CRIME SURINAMERS OP DE CRIMESITE

Surinaamse veiligheidschef als verdachte gehoord in ontvoeringszaak

Surinaamse veiligheidschef als verdachte gehoord in ontvoeringszaak

De directeur van de Surinaamse Nationale Veiligheidsdienst, Danielle Veira, is woensdag door de Militaire Politie als verdachte verhoord in een ontvoeringszaak, zo melden Surinaamse media. Na het verhoor is ze heengezonden maar ze blijft wel verdachte in de zaak. Veira zou opdracht hebben gegeven een politicus te ontvoeren.

Woning van pleegzoon Bouterse in Suriname beschoten

Woning van pleegzoon Bouterse in Suriname beschoten

In Suriname hebben onbekenden donderdagmiddag de woning beschoten van Romano Meriba, de omstreden pleegzoon van voormalig president Desi Bouterse. Volgens de Surinaamse politie werden rond 13.30 negen kogelslagen aangetroffen in het huis aan de Kerkpalmstraat. Niemand raakte gewond.

Surinaamse ex-vicepresident aangehouden (UPDATE)

Surinaamse ex-vicepresident aangehouden (UPDATE)

De man die in de vorige Surinaamse regering naast president Desi Bouterse vicepresident was is maandag in Suriname opgepakt. Ashwin Adhin wordt verdacht van verduistering, vernieling c.q. onbruikbaarmaking van goederen van het kabinet van de vicepresident en van valsheid in geschrifte.

Passage over Surinaamse veiligheidschef uit boek verwijderd

Passage over Surinaamse veiligheidschef uit boek verwijderd

Nadat de advocaat van de directeur van de Surinaamse Nationale Veiligheidsdienst (DNV) Daniëlle Veira, dreigde met juridische stappen over een passage in een Nederlands misdaadboek is er in onderling overleg toegezegd deze passage te verwijderen. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de auteur van het boek en advocaat Aroon Gonesh, die is gepubliceerd in […]

Justitie Nederland en Suriname gaan weer samenwerken

Justitie Nederland en Suriname gaan weer samenwerken

De nieuwe Surinaamse regering van president Chan Santokhi heeft de banden met Nederland aangehaald. Justitie en politie in Nederland en Suriname gaan weer samenwerken. Onder de verschillende regeringen van de voormalige president Desi Bouterse was de samenwerking op het gebied van de opsporing en het delen van informatie minimaal geworden. Dat kwam mede doordat Bouterse […]

Directeur Surinaamse bank opgepakt (VIDEO)

Directeur Surinaamse bank opgepakt (VIDEO)

De directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft de Surinaamse politie bekendgemaakt. Ginmardo Kromosoeto wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, verduistering en oplichting.

‘Recherche onderzoekt mogelijke link vermist duo met pleegzoon Bouterse’

Het Rotterdamse rechercheteam dat de verdwijning van Roy Hari (58, links) en Romeo Donk (55, rechts) in september 2019 in Suriname onderzoekt, kijkt naar een mogelijke link tussen de vermissing en een aangifte tegen pleegzoon Romano Meriba van de Surinaamse president Desi Bouterse. Het duo verdween na een ruzie over een partij cocaïne. Dat meldt […]

‘Dino Bouterse mocht van VS niet terug naar Suriname’

De justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten hebben vorig jaar een verzoek van Suriname om Dino Bouterse zijn straf in Suriname uit te laten zitten afgewezen. Dat blijkt uit een brief van de Amerikaanse autoriteiten die in handen is van dagblad De Ware Tijd.

Desi Bouterse veroordeeld tot twintig jaar cel (UPDATE)

De Krijgsraad in Suriname heeft vrijdagmiddag de Surinaamse president Bouterse veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor medeplegen van moord. Dat is gelijk aan wat de openbaar aanklager twee jaar geleden eiste. In de zaak staat een groep (oud)militairen terecht voor de moord en foltering van vijftien Surinaamse mannen in 1982.

Pleegzoon Desi Bouterse opnieuw in opspraak

Romano Meriba (foto), de pleegzoon van Desi Bouterse, zou betrokken zijn geweest bij een zware mishandeling als gevolg van een misgelopen drugsdeal. Dat meldt Dagblad Suriname. Meriba zou met 4 anderen iemand hebben mishandeld die een koffer met drugs naar Nederland zou vervoeren.

Zigeunerkoning Kobus Lorsé overleden

Verschillende media melden het overlijden van zigeunerkoning Kobus Lorsé. Hij zat tot voor kort gedetineerd, omdat hij tot 12 jaar cel was veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. Het hof besloot een maand geleden om zijn hechtenis te schorsen, zodat hij thuis kon sterven.

De zwaarbevochten overwinning van het OM in de zaak-Otto

De veroordeling van West-Brabander Klaas Otto tot zes jaar cel (voor onder meer afpersingen en geweldplegingen) is heel belangrijk voor het Openbaar Ministerie, een soort halszaak. Niet dat er een direct verband ligt, maar er sneuvelden wel drie hoog geprofileerde personen op het Bredase parket die zich met Otto bezighielden.

“Mammie” opgepakt op Schiphol

Zondag is op Schiphol de 53-jarige Luz Mejia C. (53), alias “Mammie” opgepakt. Ze is verdachte in een internationaal witwas-onderzoek. Zij en haar man Dirk S. zijn relaties van de Surinaamse president Desi Bouterse, aldus De Telegraaf.

Pleegzoon Desi Bouterse krijgt 3,5 jaar cel

Romano Meriba (foto), de pleegzoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft 3,5 jaar celstraf gekregen voor een roofoverval die hij in november 2015 heeft gepleegd. Het OM had 10 jaar geëist. Meriba is eerder veroordeeld. In 2005 kreeg hij 15 jaar voor roof en doodslag. Bouterse sr. verleende hem na 6 jaar gratie. 

Spanningen tussen Bouterse en OM niet weg

Spannende weken in Suriname, waar de Surinaamse president Desi Bouterse zondagavond tijdens een partijbijeenkomst het Openbaar Ministerie leek te waarschuwen. ‘Wees voorzichtig’, zei Bouterse naar aanleiding van de eis van 20 jaar voor de December-moorden.

Eis: 20 jaar cel tegen Desi Bouterse

Tegen de Surinaamse president Desi Bouterse heeft de auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

Hof: Bouterse-proces gaat toch door

Het proces waarin de Surinaamse president Desi Bouterse terechtstaat als verdachte voor de Decembermoorden in 1982 gaat toch door. Het Surinaamse Hof van Justitie bepaalde donderdagmiddag een verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk.

‘Relatie Bouterse met Drentse witwaszaak’

Justitie ziet een relatie tussen vrienden van een van witwassen verdachte Drentse schroothandelaar en de Surinaamse president Desi Bouterse. Dat schrijft De Telegraaf. Maar justitie liet aan de krant weten deze personen op dit moment niet als verdachte te zien.

Pablo Escobar: groot hart voor de sport (VIDEO)

De botten van Pablo Escobar liggen ergens in Medellin te rotten. Maar de herinnering aan hem is mede door televisieserie Narcos levend. Alles aan Pablo blijft hot, zo ook het verhaal dat hij ooit op Schiphol een ontmoeting had met een Nederlandse criminele burgerinfiltrant.

Vermoorde Surinamer in coke-onderzoek

De Surinamer Franklin Waterval (alias “Brielle”) die vorige week dinsdag in Paramaribo werd doodgeschoten figureerde prominent in een jarenlang lopend Nederlands politieonderzoek naar cocaïnehandel. Medeverdachte Piet W. werd in die affaire veroordeeld tot zeven jaar cel.

Ex-crimineel hoofd veiligheidsdienst Suriname

De Surinaamse president Bouterse heeft een veroordeelde drugscrimineel benoemd tot hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst CIVD. Het gaat om de oud-militair Hans Jannasch die betrokken was bij de exploitatie van een xtc-laboratorium in Paramaribo dat in 2003 door de Surinaamse politie werd ontmanteld. Dat schrijft de NOS.

‘Hof wil Bouterse toch vervolgen’

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft bepaald dat president Desi Bouterse toch strafrechtelijk moet worden vervolgd voor zijn rol bij de decembermoorden in 1982. Het Hof deed de uitspraak in een klachtprocedure die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie.

Ronnie Brunswijk door Nederland gezocht

De voormalige leider van het Jungle-commando Ronnie Brunswijk (53) staat internationaal gesignaleerd wegens drugshandel. Hij is recent op de opsporingslijst van Interpol gezet. Het is niet bekend in welke zaak hij wordt gezocht, behalve dat het gaat om import van drugs in Nederland. Hij moet nog zes jaar zitten in Nederland, een oude straf.

Klaas Bruinsma grootste crimineel

Drugsbaron Klaas Bruinsma is door de lezers en redactie van Crimesite verkozen tot de ‘grootste crimineel van Nederland’. Bruinsma runde in de jaren zeventig en tachtig een machtig drugsimperium en wordt beschouwd als de grondlegger van de georganiseerde misdaad in Nederland. Op de tweede plaats in de Crime Top100 staat Willem Holleeder en als derde eindigde Stanley Hillis.

‘Van Mierlo zat fout bij arrestatiebevel Bouterse’

In het televisieprogramma Andere Tijden zegt Arthur Docters van Leeuwen, in 1997 super-procureur-generaal, dat de Tweede Kamer Van Mierlo destijds had moeten laten aftreden. Minister van Buitenlandse Zaken wijlen Hans van Mierlo heeft er in 1997 voor gezorgd dat toenmalig adviseur van staat van Suriname Desi Bouterse in 1997 niet is gearresteerd in Brazilië. 

Kobus Lorsé aangehouden voor moord Wassink

De politie heeft in het onderzoek naar de dood van de 45-jarige Roosendaler John Wassink dinsdagmorgen vroeg de 70-jarige Kobus Lorsé aangehouden. Dat heeft de politie vanmorgen in een persbericht bekendgemaakt. De “zigeunerkoning” Lorsé is in een woning in Rijsbergen opgepakt en zit in alle beperkingen vast.

Dino Bouterse krijgt ruim 16 jaar cel

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft in New York zestien jaar en drie maanden gevangenisstraf gekregen voor drugs- en wapenhandel en het verschaffen van valse paspoorten. Rechter Shira Scheindlin in Manhattan had Dino Bouterse (42) dertig jaar tot levenslang kunnen geven.

Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Bouterse af

De Hoge Raad heeft dinsdag het herzieningsverzoek van Desi Bouterse afgewezen. Zijn advocaat Inez Weski had vorig jaar het derde herzieningsverzoek ingediend, sinds zijn veroordeling voor drugshandel in 1999 tot 11 jaar cel.

‘Ik heb mijn schoonzoon niet vermoord’

De beruchte zigeuner Kobus Lorsé (69) doet deze week in Panorama zijn zegje over de moord op zijn schoonzoon John Wassink. Lorsé gold lange tijd als een soort staatsvijand omdat hij zaken zou hebben gedaan met Desi Bouterse. Voor het eerst heeft Lorsé een interview gegeven.

‘Drugsbaas vermoordde schoonzoon’

De drugshandelaar Kobus L. heeft ‘direct of indirect’ te maken met de moord op zijn schoonzoon John Wassink. Dat heeft de compagnon van Wassink gezegd tegen de politie, meldt persbureau ANP op basis van ‘bronnen dichtbij het onderzoek’. Kobus L. is veroordeeld tot 15 jaar celstraf vanwege cocaïnesmokkel, die hij zou hebben vervoerd met behulp van Desi Bouterse, de president van Suriname.

Zoon Brunswijk gepakt met cocaïne

Surinaamse media melden dat de zoon van politicus Ronny Brunswijk eerder deze week opgepakt is op de Johan Adolf Pengel luchthaven van Suriname met 5,5 kilo cocaïnepasta. Deze was in vijf pakketten verpakt en zat in zijn baggage. Elton Brunswijk (29) heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij zwijgt over de herkomst van de drugs.

(Beeld: archief)

Bouterse wil eigen drugszaak heropenen

De Surinaamse president Desi Bouterse wil zijn veroordeling tot elf jaar celstraf vanwege cocaïnesmokkel ongedaan laten maken bij de Hoge Raad. Daarvoor heeft zijn advocaat Inez Weski een verzoek ingediend. Bouterse werd in 2000 bij verstek veroordeeld bij het gerechtshof in Den Haag, maar de kroongetuige in de strafzaak zou volgens Weski een valse verklaring hebben afgelegd.

