheid. Via de economie komen Nederland en de VS heel dicht bij de nationale politiek van Suriname.  De invloed van de VS en Nederland in het Caraibisch gebied breidt zich gestaag uit om China en Rusland de pas af te snijden, welke landen onder het regiem Bouterse-Adhin een stevige poot aan de grond kregen. Via het IMF en de IDB wordt de invloed van de VS in Suriname getild naar wereld niveau. Suriname is de moderne weg van ontwikkeling ingeslagen en dat betekent dat de houding van minderwaardigheid en de onderdanigheid ten opzichte van de wereld plaats heeft gemaakt voor vertrouwen in eigen kracht en eigen kunnen. Bovendien ook van een totaal ander inzicht namenlijk zoals president Santhoki het zegt:   “Deze regering werkt voor de volgende generatie en niet naar de volgende verkiezing,” benadrukt Santokhi. “Daarom gaan we duurzame, structurele en fundamentele maatregelen moeten treffen. Om de economie te herstellen, om rust te brengen in alle sectoren, zodat stabiliteit komt en de economie weer gaat groeien.”

Suriname is daarom niet meer bang om samen te werken met de grote jongens in de wereld. Want ons land heeft sinds kort een dictatoriaal bewind verslagen, zit opgescheept criminele organisaties die zich bezighouden met drugsterrorisme witwasserij en mensensmokkel. Dit zijn enorme belemmeringen om de nieuwe koers, de nieuw ingeslagen weg olv president Santhoki veilig te kunnen stellen. Vandaar de wisselwerking in samenwerking tussen de VS en Suriname, tussen Suriname en andere grote spelers in de wereld. Want wat door het regiem van Desi Bouterse is kapot geslagen, moet van de grond af opnieuw opgebouwd worden. En ALLE Surinamers moeten hierin hun bijdrage leveren omdat wij anders onszelf en de volgende generaties niet zullen kunnen redden als wij Suriname opgeven vanwege rascistisch denken. Vanuit de NDP wordt steeds de rascisme kaart op tafel gegooid in die zin dat de visie verspreidt wordt dat het opvalt dat omdat er in Guyana en Suriname twee Hindoestanen president zijn, de VS nu wel opeens naar Suriname komt. Maar draai het om, en stel u de vraag waarom niet alleen de VS niet naar Suriname kwam en of dat goed geweest is voor ons land. Het negatieve wordt in NDP kringen bezongen en gepropageerd, zij vinden het prima dat Suriname geisoleerd was onder hun Creoolse president. Ik zeg bewust Creoolse president omdat de Indianen niet rascistisch zijn en het zijn de Indianen zelf die meermalen hebben aangegeven moeite te hebben voor het misbruiken van hun Indiaanse afkomst door Desi Bouterse die op deze manier de Indiaan eerder heeft bezoedeld dan verheven. Het moderne denken van onze huidige president verdient tijd onder ons volk om in te dalen. Het gaat allemaal razendsnel en het is begrijpelijk dat er gemort wordt. Maar belangrijk is dat de balans in de verhouding van 90-10 (zie mijn artikel in dagblad Suriname van 5 sept 2020…….) niet uit het oog mag worden verloren. Onze president is niet heilig en doet niet alles goed, maar de richting waar hij Suriname naartoe koerst is de enige redding vooor Suriname. Op deze manier van all hands on deck kunnen wij op den duur de echte natie smeden waarin alle Surinamers verantwoordelijkheid dragen en zich verbonden voelen tot elkaar. De eenheid wordt gesmeed door samen te werken, samen te vallen en weer op te staan, samen te werken richting een doel: Alles voor Suriname, Suriname eerst. Deze weg is de succesvolle weg waar ons volk naar hunkert. Hoe mooi zou het zijn als onze kritische pers dit proces zou begeleiden met meer onderzoek journalistiek ter verdieping van onze nationale ontwikkeling. Want wij zijn per slot van rekening allemaal slachtoffers en wij vechten allemaal voor een betere toekomst met elkaar. Onze bevrijdingsstrijd is geen gemakkelijke, doch gaandeweg smaakt het naar meer en zullen wij onze nieuwe horizon bereiken voor de volgende generaties. Vele landen zijn ons hierin al voorgegaan.

Santokhi: Regering moet fundamentele maatregelen treffen

SHELL KOOPT BELANG KOSMOS ENERGY IN SURINAME

Kosmos Energy is een overeenkomst aangegaan met de B.V. Dordtsche Petroleum Maatschappij (Shell), een volledige dochteronderneming van Royal Dutch Shell, om belangen in een portefeuille van grens exploratieactiva af te bouwen voor ongeveer USD 100 miljoen, plus toekomstige voorwaardelijke betalingen tot USD 100 miljoen. In overeenstemming met de voorwaarden van de overeenkomst, zal Shell de deelneming van Kosmos in offshore blokken, Suriname, São Tomé en Principe, Namibië en Zuid-Afrika verwerven. De vergoeding bestaat uit een vooruitbetaling in contanten van ongeveer USD 100 miljoen, plus voorwaardelijke betalingen van USD 50 miljoen, te betalen bij elke commerciële ontdekking van de eerste vier exploratieputten die in de Activa zijn geboord, met een maximum van USD 100 miljoen in totaal. Drie van de vier putten staan ​​momenteel gepland voor 2021. Kosmos is van plan om tot een derde van de initiële opbrengst te gebruiken om twee hoogwaardige, door infrastructuur geleide verkenningsvooruitzichten in de Golf van Mexico te testen, die elk potentieel op hub schaal bieden met een goedkoop, koolstofarm ontwikkelingsprogramma. Het bedrijf verwacht het restant van de opbrengst te gebruiken om de uitstaande leningen onder zijn kredietfaciliteiten te verminderen.

Andrew G. Inglis, voorzitter en CEO van Kosmos Energy, zei: “Met deze transactie blijven we onze exploratieportfolio concentreren op bassins die een superieur rendement bieden met een kortere terugverdientijd en een aanzienlijk potentieel aan middelen. De opbrengsten stellen Kosmos in staat om hoogwaardige exploratiemogelijkheden te versnellen en tegelijkertijd de balans te versterken en Kosmos te positioneren om extra aandeelhouderswaarde te creëren. De voorwaardelijke betalingen die in de overeenkomst met Shell zijn vastgelegd, zorgen ervoor dat we de voordelen van grensverkenning behouden zonder verdere investeringen. “ Na afronding van de transactie, behoudt Kosmos een gerichte exploratieportefeuille met meer dan zes miljard vaten bruto grondstoffenpotentieel in de Golf van Mexico en West-Afrika. Kosmos verwacht ook in de komende twee jaar ongeveer USD 125 miljoen aan totale besparingen te realiseren in kapitaaluitgaven en algemene en administratieve kosten als gevolg van de transactie.

De afronding van de transactie wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2020 met ingangsdatum 1 september 2020 en is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder overheidsgoedkeuringen. (Bron: https://energynow.tt/)

https://dagbladdewest.com/2020/09/10/shell-koopt-belang-kosmos-energy-in-suriname/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *