CORONA VIRUS TEISTERT DE WERELD EN DE REGIO. WAT DOET SURINAME?

Zwarte arts (52) sterft aan corona na wanhoopskreet in video: ‘Ze nemen mij niet serieus’

 

VIDEOEen zwarte vrouwelijke arts uit de Amerikaanse staat Indiana is zondag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Haar overlijden maakt veel los, omdat het ziekenhuispersoneel haar klachten niet serieus zou hebben genomen. ,,Als ik wit was geweest, was dit niet gebeurd”, stamelde de vrouw in een filmpje dat ze twee weken vóór haar dood opnam. De beelden gaan massaal rond op sociale media.

 
De in Jamaica geboren Susan Moore (52) wordt begin december met ademhalingsproblemen en hoge koorts opgenomen in The Indiana University Hospital North, een ziekenhuis in de Amerikaanse plaats Carmel. Ze heeft veel pijn, hoest bloed op, maar moet naar eigen zeggen ‘smeken’ om een medicijn en om een longscan. Haar behandelend arts zou haar klachten hebben weggewuifd. ,,Hij luisterde niet eens naar mijn ademhaling, hij raakte me op geen enkele manier aan. Hij deed geen lichamelijk onderzoek. Ik zei hem dat je me niet kunt vertellen hoe ik me voel”, schreef Moore onder de spraakmakende beelden.

Drugsverslaafde

Na urenlang aandringen krijgt Moore een scan, waaruit blijkt dat er inderdaad iets mis met haar longen is. Ze heeft dringend medicatie nodig, maar moet daar wel uren op wachten. Op een gegeven moment vindt de behandelend arts dat Moore genoeg is geholpen en geeft aan dat ze gezond genoeg is om het ziekenhuis te verlaten. ,,Hij gaf me het gevoel dat ik een drugsverslaafde was”, snikt Moore terwijl ze met een indringende blik recht in de camera kijkt. ,,Dit is hoe zwarte personen doodgaan, door ze naar huis te sturen en ze weten niet hoe ze voor zichzelf moeten opkomen.”

Op verzoek van de arts wordt Moore met grote tegenzin ontslagen uit het ziekenhuis. Ze komt thuis, waar het na twaalf uur weer helemaal de verkeerde kant opgaat. Ze krijgt opnieuw hoge koorts en haar bloeddruk gaat in rap tempo omlaag. Ze wil per se naar een ander ziekenhuis, waar ze vanwege haar klachten aan de beademing komt te liggen. Twee weken na het plaatsen van de video overlijdt Moore aan de gevolgen van het coronavirus.

 

Verbijstering

Het onverwachte overlijden van Moore leidt tot ongeloof in en boze reacties in de Verenigde Staten en wakkert de discussie omtrent de medische zorg voor patiënten opnieuw aan. Onderzoek wijst al langer uit dat zwarte patiënten in de VS slechtere zorg ontvangen dan witte patiënten, voornamelijk op het gebied van pijnbestrijding. Uit cijfers van The Brookings Institution blijkt dat zwarte personen ruim 3,5 keer vaker overlijden aan het coronavirus dan witte personen. Dat heeft vaak te maken mindere sociaal-economische omstandigheden.

Andere zwarte artsen zijn verbijsterd over de verontrustende uitspraken van de overleden arts. ,,Dr. Susan Moore is vandaag overleden aan COVID-19, maar HOE ze stierf is onaanvaardbaar”, tweette Cleavon Gilman. Beroepscollega Carmen Brown voegde daaraan toe: ,,We hebben vandaag een andere dokter verloren aan COVID-19. Maar deze dokter werd mishandeld. Haar symptomen werden genegeerd, gebagatelliseerd en afgewezen. Ze plaatste een hartverscheurende video waarin ze haar collega-artsen smeekte haar te helpen.”

Het ziekenhuis betuigde zijn condoleances aan de nabestaanden en verklaarde dat het beschuldigingen van discriminatie zeer serieus neemt. Over de specifieke kwestie rondom Moore werden geen mededelingen gedaan. ,,We staan ​​achter de toewijding en expertise van onze zorgverleners en de kwaliteit van de zorg die elke dag aan onze patiënten wordt geleverd”, stelt het ziekenhuis.

 

Crowdfunding

Susan Moore laat haar ouders en haar 19-jarige zoon achter. Een crowdfunding om haar begrafenis te bekostigen heeft al ruim 100.000 dollar opgebracht. ,,Susan was een fenomenale dokter. Ze hield ervan mensen te helpen. Deze inzamelingsactie is bedoeld om haar gezin te helpen met primaire behoeftres als huisvesting en voedsel, aangezien Susan de enige zorgverlener was voor haar zoon en ouders.”

Het overlijden van Moore doet denken aan de dood van de 37-jarige Joyce Echaquan, een inheemse Canadese vrouw die in de laatste fase van haar leven werd uitgelachen en beledigd door ziekenhuispersoneel. De premier van Quebec, Francois Legault, reageerde woest en bestempelde de opmerkingen van de verpleegsters als ‘onaanvaardbaar en racistisch’. Eén van hen is inmiddels ontslagen.

Susan Moore
 
Susan Moore © Facebook
Susan Moore vanuit haar ziekenhuisbed
 
Susan Moore vanuit haar ziekenhuisbed © Facebook 
https://www.ad.nl/buitenland/zwarte-arts-52-sterft-aan-corona-na-wanhoopskreet-in-video-ze-nemen-mij-niet-serieus~af3f009c/

Onze zwarte broeders, vooral arme mensen, gaan op zeer wrede wijze dood door verstikking

Onze zwarte broeders, jong en oud, vooral arme mensen, sterven een zeer wrede en langzame dood door verstikking. Ze krijgen geen lucht meer! Ik kan het niet meer aanzien. Het is vreselijk!

Het is zeer erg wat er nu gaande is terwijl wij dit mensonterend leed voor een zeer groot deel hadden kunnen voorkomen. Het is helemaal niet nodig!

Dat vertelde de zeer geëmotioneerde dokter Pierre Kory, universitair hoofddocent geneeskunde aan het St.Luke’s Aurora Medical Center in Milwaukee (USA), vorige week aan de Amerikaanse Senaatscommissie voor Binnenlandse Veiligheid en Regeringszaken.

Hij en tientallen topartsen zijn ervan overtuigd dat het anti- wormmiddel Ivermectine wonderen verricht bij COVID-19 patiënten. Als Ivermectine in de beginfase wordt gegeven aan coronapatiënten, is de kans op genezing volgens de topexperts zeer groot.

De wormkuur is zeer veilig, goedkoop en snel beschikbaar.

Dokter Pierre Kory die ook longspecialist is, pleit samen met zijn collegae om de wormkuur direct voor te schrijven aan personen met COVID-19 omdat daarmee veel levens gered kunnen worden.

Hij is van oordeel dat er steeds meer focus wordt gelegd op vaccinaties en dure nieuwe medicijnen, terwijl er al een goedkoop en zeer effectief medicijn beschikbaar is. Meerdere gerandomiseerde onderzoeken hebben dat aangetoond.

Zie hieronder de getuigenis van dokter Kory tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Binnenlandse Veiligheid en Regeringszaken.

https://www.gfcnieuws.com/onze-zwarte-broeders-vooral-arme-mensen-gaan-op-zeer-wrede-wijze-dood-door-verstikking/

Foto: Obi Onyeador

Kaapverdië arresteert zakenman dichtbij president Maduro

14 Jun, 2020, 06:31

foto

De autoriteiten van Kaapverdië hebben een zakenman gearresteerd die door de VS is beschuldigd van corrupte betrekkingen met de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De Colombiaanse Alex Nain Saab werd afgelopen juli door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd wegens witwassen van geld.

De 48-jarige werd vrijdag aangehouden op een “red notice” van Interpol als gevolg van de aanklacht. Saab reisde naar verluidt met een Venezolaans vliegtuig naar Iran en was in Kaapverdië gestopt om bij te tanken.

Zijn advocaat in de Verenigde Staten, María Domínguez, bevestigde de arrestatie, maar weigerde commentaar te geven. De Amerikaanse regering beschuldigt Saab ervan een voorman te zijn van president Maduro in een groot netwerk van witwassen en corruptie.

Hij wordt ervan beschuldigd grote bedragen te verdienen aan overgewaardeerde contracten, evenals aan Venezolaanse systemen van door de overheid vastgestelde wisselkoersen en gecentraliseerde import en distributie van basisgoederen. Venezuela kampt met chronische tekorten aan voedsel en medicijnen als gevolg van jaren van politieke en economische crisis.

“Saab werkte samen met insiders van Maduro om een ​​grootschalig corruptienetwerk te runnen dat ze harteloos gebruikten om de uitgehongerde bevolking van Venezuela uit te buiten,” zei de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, toen de sancties werden aangekondigd. “Ze gebruiken voedsel als een vorm van sociale controle, om politieke aanhangers te belonen en tegenstanders te straffen, terwijl ze honderden miljoenen dollars in hun zak steken door een aantal frauduleuze regelingen.”

Saab werd ook gezocht voor het witwassen van geld in zijn geboorteland Colombia, waar hij wordt beschouwd als een voortvluchtige van justitie.

Washington heeft president Maduro al lang beschuldigd van het leiden van een corrupt regime in Venezuela – een aanklacht die hij herhaaldelijk heeft verworpen. In maart beschuldigde de VS hem en andere hoge functionarissen in het land van ‘narco-terrorisme’.

De regering-Trump steunt de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zich vorig jaar tot interim-president verklaarde.

Zakenman opgepakt voor witwassen 350 miljoen dollar

14-06-2020

PRAIA – De Colombiaanse zakenman Alex Saab, die wordt beschuldigd van witwaspraktijken in de Verenigde Staten en het omkopen van Venezolaanse functionarissen, is gearresteerd op Kaapverdië. Er hangt Saab tot 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij zou samen met een zakenpartner ongeveer 350 miljoen dollar (ongeveer 311 miljoen euro) hebben witgewassen.

Colombiaanse zakenman en 'dealmaker' Maduro opgepakt voor ...