‘Dino wilde Hezbollah-basis in Suriname’

Dino Bouterse probeerde een basis voor de Libanese Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Bouterse erin geluisd? ‘Het zaakje stinkt’

De grote strafzaak tegen Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, stinkt. Dat zei ex-DEA-agent Michael Levine donderdag in het programma Nieuwsuur. Bouterse wordt verdacht van cocaïnesmokkel, verboden wapenbezit en terrorisme. De zaak wordt bijna volledig ondersteunt door het werk van undercoveragenten van de DEA, die Bouterse in de val lokten.

Muntslag wil op borgtocht vrij

De advocaat van Edmund Muntslag (29), die samen met Dino Bouterse (foto) verdacht wordt van cokehandel van Zuid-Amerika naar de VS, heeft donderdag bij de rechtbank in Trinidad & Tobago gevraagd om zijn cliënt op borgtocht vrij te laten. Muntslag wacht daar op de uitlevering naar de VS.

‘Hard bewijs’ banden Bouterse en drugsbaron

De Amerikaanse anti-drugseenheid DEA heeft hard bewijs dat de Surinaamse president Desi Bouterse nauwe contacten heeft gehad met een van de grootste drugscriminelen uit de regio Suriname. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van uitdraaien van de satelliettelefoon van de crimineel.

Dino Bouterse: levenslang dreigt

De aanklager in New York verdenkt Dino Bouterse (40) en zijn medeverdachte Edmund Muntslag (29, alias Blue) van samenzwering en cocaïnesmokkel. Ze zouden daarmee bezig zijn geweest vanaf december 2011. Dat staat in de aanklacht (pdf) die het Southern District van het Openbaar Ministerie in New York. De Drug Enforcement Administration (DEA) doet nog onderzoek naar andere verdachten van de groep. 

Dino Bouterse opgepakt in Panama

De zoon van de Surinaamse president Bouterse is vrijdag gearresteerd in Panama. Dat melden Surinaamse media. Dino Bouterse zou zijn aangehouden in Panama door agenten van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration op verdenking van drugs- en wapenhandel. 

Op wie liep Onderzoek Schaduw?

In Suriname heeft in de periode 2010-2011 een strafrechtelijk onderzoek naar drugshandel gelopen waar binnen ook de Surinaams-Nederlandse verdachte Piet W. is afgeluisterd. Er zijn 5000 gesprekken waaraan W. deelnam vastgelegd. Op welke verdachten dit onderzoek “Schaduw” was gericht is niet bekend.

De kennis van Piet W.

Na de vangst van 1017 kilo ‘whisky”-coke kwam het onderzoek naar Piet W. cum suis op gang. Volgens de recherche bleek dat een verdachte in die zaak in een auto reed van een kennis van Piet W.

Recherche meldde infiltratie niet

De Nationale Recherche heeft de politie-infiltratie in een onderzoek naar de internationale drugsorganisatie van de Surinamer Piet W. (foto) niet gemeld aan de justitietop. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. In de zaak zijn acht politie-infiltranten ingezet in drie landen en is actief geprobeerd 1000 kilo cocaïne te verhandelen.

Bouterse duikt op in NL-dossier

De Surinaamse president Desi Bouterse komt ter sprake in het strafdossier dat voorligt tegen de van grootschalige cocaïnehandel beschuldigde Piet W. Volgens de NOS blijkt uit stukken die de redactie in handen heeft dat de Nationale Recherche over aanwijzingen beschikt dat Bouterse zich bemoeit met drugshandel in zijn land: ‘Tot aan Bouta, zelfs. Bouta zelf…’

Vervolging Van Aartsen wegens lekken?

De broer van een verdachte in een gevoelig politie-onderzoek naar cocaïnesmokkel, waarbij ten onrechte een inval plaatsvond in de woning van de Surinaamse zaakgelastigde David Abiamofo (foto onder), eist strafrechtelijke vervolging van onder meer de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. Michel van Stratum – advocaat van Chris N. – stelt dat politie en Van Aartsen geheime politie-informatie hebben laten lekken naar het Algemeen Dagblad, met als oogmerk de inval bij de Surinaamse diplomaat te rechtvaardigen. Een pikante zaak: vaststaat dat er is gelekt, maar er wordt niet vervolgd.

Huiszoekingen Suriname in drugszaak

Op verzoek van het Nederlandse landelijk parket heeft de Surinaamse politie woensdagavond op zeker acht plaatsen in Paramaribo huiszoekingen gedaan. Dat was in het kader van een onderzoek naar een internationaal opererende drugsbende. Dat meldt de NOS woensdagavond.

Amnestiewet Suriname aangenomen

In reactie op het aannemen door het Surinaamse parlement van de omstreden Amnestiewet heeft de Nederlandse minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassadeur in Suriname teruggeroepen voor overleg. Door de wet kunnen verdachten van betrokkenheid bij de December-moorden van 1982 hun straf ontlopen. De Surinaamse president Desi Bouterse staat momenteel terecht voor deze moorden bij de Krijgsraad.

Het ondergronds bankieren te lijf

Een Amsterdamse politiechef zegt in de papieren De Telegraaf dat hij zich zorgen maakt over de steeds grotere rol van ondergronds bankieren in de internationale criminaliteit. De opsporing van bijvoorbeeld drugshandel is daardoor moeilijk om het geldverkeer geen spoor nalaat. De Telegraaf zegt dat er recente onderzoeken naar zijn gedaan door de politie Amsterdam en in andere regio’s.

Rel Surinaamse diplomaat gesust (UPDATE)

Nederland en Suriname lijken een politiek gevoelig akkefietje in lieve vrede met elkaar te hebben afgewikkeld. De zoon van de tijdelijk zaakgelastigde voor Suriname in Nederland is recentelijk in Nederland verdachte geweest van een misdrijf, maar is daarvoor niet vervolgd. Hij zou door diplomatieke onschendbaarheid van de haak zijn gegaan. (foto Radio Nederland Wereldomroep)

Bouterse verleent pleegzoon gratie

In Suriname is discussie ontstaan over het invrijheidstellen door de Surinaamse president Desi Bouterse van zijn pleegzoon Romano Meriba. Deze zat sinds 2005 een celstraf uit van vijftien jaar uit wegens doodslag op een winkelier. Verder gooidde Meriba in 2002 een handgranaat in de tuin van de residentie van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Meriba is vlak voor de kerst in vrijheid gesteld, op basis van goed gedrag.

VK onthult nogmaals wikileaks Bouterse

De Volkskrant doet een Wikileaks-onthulling over de Surinaamse president Desi Bouterse. Hij zou tot 2006 in contact hebben gestaan met vooraanstaande drugshandelaren in de regio: Shaeed “Roger” Khan uit Brits Guyana en een zekere Eduardo Beltrán die opereerde vanuit Venezuela. De Volkskrant meent dat Bouterse nu ‘in grote verlegenheid is gebracht’ door het nieuws. Dat valt nog te bezien: het bericht stond al in de media in februari van dit jaar. Daarna bleef het stil.   

Gerard Spong draagt soms kogelvrij vest

Gerard Spong (65) is nog lang niet aan zijn pensioen toe, zo valt te lezen in de papieren Nieuwe Revu. Daarvoor is hij een te gepassioneerd jurist. Hij ploegt soms op zondag tien ordners door en noemt zichzelf ‘saai en eenzaam’. Maar hij heeft wel zijn hondje Risco, een BMW 750Li en krijgt drie ‘media verzoeken’ per dag, die hij meestal afwijst. Hij staat opvallend vaak verdachten bij die veel afschuw oproepen, zoals vrouwenhandelaar Saban B. De zaken waar het recht en het gevoel over normen en waarden elkaar raken. 

Onvrede over eenheid Dino Bouterse

Uit een reportage in De Telegraaf blijkt dat de nieuw gevormde anti-terreur-eenheid in Surname, onder leiding van Dino Bouterse, de bevolking in het Surinaamse binnenland zorgen baart. ‘Wij zijn niks en hij is het zoontje van de president’, zegt een Indiaanse bewoner in Pikien Saron, een dorp tachtig kilometer ten zuiden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. ‘Dino en zijn mannen scheuren ’s avonds in jeeps voorbij. Ze winnen goud in de rivier achter het dorp. Ze zijn makkelijk te herkennen: er staat CTU op hun pakken en ze dragen grote machinegeweren.’

Driessen weg bij Europol om lekken

Tom Driessen (54) neemt ontslag bij Europol omdat is vast komen te staan dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt in een sollicitatieprocedure van een bevriende collega. De zaak, die al geruime tijd liep en ook al in de media was gekomen, is een ernstig gezichtsverlies voor Nederland. Driessen was de tweede man van Europol. Volgens NRC Handelsblad is de laakbare rol van Driessen naar voren gekomen bij een onderzoek van het Europees bureau voor fraudebestrijding.

Hoofdcommissaris van Suriname vervangen

Het Surinaamse kabinet heeft besloten de hoogste politie-functionaris van zijn functie te ontheffen. Hoofdcommissaris Delano Braam zal worden vervangen. Hoewel het besluit formeel nog moet worden bekrachtigd door een resolutie van president Desi Bouterse heeft minister Martin Misiedjan van Justitie het bericht dit weekend al bevestigd aan de voorzitter van de Surinaamse Politebond. De reden zou liggen in het ‘slecht functioneren van het politiekorps over het algemeen’. Over de opvolging van Braam is nog niets bekend.

Suriname braaf in drugsbestrijding

De traditionele drugsroute van Suriname naar Amsterdam is in belang sterk afgenomen. Suriname is als doorvoerland van cocaïne uit Colombia en Brazilië naar Europa ‘van de kaart geveegd’. Dat zegt Albert Ramdin, Assistent Secretaris-Generaal van de organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) tegen de Radio Nederland Wereldomroep. Ramdin, residerend in Washington en van Surinaamse afkomst, was recent in Suriname om een conferentie van de CICAD bij te wonen. CICAD is de inter-Amerikaanse commissie voor drugsbestrijding. Volgens Ramdin werkt de huidige regering van president Bouterse loyaal mee aan de drugsbestrijding.

NL-“agent” leverde Bouterse wapens

De journalist Willem Oltmans (1925-2004) heeft aan het einde van de jaren tachtig bemiddeld in een wapendeal tussen wapenhandelaar Theodor Cranendonk en Desi Bouterse. Dat blijkt uit onderzoek van het VPRO-radioprogramma Argos. Argos bracht vorig jaar al aan het licht dat Theodor Cranendonk als vrij man in Rotterdam leeft, terwijl hij in Italië is veroordeeld voor wapenhandel. Hij verkocht raketwerpers aan de mafia. In de nalatenschap van Oltmans bevinden zich documenten die over een wapendeal met Bouterse. Vanaf 1987 correspondeerde Oltmans met Cranendonk en legde op diens verzoek contact met de Surinaamse legerleider.

Bouterse benoemt rechter in eigen zaak

President en verdachte Desi Bouterse gaat een nieuwe rechter benoemen die zijn eigen zaak bij het Hof van Justitie moet behandelen. Het gaat om een lid van de militaire kamer van het Hof. Onlangs overleed één van de rechters die het proces over de Decembermoorden van 1982 behandelde. Bouterse heeft als president nu niet alleen het laatste woord in de benoeming van de nieuwe rechter, hij kan ook het tempo in de zaak beïnvloeden.

Dino Bouterse in top anti-terreureenheid

De zoon van president Desi Bouterse komt in de leiding van de pas opgerichte antiterreureenheid van Suriname, de Counter Terror Unit (CTU). Dat is opvallend want Dino Bouterse is verdachte geweest in zaken met drugs- en wapenhandel. Bouterse toonde zich op een Surinaamse nieuwssite ‘een trotse vader’. Hij karakteriseert zijn zoon als één van de ‘allerbesten’. Dino Bouterse is aangehouden geweest in verband met een diefstal van in het wapendepot van de veiligheidsdienst CIVD in juli 2002.

Rechters Suriname slecht beveiligd?

Door bezuinigingsmaatregelen van de regering Bouterse is er minder politie in Suriname om de rechters te beveiligen die het proces tegen Bouterse moeten leiden. President Bouterse is verdachte in de zaak van 8 decembermoorden in 1982. Leden van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) zullen worden ingezet om de beveiligingstaken over te nemen. Bij de CIVD werken een aantal sleutelfiguren die dicht bij Bouterse staan. Daarover zijn in Suriname zorgen ontstaan. Maar minister van Justitie in Suriname, Martin Misiedjan, heeft gezegd dat de veiligheid van de rechterlijke macht niet in het geding is.

https://www.crimesite.nl/page/7/?s=desi+bouterse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *