NOS NieuwsAangepast 

Vijf vragen over de onderzoeken naar Trump: hoe nu verder?

 
  •  

    Eva de Vries

    redacteur Buitenland

Het zat er al even aan te komen: oud-president Donald Trump heeft nog een aanklacht aan zijn broek gekregen, de derde inmiddels. Die nieuwe aanklacht gaat over de periode na Trumps verlies bij de presidentsverkiezingen in november 2020 en over 6 januari 2021, de dag van de Capitoolbestorming. ‘De zaak der zaken’ wordt het genoemd.

Hoe staat het ervoor met al die aanklachten en onderzoeken?

1. Wat houdt de nieuwe aanklacht in?

Trump wordt vervolgd voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden. In de aanklacht staat onder andere dat hij “vastbesloten was om aan de macht te blijven”. Hij bleef volhouden dat hij de verkiezingen had gewonnen, en niet Joe Biden. Die beweringen waren, aldus de aanklacht, “onjuist en Trump wist dat ze onjuist waren”.

In totaal wordt Trump voor vier zaken aangeklaagd, waaronder het dwarsbomen van de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden op de dag van de bestorming van het Capitool. Vicepresident Mike Pence moest die dag de zege van Biden bekrachtigen en Trump probeerde hem te bewegen om dat niet te doen.

Met een groepje advocaten en een adviseur zou Trump valse claims over verkiezingsfraude hebben gedaan en hebben gepoogd om ‘schaduwkiesmannen’ op te stellen in zeven staten waar Trump en Biden dicht bij elkaar lagen. Die zouden dan in het kiescollege voor Trump hebben moeten stemmen om hem aan een meerderheid te helpen. De door de staten aangestelde kiesmannen waren verplicht om op Biden te stemmen, conform de uitslag.

Verder staat in de aanklacht dat Trump het ministerie van Justitie wilde gebruiken om schijnonderzoeken naar verkiezingsfraude uit te voeren. Ook had het ministerie volgens dat plan brieven moeten sturen naar enkele staten, waarin (ten onrechte) had moeten staan dat onderzoekers zorgen hadden over de gang van zaken bij de verkiezingen.

Aanklager Jack Smith zegt dat Trump wist dat alle beweringen niet klopten. Hij noemde de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 een ongekende aanval op de democratie.

2. Welke zaken liggen er nog meer?

Naast de 6 januari-zaak lopen er nog drie strafrechtelijke onderzoeken naar Trump. Zo ligt er een aanklacht in de zwijggeld-zaak. Trump moet in maart volgend jaar voor de rechter verschijnen voor het vervalsen van documenten over een bedrag dat hij heeft betaald aan porno-actrice Stormy Daniels, omdat hij wilde dat ze haar mond zou houden over een verhouding die de twee hadden.

Ook is hij aangeklaagd in de zaak over de staatsgeheime documenten die werden gevonden tijdens een inval op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida. Trump had geweigerd die terug te geven, terwijl hij ze als oud-president niet in zijn bezit mocht hebben.

Volgens de aanklacht liet hij sommige stukken ook lezen aan onbevoegden. Mogelijk heeft hij daarmee de spionagewet overtreden, waarmee hem een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar boven het hoofd hangt. Dat proces begint in mei volgend jaar.

Deze zaken lopen nu tegen Donald Trump:

Strafrechtelijke onderzoeken naar Trump

En dan loopt er nog een onderzoek gerelateerd aan de verkiezingen in 2020, de zaak rondom verkiezingsfraude in de staat Georgia. Dat gaat over een telefoontje van Trump met een verkiezingsfunctionaris waarin hij hem vroeg om 11.780 stemmen “te vinden”, exact het aantal dat hij nodig had om alsnog te winnen. In die zaak ligt er nog geen aanklacht.

Naast deze strafrechtelijke zaken zijn er nog een aantal civiele procedures. De bekendste gaat over schrijfster E. Jean. Carroll, die zegt dat ze in 1996 is aangerand en verkracht door Trump in een pashokje van een warenhuis.

In die kwestie is Trump aansprakelijk gesteld tot het betalen van een miljoenenbedrag, maar Carroll heeft nog een nieuwe klacht ingediend. Andere zaken gaan over fraude die is gepleegd binnen Trumps zakenimperium.

3. Wat is het effect op Trumps verkiezingscampagne?

Rond de eerste voorverkiezingen voor het kandidaatschap, in januari 2024, zal Trump dus druk zijn met deze juridische procedures. Op dit moment staat hij in de peilingen ver voor op zijn Republikeinse tegenstanders, onder wie gouverneur van Florida Ron DeSantis.

Bij de eerste twee aanklachten dit jaar groeide Trumps populariteit. Inmiddels staat hij in peilingen op gelijke hoogte met zittend president Biden.

Jurist en Amerika-kenner Kenneth Manusama vraagt zich wel af of dit zo blijft. “Er blijft altijd een harde Trump-kern, maar daarnaast raken steeds meer mensen Trump-moe. Zeker als er meer feiten op tafel komen, zullen aanhangers gaan twijfelen.”

Ondertussen weten de Republikeinen niet goed hoe ze moeten omgaan met de onderzoeken naar Trump. “Ze willen duidelijk maken dat het inderdaad gaat om ernstige feiten, maar tegelijkertijd willen ze hun achterban niet boos maken door Trump af te vallen.”

Mocht Trump de Republikeinse presidentskandidaat worden, dan barst de campagne los in het voorjaar van 2024. Juist dan staat de start van twee strafzaken gepland (zie grafiek hierboven).

4. Wat gebeurt er als Trump wordt veroordeeld?

De kans is groot dat Trump in ieder geval één keer wordt veroordeeld, zegt Manusama, waarschijnlijk in de geheime documenten-zaak. Trumps advocaten proberen de zaken te rekken tot na de verkiezingen. Als hij voor die tijd wordt veroordeeld, is de vraag wat er gaat gebeuren.

“Daarover is heel veel onduidelijk”, zegt Manusama. “Zowel over de mogelijke strafeis als het traject daarna. Het is simpelweg nog nooit voorgekomen in de Amerikaanse geschiedenis.”

De enige eisen die de Grondwet stelt aan een presidentskandidaat zijn: ’35 jaar of ouder’ en ‘geboren in Amerika’. “Juridisch gezien mag een presidentskandidaat dus campagne voeren vanuit de gevangenis en meedoen aan de verkiezingen.” Trump zegt dat hij sowieso gaat meedoen.

5. Kan hij ook president worden vanuit de gevangenis?

“Dat is heel onwaarschijnlijk, omdat hij op die manier onmogelijk een land kan leiden”, denkt Manusama. “In de grondwet staat er dus niets over. De rechterlijke macht moet dan zeggen: dit kan absoluut niet, een president hoort niet achter tralies.”

Maar de juridische basis daarvoor is onduidelijk. “Eigenlijk tasten we allemaal in het duister. Niemand had ooit kunnen verzinnen dat deze absurde situatie realiteit kan worden.”

Peru: Ex-president teruggekeerd, wordt beschuldigd van corruptie

 
24 Apr, 2023
foto
 De voormalige president van Peru, Alejandro Toledo, rijdt samen met anderen in een bus na zijn aankomst op het vliegveld na zijn uitlevering aan Peru, in Callao, Peru. (Foto: Nationale politie van Peru) 


 
Voormalig president Alejandro Toledo is zondag gearriveerd in Lima, nadat hij was uitgeleverd door de Verenigde Staten om te worden aangeklaagd voor het ontvangen van miljoenen dollars aan steekpenningen in een gigantisch corruptieschandaal dat vier ex-presidenten van Peru in de val heeft gelokt.

Toledo, die van 2001 tot 2006 president van Peru was, had zich vrijdag overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten, waarmee een einde kwam aan een jarenlange juridische strijd tegen zijn uitlevering, die begon in 2019 toen hij werd gearresteerd in zijn huis in Menlo Park, Californië.

Politie en functionarissen van het parket van Peru hebben de 77-jarige Toledo zondagochtend op de luchthaven van Lima ontvangen. De politie heeft een foto vrijgegeven van Toledo, die er slordig uitziet, vergezeld van agenten. Hij werd overgebracht naar een rechtbank in het historische centrum van Lima.

De voormalige president van Peru zal 18 maanden preventieve detentie uitzitten, terwijl er een onderzoek naar hem loopt wegens het naar verluidt aannemen van ten minste US$ 20 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht, een gigantisch Braziliaans bouwbedrijf dat aan de Amerikaanse autoriteiten heeft toegegeven dat het tientallen jaren lang ambtenaren heeft omgekocht om contracten binnen te halen in heel Latijns-Amerika.

Na zijn arrestatie in Californië werd hij aanvankelijk in eenzame opsluiting vastgehouden in de gevangenis van Santa Rita, ongeveer 60 kilometer ten oosten van San Francisco, maar werd in 2020 vrijgelaten vanwege de Covid-19-pandemie en zijn verslechterende geestelijke gezondheid. Daarna kreeg hij huisarrest.

Hij had om uitstel van zijn uitlevering verzocht, in afwachting van een juridische aanvechting van het besluit van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om hem terug te sturen naar Peru, maar een hof van beroep wees zijn laatste motie af en een federale rechter beval hem zich over te geven.

Toledo woonde sinds 2016 in Californië, toen hij terugkeerde naar Stanford University, zijn alma mater, als gastonderzoeker om onderwijs te studeren in Latijns-Amerika.

Gevangenisfunctionarissen in Peru hebben nog niet besloten waar Toledo zal worden vastgehouden, maar hebben gezegd dat het de gevangenis zou kunnen zijn die al ex-president Alberto Fujimori (1990 -2000) en ex-president Pedro Castillo (2021-2022) vasthoudt. Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor zijn rol bij de moord op 25 Peruanen tijdens zijn regering. Castillo wordt vastgehouden in voorarrest, terwijl hij wordt onderzocht wegens rebellie bij een poging het parlement in 2022 te ontbinden.

Hij is een van de vier ex-presidenten die in verband worden gebracht met het Odebrecht-corruptieschandaal dat de Peruaanse politiek heeft geschokt. Bijna elke voormalige president die nog in leven is, staat nu terecht of wordt onderzocht.

Voormalig president Ollanta Humala staat terecht op beschuldiging dat hij en zijn vrouw meer dan US$ 3 miljoen van Odebrecht hebben ontvangen voor zijn presidentiële campagnes in 2006 en 2011. Beiden hebben elk wangedrag ontkend.

Ex-leider Pedro Pablo Kuczynski, die zijn ambt in 2018 verliet, staat onder huisarrest voor soortgelijke aanklachten.

Ex-leider Alan García, in functie van 2006-2011, schoot zichzelf in 2019 dodelijk door het hoofd toen de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren.
 
 
 
Alejandro Toledo in 2016.
 
Alejandro Toledo in 2016. © AFP

Rechter VS stemt in met uitlevering Peruaanse oud-president

Een federale rechtbank in Californië heeft dinsdag toestemming gegeven voor de uitlevering van de voormalige Peruaanse president Alejandro Toledo aan zijn thuisland. Daar wordt Toledo vervolgd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een omvangrijk omkoopschandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

 

 

Nu de rechtbank groen licht heeft gegeven voor de uitlevering, ligt de uiteindelijke beslissing over het terugsturen van Toledo naar Peru bij de Amerikaanse regering. Toledo staat in Californië onder huisarrest, sinds hij daar in juli 2019 op verzoek van Peru gearresteerd werd door de Amerikaanse politie.

De 75-jarige Toledo, die van 2001 tot 2006 president was, verhuisde in 2017 naar de VS nadat hij in zijn thuisland in verdenking werd gesteld van het aannemen van steekpenningen ter waarde van miljoenen dollars voor de aanleg van een snelweg tussen Brazilië en Peru. Zelf ontkent hij de beschuldigingen.

Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht gaf gedurende een decennium in totaal 788 miljoen dollar uit in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen. Het schandaal kwam in 2014 aan het licht. De voormalige Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas werd in 2017 tot zes jaar cel veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen.

https://www.ad.nl/buitenland/rechter-vs-stemt-in-met-uitlevering-peruaanse-oud-president~adba2030/

 
 
NOS Nieuws

Republikeins Congreslid voor rechter gesleept om hinderen onderzoek in zaak-Trump

 

De New Yorkse openbaar aanklager Alvin Bragg, die de vervolging van oud-president Trump heeft ingesteld, sleept nu ook een Congreslid voor de rechter. De Republikein Jim Jordan zou het onderzoek naar Trump hebben gehinderd.

Jordan is niet te spreken over de vervolging van zijn partijgenoot en liet de afgelopen tijd meermaals van zich horen. Dat bleef niet alleen bij het uiten van kritiek en het sturen van tweets. De Republikein uit Ohio is ook voorzitter van de commissie voor de rechtspraak in het Congres. In die hoedanigheid wil hij nu de vervolging van Trump onder de loep nemen.

Bragg is het daar niet mee eens en spreekt van een “ongrondwettelijke aanval” op zijn persoon in het toch al zo beladen proces. Hij heeft het over een “campagne van intimidatie en obstructie” en vindt niet dat de commissie van Jordan zich over de zaak-Trump moet buigen.

Bragg, een Democraat, wordt ernstig bedreigd sinds hij Trump heeft vervolgd. De aanklager vindt niet dat politici zich moeten bemoeien met de rechtsgang in de staat New York. Hij heeft daarom een document van vijftig pagina’s ingestuurd waarin hij zijn beschuldigingen toelicht.

Congreslid Jim Jordan

De Republikein Jordan reageert fel op de aantijging. “Eerst klagen ze een president aan voor een misdaad die geen misdaad is. Nu proberen ze te voorkomen dat wij meekijken met wat ze doen, terwijl ze overheidsgeld gebruiken om dit onderzoek te doen”, schrijft hij op Twitter.

https://nos.nl/artikel/2471091-republikeins-congreslid-voor-rechter-gesleept-om-hinderen-onderzoek-in-zaak-trump

Copyright Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2023

Nu Donald Trump strafrechtelijk wordt vervolgd: zal hij in de boeien geslagen worden en kan hij nog president worden?

In de Verenigde Staten is oud-president Donald Trump aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan de voormalige pornoactrice Stormy Daniels. Historisch, want Trump is de eerste voormalige of zittende Amerikaanse president die ooit strafrechtelijk vervolgd wordt. Maar wat betekent dat nu? Zal Trump in de boeien geslagen worden? En kan hij nog president worden?

 

1. Wat weten we tot nu toe over de aanklacht?

Er zijn over de beschuldigingen zelf weinig details bekend, want die blijven (voorlopig) verzegeld. Wel zeker is dat het onderzoek zich concentreert op het zwijggeld dat Trump betaald zou hebben aan de voormalige pornoactrice Stormy Daniels (Stephanie Clifford in het echte leven). In 2006 zou zij seks gehad hebben met Donald Trump. 

Dat is natuurlijk geen misdrijf. Tot de vrouw in 2016, toen Trump volop campagne voerde, met haar verhaal naar verschillende Amerikaanse persbedrijven stapte. Dat zagen de advocaten van Trump liever niet gebeuren. Via zijn advocaat zou Trump de vrouw 130.000 dollar (119.000 euro) betaald hebben om de kwestie te laten vallen. De kosten werden aangegeven als “juridische kosten”. Dat is wél een misdrijf: het vervalsen van bedrijfsdocumenten. 

Aanklagers zouden ook kunnen beweren dat dit in strijd is met de kieswet, omdat Trump op die manier bewust probeerde belangrijke informatie te weerhouden van de kiezer. Het verdoezelen van een misdrijf door het vervalsen van gegevens, is nog een zwaardere aanklacht dan het vervalsen van bedrijfsdocumenten.

Een belangrijke kanttekening: het gaat nog steeds om aanklachten, Trump werd nog niet veroordeeld. 

“Het betekent wel dat nu de weg wordt geopend naar een proces tegen Donald Trump”, legt Bart Kerremans, Professor Internationale Betrekkingen en Amerikaanse politiek en Handelspolitiek, uit op Radio 1. “Als hij schuldig wordt bevonden krijgt hij een straf.”

Strafrechtelijke vervolging vs. veroordeling

Strafrechtelijk vervolgd worden (of aangeklaagd worden) betekent dat er een formele aanklacht tegen een persoon is ingediend bij een rechtbank. Dit kan gebeuren wanneer er voldoende bewijs is om te suggereren dat de persoon mogelijk een misdrijf heeft gepleegd. Een aanklacht is echter nog geen veroordeling en betekent niet dat de persoon schuldig is bevonden.

Veroordeeld zijn betekent dat de persoon door een rechtbank schuldig is bevonden aan het plegen van een misdrijf. Dit gebeurt nadat er een proces heeft plaatsgevonden waarbij de bewijslast is beoordeeld en er een uitspraak is gedaan door de rechter. Als de persoon schuldig wordt bevonden, kan er een straf worden opgelegd.

2. Zal Trump in de boeien geslagen worden?

Op sociale media circuleerde de afgelopen weken een valse afbeelding waarop de Amerikaanse oud-president geboeid wordt afgevoerd. Toch lijkt het erop dat Trump nu wel echt eens in de boeien geslagen kan worden. In de VS noemt men zoiets een “perp walk”. 

In dat geval wordt de verdachte meestal geboeid en begeleid door politieagenten wanneer die wordt overgebracht naar de rechtbank. Hij of zij wordt publiekelijk getoond aan de media en aan het publiek. Dit gebeurt vaak met de bedoeling om de schuld van de verdachte te benadrukken en de publieke opinie te beïnvloeden, nog voordat er een formele veroordeling of schuldbekentenis heeft plaatsgevonden.

De voormalige president zal naar alle verwachting maandag naar New York vliegen, om dinsdag voor de rechter te verschijnen. “Ik denk wel dat hij in de rechtbank zal verschijnen”, gaat Kerremans verder. “Hij kan ook bijna niet anders.”

Twee bronnen die vertrouwd zijn met de zaak vertellen dat aan CBS News. De kans is groot dat de rechtbank ermee zal instemmen dat Trump geen “perp walk” moet doen. In dat geval mag hij zelf de rechtbank inwandelen. Tijdens die hoorzitting zullen de aanklachten voorgelezen worden. Dat zal ongeveer 10 à 15 minuren duren.

Waar Donald Trump niet aan kan ontsnappen, zijn de andere juridische vereisten voor verdachten in een strafzaak. Hij zal zijn vingerafdrukken moeten laten nemen en een typische politiefoto laten maken. Verdachten van een misdrijf worden meestal tijdelijk in de boeien geslagen, maar de advocaten van Trump doen er – naar eigen zeggen – alles aan om dat te voorkomen. 

3. Kan Trump nu nog president worden?

“Ja”, duidt Frank Albers, Amerikawatcher en docent Amerikaanse Cultuurgeschiedenis aan UAntwerpen. “Hij kan dat zeker. Trump zou zelfs president kunnen worden vanuit de gevangenis.” Volgens de grondwet kan je er president worden als je een burger bent die in de Verenigde Staten geboren is, als je minstens 35 jaar oud bent én minstens 14 jaar in Amerika woont. 

 

Trump kan zelfs president worden vanuit de gevangenis

Frank Albers, professor Amerikaanse cultuurgeschiedenis – UAntwerpen

“De grondwet zegt niets over een strafblad. Hij kan dus nog tot president verkozen worden.” Politiek gezien ligt de kwestie misschien wel moeilijker. Kan een veroordeelde crimineel wel voldoende stemmen halen. “Toch is er iets in Trump dat hiervan geniet. Hij is opnieuw de Calimero en heeft hier baat bij. Miljoenen mensen geloven dat verhaal en blijven hem steunen. Denk maar aan Clinton die nooit zo populair was als tijdens het onderzoek naar Monica Lowinski.”

Ook Bart Kerremans denkt dat Trump hier een politiek voordeel uit kan halen. “Trump hoopt dat de hele arrestatie de aandacht op hem vestigt en al zijn aanhangers mobiliseert. Hij hoopt hier zijn voordeel uit te halen voor de republikeinse voorverkiezingen.”

4. Waarom net deze zaak?

Veel juristen hebben bedenkingen bij de keuze om Trump net voor deze zaak te vervolgen. “Het is ook een behoorlijk riskante case voor zij die Trump de gevangenis in willen krijgen”, vertelt Kerremans. In het geval van Stormy Daniels speelt ook verjaring misschien een rol, waardoor er geen zaak gemaakt kan worden. Bovendien hangen er Trump nog drie andere, grotere zaken boven het hoofd, onder meer rond zijn rol bij de bestorming van het Capitool. 

“Vreemd genoeg zal er een soort ijdelheid meespelen”, denkt Frank Albers. “Dit is een historisch moment in Amerika. De mensen in New York zijn misschien tevreden dat zij dat historisch moment kunnen beleven, en niet de mensen in Georgia, waar ook een zaak loopt tegen Trump.”

BELUISTER – Het gesprek met Bart Kerremans op Radio 1:

Voormalig president Trump aangeklaagd in zaak rond betalen zwijggeld pornoactrice
 
00:00
03:13
 
 

Oud-president Donald Trump vervolgd om afkopen van pornoster

Niet eerder vond in de VS vervolging plaats van een voormalige president. Een zogeheten grand jury in New York bracht daar donderdag verandering in met een aanklacht tegen Donald Trump. De zaak zal een juridische en politieke stresstest worden voor de Amerikaanse democratie.

Thomas Rueb
 
Voormalig president Donald Trump  Beeld AP
 
Voormalig president Donald TrumpBeeld AP

Opeens was het er, het langverwachte besluit: een besloten burgerpanel stemde vóór vervolging van Donald J. Trump (76). Een arrestatiebevel kan elk moment worden uitgevaardigd.

 

Trump wordt verdacht van het betalen van zwijggeld aan de voormalige pornoster Stormy Daniels, echte naam Stephanie Clifford, met wie Trump in 2006 seks zou hebben gehad. Hij zou Daniels hebben afgekocht met geld uit de campagnekas voor zijn eerste verkiezingscampagne in 2016. Daniels dreigde vlak voor verkiezingsdag met het verhaal over hun affaire naar buiten te treden.

De precieze bewoording van de aanklacht is niet openbaar gemaakt. Dat zal waarschijnlijk gebeuren bij Trumps voorgeleiding voor een rechter, mogelijk al komende dinsdag. Nieuwszender CNN bericht op basis van justitiebronnen dat de zaak bestaat uit meer dan dertig afzonderlijke verdenkingen.

 

Over de auteur
Thomas Rueb is correspondent in de Verenigde Staten voor de Volkskrant. Hij woont in New York. Hij is auteur van het boek Laura H.

Behalve oud-president is Trump op dit moment de populairste Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024. Een veroordeling kan grote gevolgen hebben voor het verloop van zijn campagne, en dus ook van andere kandidaten.

Trump ontkent de aantijgingen tegen hem in alle toonaarden. Hij noemt de beslissing in een verklaring ‘politieke Vervolging en Verkiezingsbeïnvloeding op het hoogste niveau uit de geschiedenis’. Zichzelf omschrijft hij donderdag als ‘een volledig onschuldig persoon’.

Onbekend vaarwater

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van hoofdofficier Alvin Bragg uit New York. Eerder werd Trumps voormalige advocaat Michael D. Cohen al voor de kwestie veroordeeld. Het was Cohen die het bedrag van 130.000 dollar aan Daniels uitbetaalde, naar eigen zeggen onder auspiciën van toenmalig presidentskandidaat Trump. Cohen fungeert nu als de belangrijkste getuige in de zaak tegen Trump.

De beslissing tot vervolging ligt niet in handen van de hoofdofficier. Bragg diende eerst een grand jury te overtuigen bestaande uit 23 inwoners van Manhattan. Maandenlang hoorden zij getuigen achter gesloten deuren. Donderdagmiddag lokale tijd kreeg Bragg van hen groen licht.

De New Yorkse hoofdofficier Alvin Bragg komt aan bij het openbaar ministerie. Beeld REUTERS
 
De New Yorkse hoofdofficier Alvin Bragg komt aan bij het openbaar ministerie.Beeld REUTERS

‘Een schande’

De politieke reacties op de vervolging lopen parallel langs de breuklijn tussen de twee partijen. Talloze Republikeinse Congresleden betuigden hun steun voor Trump. ‘Alvin Bragg heeft ons land onherstelbaar beschadigd in een poging onze presidentsverkiezingen te beïnvloeden’, reageerde Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Mike Pence, vicepresident onder Trump, noemde de beslissing donderdagnacht live op CNN ‘een schande’. Pence, die overweegt zichzelf kandidaat te stellen voor het presidentschap, is met Trump gebrouilleerd – maar niet met diens kiezers. ‘Dit riekt naar politieke vervolging en ik denk dat een overweldigende meerderheid van Amerikanen dat zo zal zien’, zei Pence.

Aan de andere zijde van het spectrum hielden Democratische politici zich meer op de vlakte. ‘Trump is onderworpen aan dezelfde wetten als elke Amerikaan’, zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. ‘Ik moedig zowel Trumps critici als zijn medestanders aan het proces vreedzaam en wettig te laten voltrekken.’ Ex-pornoster Stormy Daniels meldde intussen op Twitter dat ze aan de champagne zat.

Vingerafdrukken

De Verenigde Staten zijn in onbekend vaarwater terechtgekomen. Een paar zekerheden: na Trumps aanhouding zullen, zoals bij elke andere arrestant in New York, zijn vingerafdrukken worden afgenomen en zijn rechten voorgelezen. Ook zal een zogeheten ‘mug shot’ worden gemaakt, een arrestatieportret. Maar verder is Trump niet zoals elke andere arrestant: bij zijn achterban is escalatie altijd een gevaar.

Donderdag vaardigde de NYPD, het New Yorkse politiekorps, een bevel uit aan al zijn agenten om oproepbaar te blijven. De autoriteiten vrezen voor botsingen tussen aanhangers van Trump en zijn tegenstanders. Op Manhattan was daar donderdagnacht geen sprake van. Rond de Trump Tower aan Fifth Avenue, waar de oud-president een penthouse heeft, en ook voor het rechtbankgebouw bleef het rustig.

‘Protesteer!’, schreef de oud-president vorige week al op sociale media aan zijn achterban, nadat duidelijk werd dat vervolging met rasse schreden dichterbij kwam. ‘Take Our Nation Back!’ Trump beweerde toen op dinsdag 21 maart te zullen worden opgepakt. Dat moment laat nog even op zich wachten.

Explosieve situatie

De grote onzekerheid: wie haalt Trump straks naar New York? Op dit moment is de oud-president een inwoner van de zuidelijke staat Florida, waar hij verblijft in zijn woning Mar-a-Lago. Daar draaiden de nieuwscamera’s van elke grote nieuwszender donderdagavond onafgebroken. Een groep aanhangers reisde naar zijn verblijfplaats om de presidentskandidaat aan te moedigen.

Er is justitie veel aan gelegen om de arrestatie ordentelijk te laten verlopen, en zijn achterban en politieke medestanders zo min mogelijk op te zwepen. Hoofdofficier Bragg zou achter de schermen al langer onderhandelen over de voorwaarden van Trumps inrekening. Volgens een woordvoerder is donderdag contact gezocht met Trumps advocaat ‘om zijn overgave te coördineren’.

Mogelijk reist hij gedwee af naar zijn geboortestad om zich te laten inrekenen. Volgens een van zijn advocaten, Susan R. Necheles, zou hij bereid zijn dat komende dinsdag te doen. Weigert hij, dan zou dat een complexe wending zijn in deze toch al explosieve situatie.

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida en tevens Trumps grootste Republikeinse rivaal, zei donderdag op Twitter dat zijn staat ‘niet zal meewerken met een uitleveringsverzoek’. Onduidelijk is welke consequenties dat zou hebben voor een mogelijke arrestatie. DeSantis noemde de beslissing tot vervolging ‘on-Amerikaans’ en politiek gemotiveerd.

Reacties

Naast de zaak rond Stormy Daniels lopen er verschillende andere strafrechtelijke onderzoeken naar Trump: vanwege zijn pogingen om aan de macht te blijven na zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden, naar het achterhouden van clandestiene documenten en naar leugens over de financiële omvang van zijn bezittingen. Dat nou juist deze oude zaak als eerste tot vervolging leidt, kwam voor velen als een verrassing.

Het campagneteam van Trump liet er donderdag geen gras over groeien en zond hun achterban meteen een verzoek om geld te geven. De vervolging zou een ‘heksenjacht’ zijn van ‘Radicaal Links, de vijand van de hardwerkende mannen en vrouwen dit land’. Daaronder verscheen een donatieknop.

Anti-Trump-demonstranten bij het gerechtsgebouw in Manhattan. Beeld REUTERS
 
Anti-Trump-demonstranten bij het gerechtsgebouw in Manhattan.Beeld REUTERS 
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/oud-president-donald-trump-vervolgd-om-afkopen-van-pornoster~bd29035a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Oud-president Trump wordt strafrechtelijk vervolgd: ‘Historisch’

 
Oud-president Donald Trump.Beeld © ANP / AP

Oud-president Donald Trump is gisteravond aangeklaagd vanwege de betaling van zwijggeld. ‘Historisch’, omdat het voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis is dat een (oud-)president officieel strafrechtelijk wordt vervolgd. Volgens zijn advocaat verschijnt Trump volgende week op het politiebureau. Hier lees je alles wat je moet weten over de strafzaak.

 
De advocaat van Donald Trump meldde gisteravond dat de oud-president officieel is aangeklaagd. Dit hing al enige tijd in de lucht. Twee weken geleden dacht Trump zelf al dat hij gearresteerd zou worden en riep hij zijn aanhangers op te protesteren.

Zwijggeld

De aanklacht tegen de 76-jarige oud-president gaat om zwijggeld dat zijn advocaat in 2016 aan pornoactrice Stormy Daniels heeft betaald. Zij beweert dat Trump in 2006 seks met haar had. In 2016, vlak voordat Trump president werd, betaalde zijn advocaat 130.000 dollar om haar stil te houden.

Die betaling zou Trump vervolgens op illegale wijze in de administratie van zijn bedrijven hebben weggemoffeld. Trump ontkent alles. Hij zegt onschuldig te zijn en noemt de aanklacht een ‘heksenjacht’. Volgens hem is dit alles politiek gemotiveerd. In een reactie op de strafrechtelijke vervolging zei hij vannacht dat ‘dit voor Biden averechts zal werken’.

Hier legt correspondent Erik Mouthaan de zaak uit:

Erik Mouthaan: ‘Uniek moment in Amerikaanse geschiedenis’

 
 

Correspondent Erik Mouthaan noemt de officiële aanklacht een ‘historisch moment’. “Het is de eerste keer dat een oud-president vervolgd wordt. En dan ook nog eens een die zich kandidaat heeft gesteld voor de volgende verkiezingen.” Trump heeft immers aangekondigd in 2024 opnieuw mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen.

Massale steun Republikeinen

“Wat opvalt is dat Republikeinen massaal achter Trump gaan staan”, zegt Mouthaan. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, sprak vannacht zijn steun uit voor Trump, net als Trumps vicepresident Mike Pence. Maar ook gouverneur van Florida, Ron DeSantis, en Trumps Republikeinse aardsrivaal, noemde de aanklacht ‘on-Amerikaans’.

 

DeSantis beloofde zelfs Trump te beschermen als het tot een juridische strijd tussen Florida en New York zou komen. De oud-president moet namelijk voor een rechter in Manhattan verschijnen. De aanklager die de zaak aandraagt is Democratisch verkozen. “Het maakt het voor Republikeinen heel makkelijk om te zeggen: dit is gewoon partijdig”, zegt Mouthaan.

‘Is dít nou de zaak?’

“Ik denk sowieso dat alle Republikeinen het gevoel hebben dat deze aanklacht een nodeloze politieke vervolging is”, zegt Mouthaan. “We hebben het in deze zaak letterlijk over geld dat verkeerd in de boekhouding staat.”

En dat terwijl er nog tal van andere strafrechtelijke onderzoeken naar Trump lopen: zo wordt door het ministerie van Justitie ook onderzocht of Trump een complot heeft beraamd om de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken.

“Dus vragen ook Democraten zich af of dít nou de zaak is waar ze Trump op moeten pakken. Er zijn toch veel logischere dingen om hem voor te vervolgen?”, zegt Mouthaan.

Vingerafdrukken en foto’s  

En hoe nu verder? Volgens de advocaat van Trump komt hij volgende week naar het politiebureau. Dan worden er vingerafdrukken afgenomen en foto’s (‘mugshots’) van Trump gemaakt, die volgens de regels in de staat New York niet met de media worden gedeeld.

Omdat de Amerikaanse geheime dienst verantwoordelijk is voor de veiligheid van de oud-president, heeft een bezoek aan het politiebureau nogal wat voeten in de aarde. De geheime dienst werkt nu achter de schermen samen met de politie van New York om ervoor te zorgen dat het soepel verloopt.

In de stad zijn rondom de rechtbank in Manhattan alvast dranghekken geplaatst. De politie in de stad schaalt flink op de komende dagen.

‘Ongekend’

“Omdat het om een financieel vergrijp gaat, mag Trump de zitting waarschijnlijk gewoon thuis afwachten”, legt Mouthaan uit. Een rechter beslist daarover als Trump volgende week op het politiebureau als verdachte wordt geregistreerd.

Wordt
Lees ook:
Wordt Donald Trump gearresteerd en wat zijn dan de gevolgen?

Zijn deelname aan de presidentsverkiezingen in 2024 loopt geen gevaar. “Ook als je verdachte bent in een strafrechtelijk onderzoek, mag je meedoen aan de verkiezingen. In de grondwet staat daar simpelweg niets over”, zegt Mouthaan.

Het zou dus zo kunnen zijn dat Trump volgend jaar op verkiezingscampagne gaat maar tegelijkertijd een paar dagen in de rechtbank in Manhattan moet verschijnen. “Ongekend”, zegt Mouthaan. “Maar dit is ook de president die als enige ooit twee keer geïmpeacht werd, om maar wat te noemen. Tijdens het presidentschap van Trump was al zoveel ongekend. Dus ergens past dit er wel bij.”

Trump:
Lees ook:
Trump: ‘Vervolging komt rechtstreeks uit stalinistische horrorshow’

Biden juicht arrestatiebevel voor Poetin toe

18-03-2023

De Amerikaanse president Biden vindt het terecht dat het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen zijn Russische ambtgenoot Poetin. “Hij heeft overduidelijk oorlogsmisdaden gepleegd.” Poetin wordt verantwoordelijk gehouden voor massale deportaties van Oekraïense kinderen uit het oorlogsgebied naar Rusland. Ook tegen een functionaris die daarbij de leiding had loopt een opsporingsbevel. “Ik vind het gerechtvaardigd”, reageerde Biden. Hoewel hij aantekende dat de VS net als Rusland het Strafhof niet erkent, noemde hij het “een duidelijk signaal”.

‘Historisch moment’

Het is de eerste keer dat een wereldleider op dit niveau door het Strafhof wordt vervolgd. In de 20 jaar dat het bestaat zijn 52 personen aangeklaagd, zoals rebellenleider Kony uit Uganda, de Sudanese president Bashir en de Libische leider Kadhafi, die gedood werd voor hij kon worden uitgeleverd. De Oekraïense president Zelensky sprak in zijn dagelijkse tv-toespraak van “een historisch moment” waar een historische straf op kan volgen. Volgens Zelensky zijn er zeker 16.000 kinderen naar Rusland gebracht. Poetin moet daarbij betrokken zijn geweest, stelde de president. “Zo’n enorme criminele operatie zou onmogelijk zijn zonder bevel van de hoogste leider van deze terreurstaat.” In het Kremlin werd het arrestatiebevel weggelachen. Een woordvoerder van Poetin zei dat het geen enkele juridische waarde heeft in Moskou, omdat het land de jurisdictie van het internationale hof niet heeft erkend. Hij noemde het bevel “schandalig en onacceptabel”.

Reizen bemoeilijkt

Doordat Rusland niet meewerkt met het hof zal uitvoering van het bevel moeilijk zijn. Het betekent wel dat Poetin niet meer kan reizen naar de 123 landen die het hof wel erkennen, omdat zij verplicht zijn hem uit te leveren. De Kremlinwoordvoerder weigerde in te gaan op de vraag of Poetin in zijn reizen rekening gaat houden met het bevel. Belangrijke bondgenoten als China, Iran en Syrië vallen niet onder de landen die Poetin zouden moeten uitleveren. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland er alles aan zal doen om “het Strafhof te helpen in zijn belangrijke taak om straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te bestrijden”. Zelensky zei naast de vervolging van Poetin ook te willen inzetten op straffen voor anderen die de deportaties faciliteerden. “En we blijven natuurlijk vechten voor de terugkeer van iedereen. We zullen er alles aan doen, dat elke Oekraïner, elke vrouw, elk kind terugkeert.” (NOS)

https://sun.sr/Details/23658_-Biden-juicht-arrestatiebevel-voor-Poetin-toe-_0305252vladput.jpg

DONALD TRUMP BEWEERT DAT HIJ DINSDAG WORDT OPGEPAKT

 
 

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft op zijn eigen social media-kanaal gezegd dat hij dinsdag zal worden opgepakt. De aangekondigde arrestatie zou een gevolg zijn van de affaire rond Stormy Daniels, de porno-actrice die van Trump zwijggeld zou hebben ontvangen om hun relatie stil te houden.

Trump wou de pers duidelijk voor zijn en zette zich achter zijn toetsenbord voor een verontwaardigd bericht op Truth Social, het social media-platform dat hij zelf oprichtte. Linkse anarchisten hebben onze verkiezingen gestolen en daarmee ook het hart van onze natie. Amerikaanse patriotten worden gearresteerd en in gevangenschap gehouden als beesten, terwijl echte criminelen en linkse schurken zomaar hun gang mogen gaan op straat, doden en verbranden zonder dat ze daarvoor gestraft worden. Miljoenen mensen stromen door onze grenzen binnen, veel daarvan komen van gevangenissen of gesloten instellingen. Misdaad en inflatie verwoesten ons leven.”

„Ons land is een derdewereldland en stervende. The ’American dream’ is dead.

„En nu blijkt uit gelekte documenten van een corrupte en politiek gemotiveerde arrondissementsrechtbank dat, zonder enig bewijs van misdaad en gebaseerd op een oud, reeds volledig ontkracht sprookje, de leidende Republikeinse presidentskandidaat en voormalige president volgende week dinsdag zal worden gearresteerd.” Hij eindigt zijn pleidooi met een oproep die veel doet denken aan de boodschap die hij twee jaar geleden vlak voor de bestorming van het Capitool de wereld instuurde: „Protesteer en neem ons land terug!”

Zes jaar geleden zouden Trumps advocaten geld hebben betaald aan Stormy Daniels, een Amerikaanse porno-actrice waar Trump een affaire mee had. Het geld moest ervoor zorgen dat Daniels niet naar buiten kwam met dat verhaal. Vorige week werd Trump al uitgenodigd om te komen getuigen over de zaak tegen een jury in Manhattan. Het was uiteindelijk zijn voormalige advocaat Michael Cohen die de honneurs waarnam.

Als Trump dinsdag werkelijk wordt gearresteerd, zou hij de eerste president ooit zijn die strafrechtelijk wordt vervolgd.

Bronnen: Telegraaf / Foxnews

REGIO | USA

https://unitednews.sr/donald-trump-beweert-dat-hij-dinsdag-wordt-opgepakt-the-american-dream-is-dead/

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin

17-03-2023

De Russische president Vladimir Poetin

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin vanwege Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Het ICC noemt de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland als hoofdreden. Het Internationaal Strafhof verdenkt Poetin van betrokkenheid bij de onwettige deportatie van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland. Moskou erkent het in Den Haag gevestigde hof overigens niet. Ook tegen Maria Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij is de Russische commissaris voor kinderrechten en ook zij wordt beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de kinderontvoeringen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op het nieuws uit Den Haag. Op Twitter zegt hij dat “internationale misdadigers altijd verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de ontvoeringen van kinderen en andere misdaden.” (NOS)

https://sun.sr/Details_Meta/23646_-Internationaal-Strafhof-vaardigt-arrestatiebevel-uit-tegen-_0304569poetin.jpg

Juan Guaidó is niet langer het gezicht van de oppositie tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Guaidó riep zichzelf begin 2019 uit tot interim-president, nadat Maduro na omstreden verkiezingen opnieuw president was geworden. Maar bijna vier jaar later wordt zijn interim-regering ontbonden. De oppositie zal zich nu beraden over hoe het verder moet.

Afgevaardigden van drie van de vier belangrijkste oppositiepartijen stemden er op 30 december 2022 met een grote meerderheid voor om Guaidó als interim-president af te zetten en om de verantwoordelijkheid voor de zelfbenoemde overgangsregering in handen te leggen van een commissie.

Guaidó, die internationaal bekend werd als tegenstander van het autoritaire staatshoofd Nicolás Maduro, richtte zich in het aangezicht van zijn nederlaag rechtstreeks tot zijn landgenoten: “Aan de Venezolanen: reken op mij. Als democraten zullen we de grondwet blijven verdedigen. Vandaag zeg ik tegen jullie: we zullen de dictatuur verslaan. We zullen elkaar altijd weer ontmoeten op straat.”

Guaidó riep zichzelf in januari 2019 uit tot interim-staatshoofd na verkiezingen die door de oppositie van Venezuela werden bekritiseerd als vervalst en die Maduro officieel in functie bevestigden. Tal van landen, waaronder de VS, erkenden Guaidó als legitieme president.

Guaidó is er echter nooit in geslaagd zich te doen gelden tegen staatshoofd Maduro, die onder meer wordt gesteund door het machtige leger. Uiteindelijk bleef de invloed van Guaidó afnemen. Met het oog op de presidentsverkiezingen in 2024 wil een deel van de oppositie zich nu reorganiseren, zonder de onsuccesvolle frontman.

https://www.srherald.com/buitenland/2023/01/05/venezolaanse-oppositie-zet-juan-guaido-af-als-interim-president/

Uittredend Braziliaans president Jair Bolsonaro is geland in Florida, meldt persagentschap Reuters op basis van vluchtgegevens. De voormalige leider vermijdt allicht de inhuldiging van zijn opvolger Luiz Inácio Lula Da Silva op nieuwjaarsdag. In een emotionele afscheidstoespraak had hij opgeroepen tot verzet tegen de nieuwe president.

“Het is tijd dat Jair vertrekt”, klinkt het in een van de meest gestreamde liedjes van het jaar in Brazilië. Protestzangers Juliano Maderada en Tiago Doidão lijken hun zin gekregen te hebben. Via een vlietuigtrackingwebsite kon persagentschap Reuters achterhalen dat Jair Bolsonaro geland is in Orlando, Florida. Daar stond zijn veiligheidsstaf hem op te wachten. Bolsonaro’s vertrek kwam er nadat hij in een één uur durende toespraak had gezegd dat hij zijn presidentschap zondag niet zou overleveren aan zijn opvolger Lula Da Silva.

In oktober won de linkse politicus en ex-president Lula de verkiezingen van de rechtse zittende president Bolsonaro. Sindsdien hulde die laatste zich grotendeels in stilzwijgen, al gaf hij aan de uitslag niet te erkennen. Net als Donald Trump in de VS sprak Bolsonaro van ‘gestolen’ verkiezingen. Dat hij zo op de achtergrond bleef, viel slecht bij een deel van zijn achterban.

In zijn toespraak gaf Bolsonaro toe een slag verloren te hebben ‘maar niet de oorlog’. Hij prees aanhangers die zich nog steeds verzetten tegen de uitslag. Maar tegelijk nam hij afstand van een man die vorige week betrapt werd bij het voorbereiden van een bomaanslag. Die man zei geïnspireerd te zijn door Bolsonaro, maar de aftredende president wuift alle betrokkenheid weg. Hij looft wel de ‘vrijheidsstrijders’ die ‘spontaan’ samenkomen bij legerbasissen om een militaire coup te eisen.

In Brazilië is het de gewoonte dat de uittredende president aanwezig is bij de inhuldiging van zijn opvolger, maar daar past Bolsonaro dus voor. Volgens de Braziliaanse pers verliet hij het presidentiële woning via een achterdeur, om de pers te ontwijken. De pers heeft vernomen dat Bolsonaro zeker een maand in de VS zou blijven bij zijn familie.

https://www.srherald.com/buitenland/2022/12/31/bolsonaro-geland-in-florida-aan-vooravond-machtsoverdracht/

Argentinië: Aanklager eist 12 jaar voor vicepresident Kirchner

 
23 Aug, 2022
foto
 De Argentijnse vicepresident en voorzitter van de senaat, Cristina Fernandez de Kirchner, kijkt toe terwijl wetgevers elkaar ontmoeten om te debatteren en te stemmen over een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), op het Nationaal Congres in Buenos Aires, Argentinië (Foto: Reuters) 


 
Een Argentijnse federale aanklager heeft maandag een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen Cristina Fernandez de Kirchner, de voormalige president van het land en de huidige vicepresident, op beschuldiging van corruptie in verband met openbare werken.

Aanklager Diego Luciani beschuldigde Fernandez de Kirchner, een nog steeds invloedrijke stem voor de linkervleugel van de regerende Peronistische partij, van het oplichten van de staat en betrokkenheid bij een plan om openbare middelen om te leiden tijdens haar twee termijnen als president tussen 2007 en 2015.

Het vonnis zal volgens lokale media over maanden bekend zijn, hoewel Fernandez de Kirchner ertegen in beroep kan gaan bij hogere rechtbanken, wat jaren zou duren om tot een definitief vonnis te komen.

“Dit is waarschijnlijk de grootste corruptiemanoeuvre die ooit in het land is gekend”, zei Luciani in een betoog voor de straf.

Op Twitter zei Fernandez de Kirchner, die in 2019 voor de rechtbank getuigde, dat ze werd geconfronteerd met een “media-juridisch vuurpeloton” en “geen constitutioneel hof”. De voormalige president voegde eraan toe dat ze niet de kans kreeg om te getuigen over nieuwe elementen van de zaak en dinsdag haar verdediging op sociale media zou presenteren.

De Argentijnse president Alberto Fernandez veroordeelde de beslissing op Twitter en beschreef de beslissing in een verklaring als een geval van gerechtelijke vervolging tegen de voormalige president. “Geen van de daden die aan de voormalige president worden toegeschreven, is bewezen”, aldus de verklaring.

De officier van justitie verzocht ook om een ​​levenslang verbod voor Fernandez de Kirchner om een ​​openbaar ambt te bekleden.

Het onderzoek probeert vast te stellen of zij en andere functionarissen in haar regering de voorkeur gaven aan bedrijven die eigendom waren van zakenman Lazaro Baez bij de aanbestedingsprocedures voor tientallen openbare werken in de zuidelijke regio van Patagonië, waarvan er vele te duur waren of niet werden voltooid.

Veel experts vermoeden dat het zogenaamd omgesluisde kapitaal via hun bedrijven in handen van de familie Kirchner zou zijn teruggekeerd.
Cristina Fernández de Kirchner in 2015, toen nog president van Argentinië.
 
                                                       Cristina Fernández de Kirchner in 2015, toen nog president van Argentinië. © AFP

Twaalf jaar cel geëist tegen Argentijnse vicepresident Kirchner wegens corruptie

De Argentijnse openbaar aanklager heeft maandag twaalf jaar cel geëist tegen de huidige vicepresident van het land: Cristina Fernández de Kirchner. De 69-jarige politica staat terecht in een corruptieproces voor vermeende frauduleuze toekenning van tientallen openbare aanbestedingen in de periode tussen 2007 en 2015. In die periode was zij president van Argentinië.

Bolsonaro ziet zichzelf na aftreden in gevang, “zoals Áñez”

 
14 Jun, 18:38
foto
 Rechter “Alexandre de Moraes stelt een onderzoek in waaraan het Openbaar Ministerie niet deelneemt”, benadrukte de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. 


 
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vanuit Orlando in de Verenigde Staten dat hij vreesde dat hij zou eindigen als de voormalige Boliviaanse Jeanine Áñez wanneer hij zijn ambt neerlegt. Nadat hij de Amerikaanse president Joseph Biden had beloofd dat hij de uitslag van de verkiezingen van dit jaar zou accepteren. De verklaringen van Bolsonaro dit weekend betekenen in de eerste plaats dat hij zich vermoedelijk heeft berust dat hij wordt verslagen. Volgens alle peilingen zal Bolsonaro het onderspit moeten delven tegen oud-president Luiz Inácio Lula da Silva.

Áñez’s “partij heeft verloren; Evo Morales zijn partij is terug. Wat is er een jaar geleden gebeurd? Ze is preventief aangehouden. En nu is voor haar tien jaar gevangenisstraf bevestigd. Wat zijn de aanklachten? Antidemocratische acties. Zie je de relatie met Alexandre de Moraes en de onderzoeken naar antidemocratische daden? Is hij een bedreiging voor mij als ik de regering verlaat?” vroeg Bolsonaro zich af in een interview met journalisten buiten een restaurant in Orlando, waar hij met zijn supporters deelnam aan een motorkaravaan.

Rechter Alexandre de Moraes van het Braziliaanse Hooggerechtshof (STF) leidt een onderzoek tegen Bolsonaro “voor het naar verluidt verspreiden van onwaarheden over de integriteit van het elektronische stemsysteem van Brazilië en het plegen van antidemocratische handelingen.”

In het interview noemde Bolsonaro STF-rechter Luís Roberto Barroso ook een ‘leugenaar’. Barroso had erop gewezen dat Bolsonaro gegevens uit een vertrouwelijk onderzoek had onthuld. Het staatshoofd stelt dat hij als president aan geen enkele beperking gebonden was.

Het STF had ook een aan Bolsonaro gelieerd congreslid veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens “het voortdurend aanvallen van democratische instellingen”, waarna onmiddellijk een presidentieel pardon werd uitgevaardigd.

“Alexandre de Moraes doet een onderzoek waaraan het parket niet deelneemt en onderzoekt mij op vals nieuws (…). Wat zit er in het hoofd van deze man? Wat haalt hij er uit? Wat zijn zijn interesses?”, werd Bolsonaro geciteerd door CNN.

De president zette ook vraagtekens bij de kieswet van Brazilië en haalde uit naar oppositieleider Luiz Inácio Lula da Silva, die hij volgens Europa Press van corruptie beschuldigde. Hij benadrukte het “risico van fraude” als het leger niet “actiever” kan deelnemen aan het tellen van de stemmen bij de verkiezingen van 2 oktober.

In Orlando opende Bolsonaro een Braziliaans vice-consulaat en ontmoette hij supporters in een evangelische kerk.
Toenmalig president Jeanine Añez tijdens de beëdiging van haar nieuwe kabinet in het presidentiële paleis Quemado in de Boliviaanse hoofdstad La Paz in 2020.
 
Toenmalig president Jeanine Añez tijdens de beëdiging van haar nieuwe kabinet in het presidentiële paleis Quemado in de Boliviaanse hoofdstad La Paz in 2020. © AFP

Rechtbank Bolivia veroordeelt ex-president tot 10 jaar cel voor plegen coup

11-06-22,

Een Boliviaanse rechtbank heeft ex-president Jeanine Añez schuldig bevonden aan het opzetten van een staatsgreep tegen toenmalig leider Evo Morales. Ze is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist.

 

De rechtse Añez kwam in november 2019 aan de macht als waarnemend president na het vertrek van de  socialistische president Morales, die na veertien jaar aan het bewind na politieke en sociale onrust moest opstappen. Hij zou hebben geknoeid met de verkiezingsuitslag, die hem een omstreden vierde termijn als staatshoofd opleverde. Morales ging in Argentinië in ballingschap, maar keerde terug na de verkiezingen in 2020, toen zijn partijgenoot Luis Arce tot president werd gekozen. Añez werd begin 2021 vastgezet op verdenking van het leiden van een coup.

De 54-jarige Añez , die voor haar presidentschap senator was, werd veroordeeld voor het nemen van ‘beslissingen die tegen de grondwet ingaan’ en ‘plichtsverzuim’. Ook een voormalige militaire commandant en een oud-politiegeneraal werden veroordeeld. 

De advocaten van Añez, die niet bij de zittingen rond haar zaak aanwezig mocht zijn en vanuit haar cel via een videoverbinding getuigde, hebben aangekondigd de uitspraak aan te vechten. Zelf ontkent ze de aantijgingen. ,,Ik heb geen vinger uitgestoken om president te worden, maar ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik heb het presidentschap aanvaard uit plichtsbesef, zoals het in de grondwet is voorzien”, zei ze in haar slotbetoog tegen de rechter.

https://www.ad.nl/buitenland/rechtbank-bolivia-veroordeelt-ex-president-tot-10-jaar-cel-voor-plegen-coup~ad417b54/

PREMIER BRITSE MAAGDENEILANDEN IN VS VAST VOOR DRUGSHANDEL

29/04/2022 18:01

Andrew Fahie wordt door de DEA beschuldigd van samenzwering om drugs naar de de VS te importeren en witwassen van geld. Foto: Ricki Richardson/Handout  

MIAMI – Andrew Fahie, de premier van de Britse Maagdeneilanden, is donderdag aangehouden tijdens een geheime operatie in Miami, op verdenking van samenzwering om cocaïne naar de Verenigde Staten te importeren en witwassen van geld. Zo meldt het Britse blad The Guardian. De gouverneur van de Britse Maagdeneilanden, John Rankin, bevestigt in een verklaring de aanhouding van Fahie. “Ik besef dat dit schokkend nieuws zal zijn voor mensen in het gebied. En ik roep dit moment op tot kalmte.”

Ook Oleanvine Maynard, directeur van de plaatselijke havenautoriteit, en haar zoon Kadeem Maynard werden aangehouden. In de in Florida ingediende rechtbankstukken wordt gesteld dat Fahie, die ook wel “hoofdcoach” werd genoemd, tussen 16 oktober vorig jaar en 28 april 2022 betrokken was bij een samenzwering om ten minste vijf kilogram cocaïne te importeren en geld wit te wassen.

DEA-agenten beweren in de documenten dat Oleanvine en Kadeem Maynard met undercoveragenten – die zich voordeden als leden van het Sinaloa-kartel in Mexico – waren overeengekomen om een ontmoeting te organiseren tussen Libanese Hezbollah-agenten en Fahie, voor het vaststellen van een locatie voor de opslag van duizenden kilo’s drugs afkomstig uit Colombia. Het plan van de agenten was om de drugs, gebundeld in verfemmers, een of twee dagen op Britse Maagdeneilanden op te slaan voordat die naar Miami of New York verzonden zouden worden.

Fahie en Oleanvine Maynard werden gearresteerd op een luchthaven in Miami nadat ze door undercoveragenten waren uitenodigd om een zending van 700.000 US dollars in contanten te zien die zij zouden ontvangen voor hun aandeel in het vermeende complot, aldus de rechtbankstukken.

Onderzoek naar corruptie

Liz Truss, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zegt ‘geschokt’ te zijn door de arrestatie. “Vanmiddag is de premier van de Britse Maagdeneilanden, Andrew Fahie, in de Verenigde Staten gearresteerd op beschuldiging van drugshandel en witwassen. Ik ben geschokt door deze ernstige beschuldigingen”, aldus Truss. Ze zegt gesprekken te hebben gevoerd met gouverneur Rankin en het belang had benadrukt van het recente onderzoek naar corruptie op de Caribische archipel.

Vorig jaar heeft het Verenigde Koninkrijk een onderzoekscommissie ingesteld naar wanbestuur in het Britse overzeese gebiedsdeel en die vernam beschuldigingen over systemische corruptie, vriendjespolitiek, jury-intimidatie en misbruik van openbare middelen. In zijn verklaring zegt gouverneur Rankin dat de arrestatie van Fahie het resultaat is van een Amerikaanse operatie onder leiding van de Drugs Enforcement Agency (DEA) en los staat van het rapport van de onderzoekscommissie.

In een gesprek met de onderzoekscommissie vorig jaar ontkende Fahie dat er sprake was van corruptie op de Britse Maagdeneilanden. Hij zei toen: “De sleutel tot elk land is zijn reputatie, maar tot nu toe, en godzijdank daarvoor, is er in het onderzoeksrapport geen bewijs dat aantoont dat de Britse Maagdeneilanden corrupt zijn.” Aldus The Guardian.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2022/04/29/premier-britse-maagdeneilanden-in-vs-vast-voor-drugshandel/

Premier van de Maagden Eilanden aangehouden in Miami, inzake drugshandel en witwassen. Hij werd op heterdaad betrapt met cash geld dat overhandigd werd.
Noot:
Bij hem werd door de DEA dezelfde methode toepast welke bij Etiene Boerenveen en Dino Bouterse werd toegepast (Undercover). Na terugkeer werd Etiene door Bouta uiteindelijk beloond met voorzitterschap van RvC bij Staatsolie.
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en de tekst 'deVolkskrant Premier stort Britse Maagdeneilanden in crisis door drugsdeal in Amerikaanse undercoveroperatie De Britse Maagdeneilanden zijn in een politieke crisis gestort met de arrestatie van de premier wegens drugssmokkel en witwassen. De 51-jarige Andrew Fahie werd donderdag in Florida aangehouden bij een operatie van de drugsbestrijdingsdienst DEA. Stieven Ramdharie 29 april 2022. 11:17 Premier Andrew Fahie van de Britse Maagdeneilanden. P Beeld Rickie Richardson'
 
 
 
 

Bolivia: Rechter keurt ziekenhuisopname Áñez goed

 

21 Feb, 2022

foto

 Demonstranten bij de gevangenisingang vertraagden de verplaatsing van de voormalige Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez naar het hospitaal. 
 

De voormalige Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez is volgens haar advocaten “in kritieke toestand” in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hongerstaking die ze tien dagen geleden begon. Áñez staat onder preventieve arrestatie terwijl ze wordt berecht voor het schenden van de grondwet om het presidentschap te claimen en voor misdaden tegen de menselijkheid terwijl ze aan het roer van het land stond.

Rechter Franklin Siñani had toegestaan ​​dat Áñez werd overgebracht van de Miraflores-gevangenis naar La Paz’s Hospital de Clínicas “totdat haar gezondheid is hersteld.” Maar volgens de uitspraak van de magistraat was het aan de gevangenisautoriteiten om Áñez over te brengen naar de medische faciliteit.

Echter, groepen demonstranten die banden zouden hebben met de heersende Movement Towards Socialism (MAS), hielden demonstraties buiten het gevangenisgebouw, wat de overbrenging van Áñez naar het ziekenhuis vertraagde. De demonstranten identificeerden zichzelf als “slachtoffers” van Senkata (een van de misdaden tegen de menselijkheid waarvoor Áñez terecht staat) en vielen Áñez’ dochter Carolina Ribera aan bij de gevangenispoorten.

“Mijn moeder is alleen en valt flauw, ze wordt lastig gevallen door de gevangenisdirecteur die haar overplaatsing naar het ziekenhuis verhindert, zoals de rechter beval! Ze sloegen me uit de gevangenis, hordes agenten duwen de advocaat van mijn moeder en mij!” , twitterde Rivera.

Het Boliviaanse dagblad El Deber benadrukte ook dat politieagenten niets deden tegen de demonstranten die schreeuwden dat ze de voormalige president, Jeanine Áñez, niet zouden laten vertrekken.

“Ze verkeert in kritieke toestand”, vertelde Norka Cuellar, een van de advocaten van Áñez, aan verslaggevers. Cuellar legde ook uit dat de voormalige interim-president “uit balans raakte” tijdens een virtuele hoorzitting donderdag, ondanks “vijf artsen die probeerden haar in een geschikte staat te brengen om de hoorzitting voort te zetten”.

Tegen de tijd dat Áñez werd gearresteerd, had ze al aan gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en depressie, waarvoor ze zelfs haar arm verwondde en verklaarde dat ze niet langer wilde leven.

Áñez heeft volgehouden dat ze een politieke gevangene was in een land dat “een bijna middeleeuws en totalitair tijdperk” doormaakt.

Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool

 
 

WASHINGTON – De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag vervolgd worden voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool, heeft een Amerikaanse rechter vrijdag geoordeeld. Volgens de rechter kan Trump zich niet beroepen op presidentiële immuniteit in de zaak.

Verschillende congresleden en de politie hebben de oud-president aangeklaagd. Zij vinden dat Trump direct verantwoordelijk is voor de aanval op het parlementsgebouw door zijn aanhangers op 6 januari vorig jaar. De rechter, Amit Mehta, oordeelt dat Trump op die dag „acties verrichte die volledig betrekking hadden op zijn pogingen om een tweede ambtstermijn af te dwingen”. Bovendien zou de toespraak van Trump voorafgaand aan de bestorming „redelijkerwijs opgevat kunnen worden als een oproep tot collectieve actie”. Presidentiële immuniteit zou hierdoor niet van toepassing zijn.

’Geen kleine beslissing’

„Om een president immuniteit te ontzeggen is geen kleine beslissing”, stelt Mehta in een 112 pagina’s tellend verslag. „De rechtbank is zich bewust van hoe zwaar deze beslissing weegt.”

Er zijn drie rechtszaken aangespannen om Trump verantwoordelijk te stellen voor de bestorming van het Capitool. Bovendien doet een speciaal comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoek naar zijn rol. Hiervoor zijn honderden pagina’s met documenten, sms-berichten en getuigenissen in beslag genomen, ondanks pogingen van Trump dit tegen te houden.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/988428470/trump-mag-vervolgd-worden-voor-rol-bij-bestorming-capitool

Honduras: Ex-president bij eerste uitleveringshoorzitting

 
17 Feb, 2022
foto
 De Hondurese ex-president Juan Orlando Hernandez (tweede van links) bracht de nacht door in politiehechtenis en zal worden vastgehouden op een speciale politiebasis tot zijn volgende hoorzitting op 16 maart. (Foto: AFP) 

 
Met handen en voeten in de boeien arriveerde de voormalige Hondurese president Juan Orlando Hernandez woensdag bij zijn eerste uitleveringshoorzitting. Hij werd ontvangen door tientallen onstuimige fans en critici van wat zij zijn narco-dictatuur noemden.

Hernandez regeerde de Midden-Amerikaanse natie acht jaar tot vorige maand en wordt nu geconfronteerd met een Amerikaans uitleveringsverzoek dat dinsdag is uitgegeven. Het verzoek moet ertoe leiden dat hij voor de Amerikaanse rechtbanken wordt aangeklaagd voor drugshandel.

“Je bent niet alleen! Er is een grote politieke partij die je steunt’, zei een aanhanger van de rechtse Nationale Partij van Hernandez tegen de lokale omroep TSI.

Er brak een handgemeen uit tussen zowel aanhangers als critici voor het ministerie van Justitie waar de hoorzitting van Hernandez plaatsvond. Er was gehaal en getrek, geduw en er werd met stenen gegooid. Maar de politie was er snel bij om de gemoederen uit elkaar te halen.

Volgens justitiewoordvoerder Melvin Duarte heeft de rechter die toezicht houdt op de uitleveringszaak een hoorzitting gepland op 16 maart. De rechter beval dat Hernandez tot dan vast moest blijven op een speciale politiebasis.

Hernandez (53) werd dinsdag gearresteerd door de politie, in een spektakel dat live op de lokale televisie werd uitgezonden, nadat de ex-president en voormalige bondgenoot van Washington zijn medewerking had toegezegd.

Volgens een document van de Amerikaanse ambassade zou Hernandez deel uitmaken van een operatie om enorme hoeveelheden cocaïne van Colombia en Venezuela via Honduras naar de Verenigde Staten te vervoeren. Het document beweert verder dat hij miljoenen dollars aan steekpenningen heeft ontvangen in ruil voor het bieden van bescherming aan mensenhandelaars.

Hernandez heeft alle wandaden ontkend en heeft eerder geprobeerd het bewijsmateriaal van de aanklagers te belasteren, terwijl hij ook zijn eerdere steun van Amerikaanse functionarissen benadrukte. Vorig jaar veroordeelde een Amerikaanse rechter de broer van Hernandez tot levenslang plus 30 jaar in een grote cocaïnehandelzaak.

“Ja, dat hebben we gedaan! Ja dat deden we! Ze nemen de corrupte narco-dictator”, zei een lid van de linkse Libre-partij van de nieuwe president Xiomara Castro, die zijn naam alleen als Manuel noemde.

Honduras: Politie omsingelt huis ex-president Hernández

 
15 Feb, 2022
foto
 Hondurese politieagenten omsingelen het huis van ex-president Juan Orlando Hernandez nadat de VS om zijn arrestatie en uitlevering hadden gevraagd, in Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters) 

De politie in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa heeft het huis van ex-president Juan Orlando Hernández omsingeld. De agenten werden ingezet uren nadat de VS om zijn uitlevering hadden gevraagd wegens drugsbezit, wat hij ontkent.

De Hondurese minister van Veiligheid zei dat Hernández in zijn huis was en dat de politie was opgedragen het huis te omsingelen om “ontsnapping te voorkomen” terwijl ze wachtten op een arrestatiebevel. Hernández regeerde Honduras van 2014 tot januari dit jaar.

Hij wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een bende van drugssmokkel, onder wier zijn jongere broer, Tony Hernández, die vorig jaar in de VS tot levenslang werd veroordeeld. Tijdens het proces tegen Tony Hernández beweerden openbare aanklagers dat de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín “El Chapo” Guzmán Tony Hernández persoonlijk US$ 1 miljoen had overhandigd. Volgens de aanklagers zei “El Chapo” Guzmán tegen de jongere Hernández om het geld als smeergeld door te geven aan zijn broer Juan Orlando.

Honduras is al jaren een belangrijk doorvoerland voor drugs die vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten worden gesmokkeld, en is recentelijk ook een plaats geworden waar cocaïne wordt geproduceerd.

Juan Orlando Hernández heeft altijd volgehouden dat hij er alles aan heeft gedaan om de drugshandel te bestrijden en tijdens het bewind van president Donald Trump genoot hij de steun van de Amerikaanse regering. Maar zijn relatie met de VS verzuurde onder president Joe Biden.

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat  Hernández was toegevoegd aan een lijst van mensen die de VS niet mochten binnenkomen vanwege vermeende corrupte activiteiten.

In een verklaring zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, dat er “geloofwaardige” berichten waren dat de voormalige Hondurese leider “aanzienlijke corruptie had gepleegd door corruptie en drugshandel te plegen of te vergemakkelijken, en de opbrengsten van illegale activiteiten te gebruiken voor politieke campagnes”.

Hernández reageerde op de opmerkingen van Blinken door te zeggen dat de beschuldigingen tegen hem waren gebaseerd op verklaringen van veroordeelde drugshandelaren, die volgens hem uit waren op wraak. Hoewel Hernández nog niet heeft gereageerd op het uitleveringsverzoek van de VS, zei zijn advocaat dat hij immuniteit tegen arrestatie geniet vanwege zijn lidmaatschap van het Midden-Amerikaanse parlement.

Juridische experts zeggen dat de immuniteit van de regionale instantie kan worden opgeheven als het land van herkomst van het lid daarom vraagt. 

VS vraagt Honduras om uitlevering oud-president Hernández

By Buitenland/Trending Posts/15-02-2022 03:45 AMShare

Politieagenten omsingelen het huis van de voormalige Hondurese president Hernández

De Verenigde Staten hebben Honduras gevraagd om de arrestatie en uitlevering van oud-president Hernández. De Amerikanen verdenken hem van betrokkenheid bij drugshandel. Tientallen Hondurese politieagenten en militairen hebben het huis van Hernández in Tegucigalpa omsingeld. Hernández verliet zijn ambt vorig jaar na beschuldigingen dat hij samenwerkte met drugshandelaren. De linkse Xiomara Castro verving hem eind vorig jaar als president. Hernández’ broer is in de VS veroordeeld voor drugshandel en hijzelf wordt er onder meer van verdacht dat hij via zijn broer 1 miljoen dollar smeergeld heeft gekregen van de beruchte Mexicaanse drugsbaas El Chapo.

Het verzoek van Washington om uitlevering betekent een grote ommezwaai van de Amerikaanse regering, die Hernández gedurende zijn acht jaar aan de macht als een vitale bondgenoot beschouwde in de regio. De Verenigde Staten hadden hem al op een zwarte lijst geplaatst. Bovendien heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken onlangs gezegd dat er geloofwaardige aanwijzingen zijn dat Hernández “zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen of faciliteren van corruptie en drugshandel”. Hernández heeft altijd alle banden met drugshandelaren ontkend. (NOS

https://sun.sr/Details/15973_BR3HplWjD1aFaFaJPd2dOZ9m2EjFx2k6bLBmaFaFa6ORCdMa7RUSyfA8drPrcSU1OlX1ygI0ekmjJm9RgAvkLumgNPXBfAcFcFccFcFc_0306615hondurese.jpg

Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag

Soedan levert ex-president al-Bashir uit aan Internationaal Strafhof in Den Haag

11 augustus 2021 13:13Aangepast: 11 augustus 2021 13:14
 
Omar al-Bashir in een rechtbank.Beeld © AP

Soedan gaat de voormalige president Omar Hassan al-Bashir uitleveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een minister in Khartoem bevestigd. Hij zei dat ook andere voormalige leiders van het land worden overgedragen aan het hof.

De nu 77-jarige al-Bashir pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef tientallen jaren als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in grote delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruwelen gepleegd in de noordwestelijke regio Darfur.

Al-Bashir werd in 2019 ten val gebracht door massale protesten en door hoge officieren. Het land zou hem zelf berechten, maar ziet daar kennelijk nu toch van af.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5247585/soedan-levert-ex-president-al-bashir-uit-aan-internationaal

 

 

Staatsgreep leger in Soedan: president Bashir afgezet en gearresteerd

11 april 2019 14:00Aangepast: 11 april 2019 14:23
 

Een demonstrant kust in de straten van Khartoem een Soedanese militairBeeld © AFP

Aan het 30-jarige bewind van Omar Hassan al-Bashir, de president van Soedan, is een einde gekomen. Hij is afgezet en gearresteerd door het Soedanese leger.

Aanhangers Bashir gearresteerd

Volgens het Turkse persbureau Anatolia arresteren militairen leden van de regeringspartij NCP van president Omar Hassan al-Bashir.

Al maanden zijn er demonstraties tegen het bewind van al-Bashir, die via een coup aan de macht kwam en die al 30 jaar in handen heeft.

Het Openbaar Ministerie in El Salvador heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen oud-president Sánchez Cerén en nog negen andere oud-regeringsfunctionarissen. Zij worden verdacht van witwassen en verduistering.

De zaak heeft betrekking op de regering van president Funes, die van 2009 tot 2014 de leiding had in het Midden-Amerikaanse land. Sánchez Cerén was in die periode zijn vicepresident en volgde hem in 2014 op als president.

Volgens het OM is het nog niet gelukt om Sánchez Cerén te arresteren, omdat hij in het buitenland verblijft. Wel zijn andere leden van de regering-Funes aangehouden, onder wie de ministers van Volksgezondheid, Werkgelegenheid en Financiën.

In totaal hebben de tien verdachten de staat voor meer dan 350 miljoen dollar opgelicht, stelt het OM.

profielfoto
Fiscalía General de la República El Salvador@FGR_SV

#Conferencia I “La @FGR_SV ha realizado la conclusión de una investigación en contra de varios exfuncionarios de la administración del expresidente Mauricio Funes, todas estas personas contribuyeron al desfalco de 350 millones al Estado”, @FiscalGeneralSV.

15 maanden celstraf

Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma geeft zich aan bij de politie

08 juli 2021 01:20
 
De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma.Beeld © ANP

De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma heeft zichzelf alsnog vrijwillig aangegeven bij de politie om zijn gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten. De 79-jarige Zuma werd overgebracht naar de gevangenis in de provincie Kwazulu-Natal, waar hij zijn straf moet uitdienen.

 

Eerder op de dag had het ministerie van Politie al gezegd dat het zich gedwongen voelde om Zuma voor middernacht te arresteren. Het uitblijven van een arrestatie, zolang er geen opdracht zou komen voor uitstel van Zuma’s straf, zou een minachting van het Constitutionele Hof hebben betekend.

Negen jaar president 

Uiteindelijk meldde Zuma zich veertig minuten voor de deadline zelf, zo meldt The New York Times. Hij werd middels een lang konvooi van zijn woning naar het politiebureau vervoerd, zo is ook te zien op beelden op social media (zie hieronder). De minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land zouden kunnen worden aangeklaagd als ze Zuma niet hadden laten arresteren.  

Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven. Het Constitutionele Hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot 15 maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie naar de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap.

Corruptieschandalen

Vorig jaar kwam Zuma wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde Zuma om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.

Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Die mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkentde beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5240671/zuid-afrikaanse-oud-president-jacob-zuma-gearresteerd-corruptie

Jacob Zuma

Oud-president Zuid-Afrika tot 15 maanden cel veroordeeld om minachting en leugens

30 juni 2021 10:24Aangepast: 12 juli 2021 18:07
 
Zuma was tien jaar lang president van het land.Beeld © AP

Voor het eerst moet een oud-president van Zuid-Afrika de gevangenis in. Jacob Zuma is veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor minachting van de rechterlijke macht en de grondwet. En dan riskeert hij ook nog een veel langere straf wegens corruptie.

Geheel in lijn met de reden waarom Zuma was veroordeeld, was hij zelf afwezig in de rechtszaal toen zijn veroordeling werd uitgesproken door het constitutionele hof, melden Zuid-Afrikaanse media.

Vijf dagen

De uitspraak is niet meer terug te draaien via een hoger beroep. Zuma heeft vijf werkdagen gekregen om zich te melden bij de politie. Doet hij dat niet, dan wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. 

De 79-jarige Zuma van de ANC-partij was tussen 2009 en 2018 president van Zuid-Afrika, dat momenteel wordt geteisterd door een opleving van het coronavirus.

Leugens en misleiding

Zuma wordt al sinds zijn aftreden beschuldigd van grootschalige corruptie. Hijzelf beweert dat hij slachtoffer is van een grote politieke samenzwering. Zuma werkte niet mee aan onderzoek van justitie en weigert nog voor het gerecht te verschijnen.

Het hof vindt hem niet alleen minachtend, maar noemde ook de vele manieren waarop de oud-president had gelogen, het publiek probeerde te misleiden en uiteindelijk probeerde ‘de rechtsstaat te vernietigen’, meldt de BBC.

Zuma staat ook nog terecht wegens corruptie. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen bij een grote wapendeal waar Europese wapenbedrijven bijna 5 miljard euro aan verdienden. Zuma riskeert in die zaak nog eens vijftien jaar celstraf.  

IRAN WIL TRUMP ARRESTEREN VOOR DOOD GENERAAL

Jun 29, 2020

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump, vanwege de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Teheran maandag bekendgemaakt.

Hoofdaanklager Ali Alqasi-Mehr zei dat Iran, naast Trump, 35 vermeende betrokkenen bij de dood van Soleimani wil vervolgen, onder wie overheidsfunctionarissen uit de VS en andere landen. Hij gaf geen details over de identiteiten van de andere verdachten.

Alqasi-Mehr zei dat het Iraans OM van plan is Trump ook te vervolgen als hij de presidentsverkiezingen in november verliest en begin volgend jaar plaatsmaakt voor zijn opvolger.

De Iraanse autoriteiten zeggen Interpol te hebben verzocht de 37 verdachten, inclusief de Amerikaanse president, op de internationale opsporingslijst te plaatsen.

Interpol kan niet bevestigen dat verzoek te hebben ontvangen, maar laat weten dat dit zou worden afgewezen, omdat de organisatie zich niet mag bezighouden met politieke of militaire zaken.

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd.

Laaien spanningen VS-Iran weer op?

Hoewel Trump niet hoeft te vrezen voor arrestatie, laat de zet van het OM in Teheran zien dat de spanningen tussen Iran en de VS nog niet uit de lucht zijn.

Die begonnen toen de VS in 2018 aankondigde uit het atoomakkoord uit 2015 te stappen en het sanctieregime tegen Iran aanscherpte.

Qassem Soleimani, leider van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde en breed gezien als het brein achter het Iraanse buitenlandbeleid, werd op 3 januari van dit jaar gedood bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad. Iran sloeg terug met een raketaanval op Amerikaanse troepen in Irak, waarbij geen doden vielen.

Teheran liet in de nasleep van Soleimani’s dood ook weten zich niet langer gebonden te voelen door het atoomakkoord, tot ontzetting van de drie Europese landen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, die het ook hebben ondertekend.

DILMA: HET LEGER IS DE POLITIEKE PARTIJ VAN BOLSONARO

Jun 29, 2020

In deze context ziet Dilma de toenadering van het Palácio do Planalto met milities als een contradictie voor de strijdkrachten die volgens haar “een strategische rol spelen in de uitvoerende macht omdat ze lijken te functioneren als de politieke partij die Bolsonaro ondersteunt”.

Voor Dilma, afgezet na een impeachment procedure in 2016, zijn er twee verontrustende aspecten bij de huidige politieke situatie. Het eerste aspect is de steun die de regering nog steeds geniet bij de financiële elite, de strijdkrachten en de politie (“Hoe ver zullen ze hierin gaan? Tot er een scheuring komt?” ). Het tweede aspect is de aard van de scheuring die volgens haar aan de gang is met Bolsonaro, en die anders zal zijn dan een klassieke staatsgreep zoals in de jaren zestig en zeventig. De strategie, zo analyseert Dilma, bestaat erin om te radicaliseren om vervolgens, afhankelijk van de reacties, een stap terug te zetten – alhoewel nooit helemaal – geleidelijk aan het evenwicht van de democratie aan te tasten: “Vergelijk de democratie met een boom. Een militaire coup hakt die boom gewoon om.

In de nieuwe staatsgreepjes – en daar ben ik er eentje van, met een afzetting zonder geldige redenen – wordt de boom stilaan aangetast door schimmel en parasieten die de instituten van binnenuit aantasten”, aldus Dilma.

De analyse van de ex-president houdt in dat haar afzetting en het Lava Jato onderzoek moeten gezien worden als onderdelen die Bolsonaro aan de macht brachten. Vandaar ook dat Dilma op dezelfde lijn staat als Lula die kritiek heeft op tegenstanders van Bolsonaro die zich nu verenigen en tegen hem protesteren via een manifest, zoals ex-president Fernando Henrique Cardoso, ook al benadrukte deze laatste dat hij zich niet zou integreren in een anti-Bolsonaro front met ex-minister van Justitie Sérgio Moro: “Moro is een centrale figuur die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de komst van Bolsonaro”. De belangrijkste factor waarom Dilma tegen een dergelijk front is, bestaat uit het programma: “Waarom samenspannen? Historisch gezien lost de ondertekening van een manifest niets op en resulteert dat hooguit in een minimaal project. Samenspannen volstaat niet. Men moet samenwerken om Bolsonaro te verwijderen en iets in zijn plaats te zetten. Een front moet tenminste een programma hebben. Voor Brazilië bestaat er maar één manier om de democratie te redden, met name Bolsonaro verwijderen”.

Rousseff ziet dergelijke manifesten hooguit als een element in het debat over het al dan niet verder bestaan van deze regering. Naast het ontbreken van de steun van de elite, is er ook een gebrek aan sociale mobilisatie tegen de regering, dit alles in een context van een ernstige pandemie waardoor een eventuele opstap van de president nog ver weg is: “Mocht ik een pessimist zijn, dan kwam ik niet eens uit mijn bed. Maar ik ben geen pessimist. Ik beschik over datgene wat Gramsci omschreef als ‘het pessimisme van de rede, en het optimisme van de wil’. De wil transformeert zich, maar je mag de realiteit niet uit het oog verliezen. Ik vind dat we de nodige voorwaarden moeten scheppen om Bolsonaro te verwijderen”, aldus Dilma.

Ondertussen ziet de ‘petista’ met bezorgdheid hoe Brazilië probeert te navigeren door de economische- en gezondheidscrisis. Zij sluit een “ramp” of “sociale chaos” niet uit indien de regering stopt met de financiële noodhulp aan de armsten onder de bevolking, en de informele werkers die hun inkomen verloren door de pandemie. Rousseff kijkt ook met argwaan en wantrouwen naar een toekomstig minimum inkomen, het voorstel tot een hervorming van de Bolsa Família en andere sociale uitkeringen door minister Guedes (Economie), en geeft toe dat het beter zou geweest zijn indien de PT deze inkomensoverdracht destijds had vastgelegd via een wet: “Wat Paulo Guedes wenst, is een besparing doorvoeren op de rug van de allerarmsten”, zo bekritiseert zij.

Op wereldvlak gelooft Dilma in een progressieve oplossing voor de crisis: “Er komt een verhoging van belastingen op grote vermogens, grote patrimonia en op grote vermogenswinsten. Waarom? Omdat er nergens anders nog geld beschikbaar is”, zo voorspelt zij: “Ik ben niet de enige die dat zegt. Martin Wolf, de grootste econoom bij de Financial Times, zegt hetzelfde, iemand die je er moeilijk van kan beschuldigen Bolivariaans te zijn”.

Op het vlak van verkiezingen ziet Dilma een volatiele omgeving: “Wat er in de Verenigde Staten gebeurde, is een explosie van het ras en tegen de ongelijkheid, door de absurde dood van George Floyd. Dat kan ook in Brazilië gebeuren. Wij weten niet hoe de mensen gewelddadige situaties, ongelijkheden, racisme en ziekte zullen ervaren. Dit zal zeker invloed hebben op de gemeentelijke verkiezingen”. En hoe zit het dan in 2022? Voor Dilma is het nog te vroeg om een tendens aan te wijzen, alhoewel ze een grens trekt die bepalend kan zijn.

https://www.aljazeera.com/mritems/imagecache/mbdxxlarge/mritems/Images/2018/4/11/4ffaf1478fd343eea5804276b3f2057e_18.jpgZij bevestigt dat Lula, haar mentor, niet wil deelnemen aan het dispuut, ook al omdat hij veroordeeld werd en wettelijk niet eens kan deelnemen. Wie dan wel? Dilma denkt aan namen uit “hetzelfde kamp”, zoals Flávio Dino (PCdoB), de gouverneur van Maranhão, maar niet Ciro Gomes (PDT) waarbij duidelijk wordt dat de wonden die in 2018 geslagen werden, nog niet geheeld zijn.

https://unitednews.sr/dilma-het-leger-is-de-politieke-partij-van-bolsonaro/

Zuid-Afrika vaardigt arrestatiebevel uit tegen ex-president Zuma

Oud-president Zuma van Zuid-Afrika. Foto: AFP

Het hooggerechtshof in Zuid-Afrika heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Jacob Zuma omdat hij zonder reden is weggebleven bij een rechtszaak tegen hem. Zuma wordt beschuldigd van corruptie tijdens zijn ambtsperiode en het aannemen van steekpenningen voordat hij president werd.

Het arrestatiebevel wordt pas van kracht als Zuma ook bij de volgende zitting begin mei niet verschijnt.

Zuma’s advocaat zei dat de oud-president ziek is en in het buitenland wordt behandeld. Volgens de openbaar aanklager had hij dat voorafgaand aan de zitting moeten melden, samen met een verklaring waaruit blijkt dat hij ziek is. Het is in Zuid-Afrika strafbaar om zonder opgaaf van redenen weg te blijven bij een rechtszaak.

‘Geen enkel bewijs’
Zuma (77) was van 2009 tot 2018 president van Zuid-Afrika. Zijn eigen partij, het ANC, dwong hem tot aftreden, nadat er op grote schaal melding was gemaakt van corruptie. Hij werd vervangen door zijn vicepresident, Cyril Ramaphosa.

Zuma zei eerder in een interview met de NOS dat er geen enkel bewijs tegen hem is. Volgens hem zijn alle beschuldigingen van corruptie ongegrond en is het niet meer dan propaganda.

Hij ziet ook niet wat een corruptie-onderzoek naar hem voor het land kan betekenen. Hij heeft liever dat er wordt gekeken naar wat hij heeft bereikt.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/02/04/zuid-afrika-vaardigt-arrestatiebevel-uit-tegen-ex-president-zuma/

Angolese oud-presidentsdochter aangeklaagd voor miljoenenfraude

Angolese oud-presidentsdochter aangeklaagd voor miljoenenfraude

Angolese oud-presidentsdochter aangeklaagd voor miljoenenfraude

Isabel dos Santos, de dochter van de Angolese oud-president José Eduardo dos Santos, moet zich voor de rechtbank verdedigen na beschuldigingen van fraude met overheidsgeld, verduistering en witwassen. Dat maakt het Angolese openbare ministerie donderdag bekend.

Zakenvrouw Dos Santos, die de reputatie heeft van rijkste vrouw van Afrika, wordt formeel verdacht van onder meer witwassen en verduisteren van gelden toen ze directeur was van het staatsoliebedrijf Sonangol.

De Angolese hoofdaanklager zegt dat Dos Santos nu de tijd krijgt zich vrijwillig te melden. Mocht ze dat niet doen, dan kan er een arrestatiebevel worden uitgevaardigd.

 

Dos Santos ontkent in een verklaring alle aantijgingen aan haar adres. “Ik heb altijd binnen de grenzen van de wet gewerkt en al mijn commerciële transacties zijn goedgekeurd door advocaten, banken, auditors en toezichthouders.”

Betrokken bankbestuurder berooft zichzelf van het leven

Ook mensen rond Dos Santos zijn aangemerkt als verdachten. Een daarvan, Nuno Ribeiro da Cunha, heeft zich woensdag van het leven beroofd. Hij was bestuurder van een Portugese bank EuroBic en beheerde de rekening van Sonangol. Dos Santos was grootaandeelhouder van die bank, maar heeft woensdag alle aandelen van de hand gedaan.

De Portugese beurswaakhond CMVM is een onderzoek begonnen naar diverse bedrijven in het land waar Dos Santos aandelen in heeft. Voor 1975 was Angola een Portugese kolonie.

Isabel dos Santos heeft haar rijkdom vergaard tijdens het decennialange presidentschap van haar vader, die tussen 1979 en 2018 over het Afrikaanse land regeerde. Zij is als topvrouw van Sonagol ontslagen door João Lourenço, de opvolger van haar vader.

Angola staat hoog in de ranglijst van meest corrupte landen ter wereld.

Miljoenen dankzij Nederlandse brievenbusfirma’s

Angola legde eind 2019 beslag op de bezittingen van Dos Santos na beschuldigingen van corruptie. Dagblad Trouw kreeg inzage in de gelekte administratie van Dos Santos, ook wel bekend als de Luanda Leaks, die in handen is gekomen van het internationale journalistenconsortium ICIJ. Daaruit bleek dat Dos Santos honderden miljoenen via Nederlandse brievenbusmaatschappijen bezit.

Het zou gaan om negen Nederlandse brievenbusbedrijven die Dos Santos gebruikte voor het beheer van haar belangen in olie, telecom en diamanten. Volgens de krant plaatste De Nederlandsche Bank (DNB) in 2012 al vraagtekens bij de belangen van de dochter van voormalig president José Eduardo dos Santos, maar hebben de bedrijven zich altijd aan toezicht kunnen onttrekken en zijn ze nog steeds actief.

https://www.nu.nl/economie/6025865/angolese-oud-presidentsdochter-aangeklaagd-voor-miljoenenfraude.html#coral_talk_wrapper

Ex-president Ecuador wordt bij verstek berecht voor corruptie

Oud-president Rafael Correa van Ecuador zal bij verstek berecht worden voor corruptie. Dat heeft een rechter in Ecuador vrijdag beslist. Correa woont momenteel in België.

Correa zou bijna 8 miljoen dollar hebben ontvangen van bedrijven, waaronder de Braziliaanse bouwgroep Odebrecht, in ruil voor overheidsopdrachten. Twintig andere mensen, onder wie ondernemers, functionarissen en de voormalige vicepresident Jorge Glas, zullen in dezelfde zaak berecht worden. Sinds hij in 2017 moest aftreden, verblijft Correa met zijn familie in België.

De oud-president wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van een politieke tegenstander in 2012 maar voor die misdaad kan hij volgens de wet niet bij verstek berecht worden.

Belga

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/05/ex-president-ecuador-wordt-bij-verstek-berecht-voor-corruptie/

Netanyahu vraagt om immuniteit tegen strafvervolging

Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie eerder vanavond EPA

Premier Benjamin Netanyahu vraagt het Israëlische parlement om hem immuniteit te verlenen tegen strafvervolging. Hij wil bescherming in drie corruptiezaken waarin hij is aangeklaagd voor onder meer omkoping en fraude.

Door het verzoek van Netanyahu loopt de rechtszaak tegen hem waarschijnlijk ten minste enkele maanden vertraging op. Het parlement zal zich namelijk vermoedelijk pas na de verkiezingen van maart over de kwestie buigen. In maart staan de derde verkiezingen binnen een jaar tijd gepland, omdat twee eerdere verkiezingen vorig jaar geen regering opleverden.

Netanyahu had tot vandaag de tijd om immuniteit te vragen, nadat hij in november officieel was aangeklaagd door het openbaar ministerie. In een landelijk uitgezonden toespraak herhaalde de leider van de Likud-partij vanavond dat hij het slachtoffer zou zijn van een samenzwering tegen hem. “Ik wil Israël nog vele jaren leiden”, zei de premier.

Na de verkiezingen van maart hoopt Netanyahu in het parlement op een meerderheid die hem tegen vervolging zal beschermen. Een recente peiling gaf aan dat de meerderheid van de Israëliërs daartegen is.

Persoonlijke lot

De belangrijkste uitdager van Netanyahu sprak in een reactie over een “trieste dag voor Israël”. Benny Gantz van de middenpartij Blauw en Wit beschuldigde zijn tegenstander ervan alleen geïnteresseerd te zijn in zijn persoonlijke lot en niet in de toekomst van de staat Israël. “Netanyahu weet dat hij schuldig is”, zei Gantz.

Netanyahu moet zich in drie corruptiezaken verantwoorden voor omkoping, fraude en het schenden van vertrouwen. Zo zou hij volgens justitie de eigenaar van een nieuwssite en telecombedrijf voor honderden miljoenen euro’s hebben bevoordeeld in ruil voor positieve berichtgeving. Ook zou hij ter waarde van honderdduizenden euro’s geschenken van zakenlieden hebben aangenomen in ruil voor politieke gunsten.

Op omkoping staat in Israël een maximale gevangenisstraf van tien jaar; op fraude en het schenden van vertrouwen staat maximaal drie jaar. Netanyahu’s voorganger Olmert werd na zijn aftreden tot een gevangenisstraf veroordeeld voor omkopinghttps://nos.nl/artikel/2317011-netanyahu-vraagt-om-immuniteit-tegen-strafvervolging.html

 

Trump ‘bedreigt’ Democratische aanklager Schiff in tweet

Adam Schiff. Foto: EPA

De leider van het team van aanklagers in de impeachmentzaak tegen president Trump, de Democraat Adam Schiff, zegt dat Trump hem in een tweet heeft willen bedreigen.

“De onbetrouwbare Adam Schiff is een corrupt politicus en bijna zeker een heel ziek persoon”, twitterde Trump. “Hij heeft nog niet de prijs betaald voor wat hij ons land heeft aangedaan”.

Op de vraag of hij de tweet als een dreigement opvat, zei Schiff in het tv-programma Meet the Press: “Ik denk inderdaad dat dat de bedoeling was”. Hij doelde met name op de zin waarin Trump suggereerde dat Schiff nog een prijs moet betalen.

Geen intimidatie of doodsbedreiging
Volgens de Republikeinen is er van een dreigement geen sprake. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Trump op de prijs doelde die Schiff bij volgende parlementsverkiezingen zal moeten betalen.

Een Republikeinse Senator wees erop dat Democraten soortgelijke uitspraken over Republikeinse politici hebben gedaan. Van intimidatie zou geen sprake zijn en al helemaal niet van een doodsbedreiging.

Oekraïne-affaire
Schiff leidt het team van Democratische aanklagers in de Amerikaanse Senaat dat vindt dat Trump moet worden afgezet. Volgens de Democraten heeft Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk gezet om een juridisch onderzoek te beginnen naar Trumps Democratische rivaal Joe Biden. Als drukmiddel zou het Witte Huis militaire steun voor Oekraïne hebben willen ophouden.

Niets wijst erop dat Schiff en zijn team de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal kunnen overtuigen. Volgens Schiff staan de Republikeinse senatoren onder grote druk om Trump vrij te spreken. “Er is morele moed voor nodig om de president te trotseren”.

Trumps advocaten zijn gisteren begonnen met de verdediging van de president. Ze zeiden dat de Democraten Trump proberen te laten struikelen over de Oekraïne-affaire nadat het onderzoek naar bemoeienis van Rusland met de verkiezingen van 2016 geen gevolgen voor hem heeft gehad.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/27/trump-bedreigt-democratische-aanklager-schiff-in-tweet/

Impeachment-aanklachten volgende week naar Senaat

Nancy Pelosi. Foto: Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stuurt volgende week de impeachment-aanklachten naar de Senaat, schrijft de Democratische Huis-voorzitter Nancy Pelosi.

Daarmee kan het afzettingsproces tegen president Trump in de Senaat van start gaan en eindigt het wekenlange conflict tussen de Democraten en Republikeinen over voorwaarden van dat proces.

De Democraten wilden tijdens het proces nieuwe getuigen horen. De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, wilde niet op die eis ingaan. Daarop besloot Pelosi de aanklachten nog niet naar de door Republikeinen gedomineerde Senaat te sturen.

Nu gaan de aanklachten zonder de nieuwe getuigen dus alsnog naar de Senaat. Pelosi schrijft aan haar collega’s: “Elke Senator staat nu voor de keuze: om loyaal te zijn aan de president of aan de grondwet.”

Joe Biden
Het Huis van Afgevaardigden stemde drie weken geleden voor de impeachment van Trump. De aanklachten zijn machtsmisbruik en het tegenwerken van het onderzoek.

In een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky oefende Trump druk uit om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

NOS

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/11/impeachment-aanklachten-volgende-week-naar-senaat/

Trump retweet naam vermeende klokkenluider in afzettingsprocedure

President Trump. Foto: Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag een tweet gedeeld waarin iemand wordt aangewezen als de vermeende klokkenluider in zijn afzettingsprocedure, meldt persbureau AP zondag.

Ondanks dat de retweet in de nacht van vrijdag op zaterdag werd gepubliceerd, verscheen de tweet vanwege een bug pas op zaterdagavond op de tijdlijn van veel Twitter-gebruikers, aldus een vertegenwoordiger van Twitter tegen persbureau AP.

Het gaat om een naam van de mogelijke klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendienst die het telefoongesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan het licht bracht, waarop een afzettingsprocedure naar de president is gestart. Het is niet bevestigd dat in de tweet genoemde persoon ook daadwerkelijk de klokkenluider is.

Trump heeft al meerdere malen gedreigd de klokkenluider te ontmaskeren, maar het is voor het eerst dat hij een naam deelt. Als dit daadwerkelijk de naam van de klokkenluider is, dan overtreedt de president de Amerikaanse wet. Het onthullen van de identiteit van een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingsdiensten is namelijk verboden door een federale veiligheidswet.

Op 19 december werd de Amerikaanse president in staat van beschuldiging (impeachment) gesteld voor machtsmisbruik. Trump is daarmee de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die zal worden berecht in de Senaat.

NU.nl

https://www.srherald.com/buitenland/2019/12/30/trump-retweet-naam-vermeende-klokkenluider-in-afzettingsprocedure/

Voorzitter Pelosi: Afzetting Trump kan doorgaan

 05-12-2019
Democratische voorzitter Nancy Pelosi zegt dat het Huis van Afgevaardigden de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump wegens vermeend machtsmisbruik zal inzetten. Ze heeft de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigen gevraagd de aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden.
 
“Onze democratie staat op het spel, de president laat ons geen andere keuze dan te handelen,” zei de top gekozen democraat. Trump zei dat Democraten “gek geworden” zijn en drong er bij hen op aan snel te handelen als ze hem zouden beschuldigen.
 
Democraten zeggen dat Trump de militaire hulp aan Oekraïne corrupt heeft gemaakt, door deze afhankelijk te stellen van het onderzoek naar zijn rivaal, Joe Biden. De congresvrouw van Californië zei donderdagochtend op de persconferentie: “De feiten worden niet betwist. De president misbruikte zijn macht voor zijn eigen politieke voordeel ten koste van onze nationale veiligheid, door militaire hulp en een cruciale Oval Office-vergadering te houden in ruil voor een aankondiging van een onderzoek naar zijn politieke rivaal.” Ze voegde eraan toe: “Helaas, maar met vertrouwen en nederigheid, met trouw aan onze oprichters en een hart vol liefde voor Amerika, vraag ik vandaag onze voorzitters om door te gaan met artikelen van beschuldiging.”
 
Democraten willen graag vóór het einde van het jaar stemmen over afzetting in de Tweede Kamer, met het vooruitzicht op een proces in de Senaat misschien al in januari 2020. Toen ze later op de dag een nieuwsconferentie verliet, verweet Pelosi een verslaggever die vroeg of ze de president haatte. ‘Ik haat niemand,’ zei ze, en ze riep haar katholieke geloof op nadat ze terug was gegaan naar het podium. ‘Ik bid nog steeds de hele tijd voor de president. Dus kon niet bij me aan met zulke woorden!’
 
Trump tweette kort voor de opmerkingen van Pelosi: “Als u me gaat beschuldigen, doe het dan nu snel, zodat we een eerlijk proces in de Senaat kunnen voeren en zodat ons land weer aan de slag kan.” Perssecretaris van het Witte Huis, Stephanie Grisham, zei onmiddellijk na de opmerkingen van Pelosi dat Democraten “zich moeten schamen”. Ze voegde eraan toe: “We kijken uit naar een eerlijk proces in de Senaat.”
 
Senior Trump-adviseur Kellyanne Conway vertelde verslaggevers: “We zijn klaar voor een proces.” Ze vervolgde met te zeggen: “Dat is wanneer de verdediging in de aanval gaat.” Ze zei dat Republikeinen ernaar uitkijken om hun eigen getuigen te roepen.
 
Woensdag getuigden drie experts in het grondwettelijk recht tegenover het House Judiciary Committee dat het optreden van Trump om hulp van een vreemde natie te verkrijgen neerkwam op een onaantastbaar misdrijf. Een vierde professor zei dat de acties van Trump fout waren, maar niet onaantastbaar.
 
De rechterlijke commissie hoort van getuigen en is belast met het schrijven van de artikelen van afzetting waarover het voltallige Parlement later zal stemmen. Onder de formele aanklachten voor afzetting die naar verwachting door het gerechtelijk comité zullen worden overwogen, zijn machtsmisbruik, obstructie van justitie en minachting van het Congres.
 
Het beschuldigingsproces begon in september nadat een anonieme klokkenluider bij het Congres klaagde over een telefoontje van juli door Trump aan de president van Oekraïne, waarin Trump de militaire hulp van de VS aan Oekraïne leek te binden aan onderzoeken die hem politiek konden helpen.
 
Democraten zeggen dat Trump twee onderhandelingsdeals met Oekraïne heeft laten bungelen – US$ 400 miljoen militaire hulp die al door het Congres was toegewezen, en een bijeenkomst op het Witte Huis voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky – om onderzoek te verkrijgen. Ze denken dat deze vermeende druk op een kwetsbare Amerikaanse bondgenoot machtsmisbruik vormt.
 
Het eerste onderzoek dat Trump wilde uit Oekraïne was naar voormalig vicepresident Joe Biden, zijn belangrijkste Democratische uitdager en zijn zoon Hunter. Hunter trad toe tot de raad van bestuur van een Oekraïens energiebedrijf toen Joe Biden vicepresident van de VS was.
 
De tweede eis van Trump was dat Oekraïne een complottheorie probeert te bevestigen dat Oekraïne, en niet Rusland, zich bemoeide met de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze theorie is op grote schaal ontkracht en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het er unaniem over eens dat Moskou achter de hacking van e-mails van de Democratische Partij in 2016 stond.
 
Aanklagen is het eerste deel van een politiek proces in twee fasen waardoor het Congres een president uit zijn ambt kan zetten. Als de Tweede Kamer na de hoorzittingen stemt om artikelen van afzetting aan te nemen, wordt de Senaat gedwongen een proces te houden.
 
Een senaatsstem vereist een tweederde meerderheid om de president te veroordelen en te verwijderen – onwaarschijnlijk in dit geval, aangezien de partij van Trump de Kamer controleert.
 

Senatoren leggen eed af voor afzettingsproces Trump

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, ondertekent de aanklachten tegen president Trump. Of het iets uit zal halen, is nog maar de vraag. Foto: AFP

Amerikaanse senatoren zijn vandaag beëdigd, zodat ze als juryleden kunnen optreden in het afzettingsproces tegen president Donald Trump. Dat gaat dinsdag verder en zal volgens Trump vermoedelijk niet lang duren.

Voorzitter John Roberts van het Hooggerechtshof was naar het Congres gekomen voor de eedaflegging. Hij gaat het proces leiden en legde eerst zelf de eed af. Daarna vroeg hij senatoren hun rechterhand omhoog te houden en plechtig te zweren hun taak onpartijdig uit te voeren. Zij moesten vervolgens tekenen in een boek om die eed te bekrachtigen.

Trump liet ondertussen in zijn Oval Office in het Witte Huis blijken geen lang proces te verwachten. „Ik denk dat het erg snel zal gaan,” zei hij tegen journalisten. De president heeft altijd ontkend iets misdaan te hebben en heeft het proces omschreven als een ‘heksenjacht’.

Een van de honderd senatoren miste de eedaflegging. De Republikein James Inhofe was in Oklahoma bij een familielid met medische problemen. Hij wil de eed later alsnog afleggen, zei een woordvoerster tegen The Washington Post.

‘Machtsmisbruik en tegenwerken Congres’
De beschuldigingen zijn goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Zij beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres. Hij zou de Oekraïense premier hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden, een van de voornaamste Democratische kandidaten voor een gooi naar het presidentschap november dit jaar. Het Witte Huis weigerde daarna getuigen en documenten beschikbaar te stellen aan parlementariërs die het vermeende machtsmisbruik onderzochten.

De Democratische parlementariër Adam Schiff, die optreedt als hoofdaanklager, las de aanklachten vandaag voor in de Senaat. Senatoren moeten nu besluiten of de president ook daadwerkelijk wordt afgezet. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. Die wordt vermoedelijk niet gehaald, omdat de Republikeinse Partij van de Trump daar een meerderheid heeft.

De Telegraaf

https://www.srherald.com/buitenland/2020/01/16/senatoren-leggen-eed-af-voor-afzettingsproces-trump/