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zou Saab een monopolie hebben verleend om illegaal gewonnen goud uit Venezolaanse mijngebieden te verkopen. Ⓒ REUTERS
 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat Saab sinds 2016 heeft geprobeerd te profiteren van de import van noodvoedsel in Venezuela. Ook zou de Venezolaanse president Nicolás Maduro hem een monopolie hebben verleend om illegaal gewonnen goud uit Venezolaanse mijngebieden te verkopen.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza noemde het arrest „willekeurig” en tweette dat hij „via diplomatieke en juridische kanalen de nodige stappen had ondernomen om de rechten van Saab te waarborgen.” De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, door tientallen landen erkend als de rechtmatige leider van het land, vindt de arrestatie juist terecht en stelde dat het laat zien dat „niemand boven de wet staat.”

Saab zou volgens Italiaanse media ook in Italië gezocht zijn voor het witwassen van geld. Kaapverdië heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/369479162/zakenman-opgepakt-voor-witwassen-350-miljoen-dollar

Militairen Venezuela begeleiden Iraanse olietankers

21 May, 2020, 07:06

foto

 
De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez, spreekt tijdens een uitzending in het Miraflores Palace in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)
 

 

Het Venezolaanse leger zal Iraanse tankers die brandstof leveren aan Caracas begeleiden zodra ze de exclusieve economische zone van het Zuid-Amerikaanse land binnenkomen. Dat heeft de minister van Defensie, Vladimir Padrino, woensdag aangekondigd.

Padrino zei in een interview op de staatstelevisie dat de escort “hen zou verwelkomen en het Iraanse volk zou bedanken voor hun solidariteit en samenwerking.” Venezuela heeft al jaren een schrijnend tekort aan reguliere basisgoederen, medicijnen en nu ook brandstof. Het land zit al jaren in een economische crisis.

Volgens minister Padrino heeft de Venezolaanse regering contact gehad met de Iraanse minister van Defensie. Meer dan vier miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht op zoek naar betere overlevingskansen. Washington heeft tal van sancties opgelegd aan het financieel geplaagde land. De regering Donald Trump heeft herhaaldelijk laten merken dat ze de Venezolaanse president Nicolas Maduro en zijn entourage zo snel mogelijk kwijt willen.

Breaking: Slijngaard leidt nu managementteam Covid-19

25 Mar, 2020, 12:58

foto
 Kolonel Jerry Slijngaard leidt vanaf vandaag management team Covid-19. (Foto: René Gompers) 

Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Rampenbeheersing (NCCR), is vanaf vandaag belast met het Covid-19 team. De directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, is in thuis quarantaine. Het deel van het team dat in contact was met de Franse ambassadeur Antoine Joly is in quarantaine. Joly is gisteren als achtste persoon in Suriname positief getest. 
 
Starnieuws verneemt dat gelijk nadat de diplomaat positief getest is, nagegaan is wie allemaal contact met hem heeft gehad. De Franse ambassade is sinds vanmorgen gesloten. Het personeel moet thuisblijven. 
 
Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken had contact met de ambassadeur. Daar is het gebouw intussen ook ontsmet. Of er ook mensen van Buitenlandse Zaken in quarantaine zijn, is nog niet bekend. Gisteren waren journalisten op de persconferentie ook in contact met een groot deel van het managementteam. Wat dit betekent voor al de mensen die de persconferenties bijwonen, moet nog blijken. 
 
Starnieuws zal vandaag de persconferentie via de televisie volgen. 

COMMENTAAR: Slappe president

19/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Slappe president

 

HEEL SURINAME ZAT gistermiddag om één uur aan de televisie gekluisterd om te horen wat president Desi Bouterse live te zeggen zou hebben. Immers, het land staat al een week figuurlijk in brand, maar het staatshoofd was in geen velden of wegen te bekennen: hij vond andere dingen in het binnenland belangrijker. Hij was nu terug uit het binnenland, dus hij zou eindelijk spreken. Waarschijnlijk als de laatste leider in de door het coronavirus getroffen landen in de wereld. Echter, daar ligt Bouterse niet wakker van.

Terwijl de zenders waarop zijn toespraak werd uitgezonden al geruime tijd de kijkers aanspoorden om te kijken, kwam die toespraak er niet om één uur, ook niet om half twee en twee uur. Iedereen mocht gissen naar het waarom. Er werden “technische omstandigheden” genoemd. Het hardnekkige verhaal gaat dat de president het niet aandurfde om ‘live’ te gaan na zijn tralala-debacle van begin februari over de financiële crisis, waar hij zich zelf volledig voor schut zette. Dus we moesten even wachten, zodat hij het vooraf kon opnemen en eventuele blunders eruit konden worden gesneden of vervangen.

Dat even werd rond half vier, maar de meeste media hadden al vóór die tijd zijn uitgesproken tekst gepubliceerd. Een nietszeggende tekst waarin de president herhaalde wat iedereen eerder had gezegd. Dat de autoriteiten hun best doen om in het buitenland gestrande passagiers terug te halen. Maar hij kwam met geen enkele concrete toezegging. Ook zei Bouterse dat het niet nodig is om goederen te hamsteren en dat de regering niet zal tolereren dat winkeliers hun prijzen extreem verhogen. Ofwel, wat ook ieder ander lid van de regering al dagen zegt.

Maar bij dat laatste ging ook hij volledig voorbij aan het feit dat de prijsverhogingen vooral te maken hebben met de financiële crisis. En die is niet veroorzaakt door een virus maar door zijn enorme wanbeleid. Daar repte het staatshoofd met geen woord over en al helemaal niet over hoe hij die crisis het hoofd denkt te bieden. Vermoedelijk weet hij dat zelf ook niet en komt het coronavirus voor de regering als een zegen, want voor even is de aandacht van de echte ellende afgeleid. De toespraak van Bouterse was inhoudloos en voor een leider in een crisissituatie ronduit beschamend.

Misschien had hij beter eerst even kunnen kijken naar de zelfverzekerde live-toespraken van bijvoorbeeld Donald Trump, Mark Rutte, Emmanuel Macron en Boris Johnson. Deze leiders zagen hun populariteit direct enorm stijgen. In Suriname wordt dat niet gepeild, maar ongetwijfeld is de populariteit van onze president na woensdag tot een nieuw dieptepunt gedaald. Het vriendelijkste commentaar op sociale media was dat Suriname een slappe president heeft. Daar kunnen we het in ieder geval met zijn allen over eens zijn.http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/03/19/commentaar-slappe-president/
President Bouterse op beleefdheidsbezoek bij granman Aboikoni

President Bouterse op beleefdheidsbezoek bij granman Aboikoni
 

18 maart 2020

President Desiré Bouterse die op bezoek was in het Boven-Surinamegebied, heeft ook een bezoek gebracht aan granman Albert Aboikoni. Het staatshoofd maakte op zondag 15 maart zijn opwachting bij de residentie van het opperhoofd der Saramaccaners te Asidonhopo. 

 

President Bouterse die al langer dan een week verschillende dorpen in het gebied heeft aangedaan, arriveerde zondag te Asidonhopo. De presidentiële delegatie werd op traditionele en ceremoniële wijze ontvangen door de dorpsbewoners. Daarbij waren aanwezig de granman der Saramaccaners, de hoofdkapiteins, kapiteins en basja’s.

In de daarop belegde bijeenkomst in de krutu oso van het dorp gaf het Surinaamse staatshoofd een uiteenzetting van het doel van zijn bezoek aan het Boven-Surinamegebied. Verder gaf de president aan dat hij met de bewoners van de door hem bezochte dorpen in Suriname van gedachten heeft gewisseld. Hij heeft tevens notitie genomen van de ontwikkelingen in het gebied en een indruk gekregen hoe verder gewerkt moet worden om samen met de gemeenschappen grotere hoogten te bereiken.

Granman Aboikoni, die zich ingenomen toonde met het bezoek van Bouterse, sprak de hoop uit dat de president alle kracht en zegen ontvangt om het goede werk om meer ontwikkeling te weeg te brengen, voort te zetten. Het staatshoofd en zijn delegatie zijn met net zoveel traditioneel gezang uitgeleide gedaan. De president en zijn gevolg vertrokken gisteren na het laatste bezoe aan Langu Kajana, terug naar Paramaribo .

COMMENTAAR: Massahysterie en Bouterse

18/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Massahysterie en Bouterse

 

MASSAHYSTERIE EN PRESIDENT Bouterse: het zijn twee absolute uitersten. De in alle opzichten onnodige en overdreven paniek onder de bevolking om supermarkten bij wijze van spreken te bestormen nadat vrijdag het eerste coronageval in Suriname bekend werd, is voer voor psychologen. Maar dat gebeurt niet alleen hier, zo schijnt de mens nu eenmaal in elkaar te zitten. Dat het echter dagen daarna nog steeds zo idioot druk is in de nog altijd redelijk gevulde winkels, valt niet te bevatten.

En het zijn echt niet alleen de mensen die het wat minder hebben en over het algemeen niet veel in huis hebben die inkopen doen. Ook zij die hun voorraadkasten al overvol hebben liggen met levensmiddelen en Nederlandse stagiaires zijn naar de hamstermodus overgeslagen. Sterker nog, ze staan er vaak zelfs voor in de rij.

De coronapaniek komt bovenop de volledig op hol geslagen valutakoersen waardoor de prijzen in de winkels al weken duizelingwekkend hoog zijn. En, zo bestaat het vermoeden, veel winkeliers maken misbruik van de twee zeer ernstige kwesties, door de prijzen extra omhoog te schroeven. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme staat er vooral bij en kijkt ernaar. De autoriteiten mogen wel anders beweren, maar de praktijk toont anders aan.

In een situatie als deze zou je verwachten dat het staatshoofd het voortouw neemt en als zelfgeproclameerde volkspresident het volk toespreekt en geruststelt. Maar wat doet Bouterse: hij blijft rustig in het binnenland bij verschillende gemeenschappen waar hij mee praat, lacht, danst, eet en drinkt. Van hysterie is bij hem absoluut geen sprake. Dat verwachten we ook niet, maar hoe haalt hij het in zijn hoofd om daar te gaan feesten (wat in het merendeel van de reacties op sociale media wordt beweerd)?

Het mag dan wel een al tweemaal uitgesteld bezoek zijn en hij wordt, volgens vicepresident Adhin, op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, maar als echte leider breek je dat bezoek direct af om te zijn waar je op dat moment hoort te zijn – in de crisishaard Paramaribo – om alles in goede banen te leiden.

En je laat niet daags na het uitbreken van de coronacrisis door je vrouw een filmpje op Facebook plaatsen waar je vanuit het binnenland vooral je bezorgdheid uitspreekt. Foei toch Bouterse! Kom direct terug naar de stad, toon je een ware leider en neem de maatregelen die je moet nemen. Dat is waarvoor je tot president bent gekozen en dat is wat het volk van je verlangt!

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/03/18/commentaar-massahysterie-en-bouterse/
Live toespraak van Surinaamse president Bouterse over coronavirus

Live toespraak van Surinaamse president Bouterse over coronavirus
 

18 maart 2020

De president van Suriname Desi Bouterse, is gisteren teruggekeerd uit het binnenland. Hij zal het Surinaamse volk zometeen om 13.00 uur live toespreken via de STVS en gov.tv. Dit meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws op basis van informatie van de directeur van het Nationaal Informatie Instituut, Clifton Limburg.

Vice-president Ashwin Adhin heeft meegedeeld dat er continu contact was met de president. De verschillende maatregelen die zijn getroffen, zijn in overleg met de president gebeurd, aldus de nieuwssite.

 

UPDATE: Wegens een technische storing kon de toespraak van Bouterse niet meer live worden uitgezonden. De toespraak wordt wel opgenomen en zal nader worden uitgezonden. Het staatshoofd richt zich op woensdag 18 maart tot de natie, dit in verband met het COVID-19 (coronavirus) in Suriname. Hierbij de toespraak:

Landgenoten,

“Ik spreek u vandaag toe onder zorgelijke omstandigheden, waaronder bijna de hele wereldgemeenschap al circa drie maanden lijdt. De internationale berichten die wij te horen en te zien krijgen, zijn van een diepe menselijke en maatschappelijke crisis, welke wij sinds de Tweede Wereldoorlog wereldwijd niet meer meegemaakt hebben. 

Suriname is op vrijdag 13 maart ook deel geworden van deze toestand door een geïmporteerd geval van het corona virus.

Wetenschappers hebben al vastgesteld dat het corona virus enorm besmettelijk is en zich razendsnel verspreidt onder mensen. Indien niet onmiddellijk vergaande preventieve, medische, bewustwordings-, opvang- en isolatie-maatregelen worden genomen, door Regering en samenleving als geheel, kan het virus dus ontzettend veel zieken en doden veroorzaken. 

Regeringen in de wereld nemen rigoureuze maatregelen om het corona virus te bestrijden. Deze maatregelen zijn zeker niet aangenaam, maar zijn onvermijdelijk. Ook wij zijn direct in actie gegaan. Wij zullen krachtig en kordaat moeten handelen om het corona virus verder buiten de deur te houden en, vooral, om de snelle verspreiding van dit virus te vermijden. 

Volk van Suriname, om ons heen in de wereld zien wij het lijden die velen nu reeds moeten voelen door dit virus. Ook hebben zelfs grote landen nu al moeite om hun economieën op de rails te houden, terwijl hun samenlevingen onverwachtse en hevige welzijnstekorten incasseren. 

Volk van Suriname,

Wij hebben inderdaad snel gehandeld. Reeds in de nacht van 13 op 14 maart jongstleden hebben wij het luchtruim gesloten voor reizigers. Wij moeten namelijk met alle ons ten dienste staande middelen import van het Corona virus tegengaan. Dit is een must voor ons, want dit virus komt van buiten. Onze grenzen, – over land, ter zee en via de lucht -, zijn daarom voor onbepaalde tijd afgegrendeld.

Goederen die nodig zijn voor de bevolking moeten wel binnen blijven komen. Daarom blijft cargo vervoer zoals altijd toegestaan. Angst voor schaarste is dus niet nodig. U hoeft niet te hamsteren. Denkt u aan uw medemens.

Om overdracht van het virus te minimaliseren, hebben wij per 14 maart bijeenkomsten van meer dan honderd personen verboden.  Per 16 maart zijn alle scholen en crèches gesloten. 

Ook de horecasector heeft ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren. Dit is niet aangenaam voor velen en is een economisch harde dobber voor ondernemers. Wij begrijpen dit; het blijft ook hard voor ons om deze maatregelen te nemen. Toch, is dit nodig om ons allen te beschermen. Gezondheid van het volk gaat boven alles.

Landgenoten,

De minister van Volksgezondheid heb ik gevraagd om voor een dag naar Cuba af te reizen, om daar op grond van onze wederzijds goede verhoudingen, humanitaire ondersteuning te vragen. Cuba heeft ons reeds speciaal getrainde specialisten en verpleegkundigen ter beschikking gesteld; 50 in totaal. Zij komen naar ons land om ingezet te worden totdat dit virus beheersbaar is geworden.

Volk van Suriname,

Dit gerezen probleem is politiek overschrijdend. Het gaat om een nationale zaak. Ik roep iedereen op om samen te werken. Samen zullen wij Suriname moeten bewapenen tegen Covid-19. Kijkers en luisteraars, laat mij duidelijk zijn: de Regering zal nimmer toestaan dat de kleinhandel maatregelen treft, zoals het collectief sluiten van winkels, waardoor de bevolking in haar bestaan wordt getroffen. Tegenover dit soort gedragingen zal de Regering hard optreden en er zal daarbij geen uitzondering worden gemaakt.

Aan de andere kant zal de regering samen met ondernemers naar manieren zoeken om hen te helpen het hoofd boven water te houden. Ook dit is in het belang van ons allen. Wij blijven dus gericht op onze gezamenlijke toekomst.

Landgenoten,

De Regering houdt in deze Covid-19 situatie rekening met maatschappelijke, economische, en financiële factoren, maar houdt bovenal rekening met de humanitaire aspecten. In dit kader kan ik u mededelen dat wij afgelopen maandag 16 maart zijn gestart met het vervoeren van buitenlanders vanuit Suriname terug naar hun land van herkomst. 

Wij zijn ons ervan bewust dat er ook Surinamers in het buitenland zijn, die graag terug willen. Dat willen wij ook. In dat kader bekijken wij de opties om deze mensen op korte termijn terug te halen. Wij zijn op dit moment bezig om de beste opties af te wegen. Zodat zowel de volksgezondheid van onze mensen hier, als die van de Surinamers die nog buiten zijn, zo optimaal mogelijk gewaarborgd wordt.  

Ten slotte wil ik ons volk dankzeggen voor de grote ondersteuning die zij levert door geduld en begrip op te brengen in deze moeilijke situatie. 

Een bijzondere dank aan eenieder die een positieve bijdrage levert aan de beteugeling van Covid-19. De diensten werken 24 uur per dag gecoördineerd met elkaar. Zij doen op dit moment een voortreffelijke job. Wij danken u voor deze ondersteuning en garanderen dat wij er alles aan doen om u te beschermen en op een veilig pad te houden.

Het virus is al erg genoeg, maar laat angst en paniek niet overheersen. Door voor uzelf en voor uw directe omgeving te zorgen, en de aanwijzingen op te volgen, helpt u ons allemaal.

Ik dank u.”

Bouterse had tot gisteren weinig van zich laten horen, vanwege zijn bezoek aan het binnenland. Gisteren plaatste zijn vrouw een filmpje online:

President Bouterse spreekt volk live toe

President Bouterse. Foto: NII

President Desi Bouterse spreekt de natie vandaag toe over het nieuwe coronavirus, COVID-19. Dat meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Er was eerder veel kritiek op de afwezigheid van de president sinds de uitbraak van het coronavirus, vorige week vrijdag, in Suriname.

Er werd verschillende keren gevraagd waar de president is. Ook in De Nationale Assemblee vroegen Diana Pokie (ABOP) en Ingrid Karta-Bink (PL) waar de president is in deze periode van crisis.

Vicepresident Ashwin Adhin zei dat de president van alles op de hoogte is en de regering zijn instructies opvolgt die vanuit het binnenland worden gegeven.

President Bouterse gaat om 13.00 uur live en is te volgen via de STVS, GOV.TV en Radio SRS.

https://www.srherald.com/suriname/2020/03/18/president-bouterse-spreekt-volk-live-toe/

Cuba heeft medicijnen voor duizenden COVID-19 gevallen

March 16, 2020

Het protocol dat op het eiland Cuba is gepland om de uitbraak van coronavirus het hoofd te bieden, omvat 22 Cubaanse producten, waarvan er al doses zouden zijn voor de behandeling van duizenden mensen, vertelde Eduardo Martínez, president van de BioCubaFarma Business Group, aan de pers. De Cubaanse farmaceutische industrie is klaar om duizenden potentiële COVID-19-patiënten op het eiland te behandelen, aldus Martínez. Hij vertelde vrijdag op een persconferentie, dat 22 in Cuba geproduceerde geneesmiddelen deel uitmaken van het protocol, dat op het eiland wordt overwogen om de uitbraak van coronavirus aan te pakken, waarvan hij zei: “We hebben een voorraad voor de behandeling van duizenden mensen en we bereiden ons ook voor om de productie aanzienlijk te verhogen. ” Martínez verzekerde, dat “de overgrote meerderheid van de producten die in het Cubaanse protocol voorkomen, op Cuba worden vervaardigd”, hoewel sommige geïmporteerde medicamenten ook zijn inbegrepen “, en onder dezen benadrukte hij de antivirale recombinant Interferon alfa 2B (IFNrec), die al is gebruikt met succes in China om de ziekte te onderdrukken. Dit is het vlaggenschip van de combinatie aan Cubaanse medicijnen, die zowel op het eiland als in een joint venture met de Aziatische natie wordt vervaardigd, en wordt sterk aanbevolen door medisch specialisten vanwege haar vermogen het virus te bestrijden. “Alle capaciteiten” bestaan volgens Martínez om het nationale gezondheidssysteem en zelfs andere landen te voorzien. Eulogio Pimentel, directeur van het Center for Genetic Engineering and Biotechnology (CIGB), van zijn kant, bevestigde dat de instelling, die verantwoordelijk is voor de productie van interferon, een hoeveelheid van gereed product heeft ‘voor de gevallen die naar schatting zich op Cuba zouden kunnen voordoen en wel voor 3 tot 6 maanden, “terwijl de hoeveelheid van het product dat wordt aangemaakt de behandeling van praktisch alle geïnfecteerde gevallen, die zich in China hebben voorgedaan genoeg zou zijn voor land waar tot nu toe meer dan 80.000 mensen zijn besmet en het dodental is hoger ligt dan 3000. “We denken dat we alleen niet in staat zijn om te voldoen aan de mogelijke vraag op Cuba, maar ook aan de vraag die we krijgen van andere landen, die met de dag toeneemt”, zegt Pimentel, die verklaard dat tot nu toe ongeveer 15 landen van verschillende continenten om deze Cubaanse medicamenten hebben gevraagd of interess getoond. Bron: https://oncubanews.com/en/cuba/cuba-has-medicines-for-thousands-of-possible-cases-of-covid-19/

Kritiek op Trump om opmerking over 'Chinees virus' 2 uur geleden ANP Buitenland Kritiek op Trump om opmerking over 'Chinees virus' Kritiek op Trump om opmerking over 'Chinees virus' ANP

ASHINGTON – De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor ophef gezorgd door het coronavirus te beschrijven als „het Chinese virus.” Critici vrezen dat dergelijke uitspraken kunnen leiden tot een hetze tegen Amerikanen van Aziatische afkomst.

 

Bondgenoten van Trump hadden eerder al gesproken over „het Chinese coronavirus”, maar voor zover bekend is het de eerste keer dat de president die term publiekelijk gebruikt. Hij deed dat in een tweet waarin hij steun beloofde aan bedrijfstakken die zwaar zijn getroffen door het „Chinese virus.”

Die uitspraak leidde tot veel boze reacties, onder meer van de burgemeester van New York. „Onze Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen, mensen die jij dient, lijden nu al. Het laatste wat ze nodig hebben is dat je aanzet tot nog meer onverdraagzaamheid”, schreef de Democraat Bill de Blasio op de berichtensite.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Donald J. Trump@realDonaldTrump
 

The United States will be powerfully supporting those industries, like Airlines and others, that are particularly affected by the Chinese Virus. We will be stronger than ever before!

152K people are talking about this
 
 

China en de VS liggen in de clinch over het coronavirus. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde vorige week op Twitter dat „het Amerikaanse leger de epidemie misschien wel naar Wuhan heeft gebracht.” Het virus dook eind vorig jaar voor het eerst op in die Chinese metropool.

Minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken zei maandag in een telefoongesprek met de Chinese functionaris Yang Jiechi dat „dit niet de tijd is om desinformatie of bizarre theorieën te verspreiden.” Yang zou op zijn beurt hebben gewaarschuwd dat het Chinese volk woedend is omdat „sommige Amerikaanse politici China en zijn aanpak van de epidemie regelmatig door het slijk hebben gehaald en het land hebben gestigmatiseerd.”

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2099626407/kritiek-op-trump-om-opmerking-over-chinees-virus

'Quarantaine met dertien mensen in een kleine kamer'

16/03/2020 16:55 – Euritha Tjan A Way

'Quarantaine met dertien mensen in een kleine kamer'

De bedden in één van de zalen van het Marwina Ziekenhuis. Foto: dWT  

MOENGO – “Niemand zou zo hier moeten blijven, dit is geen quarantaine!” Aan het woord is één van de zestien mensen die momenteel in het Marwina Ziekenhuis in quarantaine is geplaatst wegens het feit dat een risicogebied – Frans-Guyana – is bezocht.

De bron die de informatie anoniem geeft, schetst een situatie die absoluut niet veilig is. “We zijn hier met zestien mensen in twee kamers. Hoe kan het dat we dan in quarantaine zijn. Als één van ons het heeft, krijgt iedereen het”, doelt zij op COVID-19. Tijdens de persconferentie van het managementteam gaf Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), aan dat de quarantaineruimtes, op basis van de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen, niet meteen voorhanden zijn in Suriname.

Verder werd de media voorgehouden dat de regering veertien mensen in quarantaine heeft in het Marwina Ziekenhuis. De bron benadrukt dat het om zestien mensen gaat, die op dit moment geen griepverschijnselen vertonen. “We hebben wel diabeten in de groep en hartpatiënten, maar hun ziekte wordt niet gemonitord. Anders zou het toch niet kunnen dat we pas om negen uur ‘s morgens eten krijgen?”

Volgens de bron voldoet het eten absoluut niet. “Ik verwacht niet veel, maar brood zonder toespijs kan ook niet toch? Zwarte thee, niet eens een beetje koffie!” De bron stuurt foto’s naar de redactie waaruit de situatie blijkt. “We hebben vieze lakens, na handenwassen moet je het papier in een kom, er zijn geen schone doeken noch baddoeken, er blijft water zitten in de badkamer waarin de volgende persoon moet gaan baden. Dit is een onmenselijke behandeling”, klinkt de overslaande stem boos.

De groep is vrijdag met geldige visa vertrokken naar Saint Laurent du Maroni om zondag terug te keren. “We kwamen eerder terug omdat we te horen kregen dat de grens om vier uur ‘s middags zou sluiten. We zijn ons aan gaan melden bij de douane en BOG en moesten wachten.” De groep heeft tot bijna zeven uur ‘s avonds in de bus gezeten. Pas toen de mensen drukte maakte, werden ze geholpen en afgevoerd naar het Marwina Ziekenhuis. “En over de ontvangst wil ik het niet hebben. De directeur kwam ons gewoon tegemoet in een huisjurkje, geen mondkapjes, geen handschoenen, totaal niets. Hoe willen deze mensen dat we ze serieus nemen?” vindt de bron.

Volgens haar bestaat de groep voornamelijk uit Surinamers maar er zijn ook drie Nederlandse staatsburgers erbij die binnenkort moeten vertrekken. “Zo hou je mensen niet in quarantaine. We worden wel om de zoveel tijd gescand en er is niets met ons, maar sommige mensen hebben geen symptomen en kunnen het toch overdragen. Hoe hou je de situatie in de gaten als er zoveel mensen bij elkaar zijn in een ruimte?” De bron bevestigt dat in het verder leeg ziekenhuis er wel Cubaanse artsen zijn van wie de vrouwelijke hen helpt. “Maar ook die geeft toe dat dit verre van ideale quarantaineomstandigheden zijn.”

 

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/03/16/quarantaine-met-dertien-mensen-in-een-kleine-kamer/

 

Waar is de president?

President Desi Bouterse bij het defilé na zijn inauguratie op 12 augustus 2015. Foto: AP/Ertugrul Kilic

Suriname verkeert in een crisissituatie. De regering heeft wegens het COVID-19-virus het Surinaamse luchtruim en alle grenzen van het land op slot gedaan. Alle commercieel vervoer van en naar Suriname is per 14 maart stopgezet. Het dagelijks leven van de burger is totaal ontwricht wegens het coronavirus dat nu ook ons land is binnengekomen. Het is een chaos bij de verschillende supermarkten, alle scholen zijn gesloten, alle openbare markten zijn tot nader order gesloten, alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden verboden, alle vergunningen voor openbare vergemakkelijkheden zijn voor onbepaalde tijd ingetrokken en dit heeft allemaal gevolgen op het dagelijks leven van de burger. Waar is dan te midden van deze chaos de vader des vaderlands? Waar is de president?

Het is niet te bevatten dat onze president totaal buiten beeld is. In zo een crisis waarin het land, het volk, gedompeld is, is onze volkspresident zoals hij door zijn aanhang liefkozend wordt genoemd, totaal uit beeld. Het was de vicepresident die de mededeling van het eerste COVID-19-geval in Suriname deed. Het was de vicepresident die de persconferentie over COVID-19 hield. Het was de vicepresident die gisteren de eerste reguliere persconferentie van het managementteam COVID-19 hield en samen met deskundigen de gemeenschap informeerde en gerust probeerde te stellen. Hebben we in dit land een nieuwe president? Heet hij Ashwin Adhin?

Adhin zelf probeert op allerlei manieren de afwezigheid van zijn baas goed te praten. Op vragen van journalisten antwoordde hij laconiek dat de president van alles op de hoogte is en de regering zijn instructies opvolgt. Het maakt dan in principe niet uit waar hij zich bevindt, aldus de vicepresident. Deze redenering raakt kant noch wal. De president heeft de leiding van de regering en dient zeker in deze crisissituatie zichtbaar te zijn en zijn volk toe te spreken en gerust te stellen. Dat is niet de taak van de vicepresident. De vicepresident is geen staatshoofd. Ook al is de president voor zaken in het binnenland, dan nog zou het van goed fatsoen getuigen als hij van daaruit zijn volk toespreekt. De technologie geeft hem daartoe alle mogelijkheden. Hij kan een van zijn medewerkers vragen om een video-opname te maken en die naar het Nationaal Informatie Instituut te mailen of te appen ter verdere verspreiding naar de media. Dat kan al zelfs met een simpele smartphone, meneer de president!

Terecht de vraag vanuit de gemeenschap en De Nationale Assemblee: waar is de president? In tijden van crisis dien je de regie te nemen en het volk te informeren. Dat is leiderschap! Zoals president Donald Trump elke dag in de media treedt over de COVID-19-crisis. Of zoals in buurland Guyana waar president David Granger met zijn regering en gezondheidsautoriteiten beleid maakt om de Guyanezen te informeren en gerust te stellen. Daar zijn er immers al vier gevallen van COVID-19 waarvan inmiddels een persoon is overleden.

President, spreek uw volk toe. Het volk wil u horen over deze COVID-19-kwestie. Mensen zijn in paniek door dit coronavirus. Het volk wil dat zijn president zijn landgenoten toespreekt en hen een hart onder de riem steekt. Hij moet oproepen tot rust en kalmte en zeggen dat we er samen uitkomen. Maar helaas hoort het volk niets van zijn president. Er wordt alleen maar gezegd dat de president via verschillende kanalen praat en deze kanalen zijn de vicepresident en de ministers. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Onze president is staatshoofd en regeringsleider. In tijden van crisis moet hij gewoon aanwezig zijn en de leiding nemen. U draagt niet voor niets de titel “vader des vaderlands”.

https://www.srherald.com/redactioneel/2020/03/15/waar-is-de-president/

Reportage Europese toerist voelt zich in Zuid-Amerika plots een paria Vijf eeuwen na de conquista vreest Zuid-Amerika opnieuw de komst van Europeanen met ziektekiemen. Europese toeristen in Brazilië worden vergeleken met Columbus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *