DE CENTRALE BANK

Trikmobiel?

Jogi: ‘Kijk wat zoonlief doet’

De vermeende lening voor de aankoop van een peperdure Range Rover Autobiography 2019 die governor Robert van Trikt voor een bedrag van SRD 1.7 miljoen en de andere zaken waartegen een onderzoek tegen hem is gestort, hebben volgens VHP-assembleelid Mahinder Jogi zowel het imago van de Centrale Bank van Suriname als dat van het land geschaad. “Het is gewoon schandalig”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Nadat foto’s van het voertuig dat door de governor is aangeschaft op grote schaal werden verspreid via sociale media, gingen woensdag ook twee stukken die te maken hebben met deze kwestie viraal. De volksvertegenwoordiger toont deze twee documenten aan de redactie. In het eerste document staat dat Van Trikt een geldlening bij de CBvS is aangegaan. De geleende SRD 1.7 miljoen is afkomstig uit het huisvestingsfonds. “Nu heb ik mij laten vertellen dat een persoonlijke lening beperkingen met zich meebrengt. Daaronder vallen de duur van de lening, de wijze van terugbetaling en de hoogte van het bedrag. Ik concludeer uit deze documenten dat de heer Robert van Trikt zijn bevoegdheden als governor van de Centrale Bank van Suriname heeft misbruikt om een lening aan te gaan van SRD 1.7 miljoen voor de aankoop van een voertuig. Hij heeft zijn bevoegdheden misbruikt om zichzelf in een bevoordeelde positie te maneuvreren, want u en ik kunnen niet naar de CBvS gaan en zeggen dat wij ook een lening van SRD 1.7 miljoen willen. Dat gaat niet gebeuren”, aldus Jogi.

Zoon van minister van Onderwijs
“Het is schandalig en beschamend, nota bene waar de moeder van Van Trikt, Lilian Ferrier, als kinderpsycholoog minister is van Onderwijs. Zij heeft als onderwijsminister een opvoedende taak. Kijk wat zoonlief doet”, zegt Jogi. Volgens hem is deze zaak te vergelijken met de manier waarop de ex-minister van grondzaken, Roline Samsoedien, zichzelf met grond verrijkte toen zij districtscommissaris was. Hij vindt dat Van Trikt bedankt moet worden als governor van de CBvS als uitgegaan wordt van wat de president eerder met ex-RGB-minister Martinus Sastroredjo deed. Sastroredjo kreeg in december 2010 oneervol ontslag nadat zijn maatschappelijke reputatie werd geschaad door de grondaanvraag van zijn vrouw.

Naam Van Trikt ook genoemd bij megafraude SPSB
In het tweede document, de bill of lading, staat dat het luxe voertuig via MN Car Center in Groot-Brittannië is gekocht en op 23 oktober 2019 in Suriname is aangekomen. “Hier concludeer ik verder dus dat de governor beïnvloedbaar is en dat hij zijn functie niet op een juiste manier uitoefent. Bij de aanstelling van Van Trikt als governor van de CBvS heb ik aangegeven dat er lijnen lopen via zijn bedrijf Orion Assurance & Advisory NV naar de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Ook in de megafraude daar is de naam van Van Trikt genoemd. Hij zou geld vanuit het Pensioenfonds van een bedrijf, een bedrag tussen de USD 300.000 en 350.000, hebben geleend. Daarnaast zou hij achter zijn met het terugbetalen, maar een regeling met de SPSB heeft getroffen om die rekening te betalen”, zegt Jogi.

Geen enkel haan kraait naar kwestie SPSB
Bij de megafraudezaak bij de SPSB, alwaar de procureur-generaal door president Desi Bouterse gevraagd was een diepgaand onderzoek in te stellen, blijkt uiteindelijk maanden later niets van een grondig onderzoek terecht te zijn gekomen. “Tot de dag van vandaag blijkt dat geen enkele haan ernaar kraait. Uit eigen verantwoordelijk zou de governor van de CBvS wel een eigen onderzoek moeten opstarten en verslag doen.”

Verwacht niet veel uit onderzoek
De VHP’er verwacht niet veel uit de bus uit het onderzoek van de rvc. “We hebben de kwestie van de SPSB gezien; we stellen al maanden vragen over de dollars die uit Amerika via de CBvS naar Suriname komen; tot de dag van vandaag is er geen enkele mededeling gedaan door de CBvS of de minister van Financiën over hoeveel miljoen dollars en hoeveel tranches het gaat en wat er met het geld gebeurt. Wat ruilen we ervoor? Ook over de goedkope dollars van Chotelall is er geen verklaring. Ook daarover zwijgt een ieder in alle talen”, aldus Jogi.

Schade reputatie land en CBvS
De parlementariër voert aan dat Van Trikt moest hebben beseft dat hij de monetaire autoriteit is die de scepter zwaait bij de moederbank en elke handeling van hem door de gehele samenleving en het buitenland wordt gevolgd. “Conform de bankwet heeft de CBvS een aantal taken en bevoegdheden. Daaronder vallen het toezicht houden op de naleving van de Bankwet en de toezicht op het reilen en zeilen binnen het bankwezen en andere financiële instellingen. Wanneer nu de hoogste man van de Centrale Bank wordt beschuldigd van een aantal zaken die het daglicht schuwen, en wij tot op dit moment geen enkele reactie horen van hem, dan moeten wij wel de wenkbrauwen beginnen te fronsen. Nu hij door de rvc met verplicht verlof wordt gestuurd, een onderzoek tegen hem wordt gestart en er geen enkel woord door de minister van Financiën wordt gerept, dan kunnen wij dus wel gevoeglijk aannemen dat er werkelijk iets ernstigs aan de hand is”, benadrukt Jogi.
FR

Afbeelding kan het volgende bevatten: auto en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: auto en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, pak
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, buiten