BAUXIET 2 *

INHEEMSE GEMEENSCHAPPEN KLAGEN SURINAME AAN OM FPIC-SCHENDING IN CHINALCO-PROJECT

5 maart 2025

De inheemse gemeenschappen van Apoera, Washabo en Section, klagen samen met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de regering van Suriname aan, vanwege het niet naleven van de Free, Prior and Informed Consent (FPIC)-procedure bij de onderhandelingen over het Chinalco-bauxietproject. Na jarenlange onderhandelingen tussen de staat en het Chinese bedrijf Chinalco, werd op 25 november 2024 een Memorandum of Understanding (MoU) en een conceptmineralenovereenkomst goedgekeurd. De inheemse gemeenschappen werden via de media op de hoogte gesteld van deze afspraken, terwijl hun directe leef- en woongebieden betrokken waren.

De betrokkenen wijzen erop, dat hun toestemming voor het project nooit op de juiste wijze werd verkregen, zoals vereist onder internationale normen voor de bescherming van de rechten van inheemse volkeren. Ondanks herhaalde verzoeken om het besluit in te trekken, heeft de regering volgehouden, dat het pas na de overeenkomst met Chinalco, kan voldoen aan de FPIC-vereisten.

Op 25 februari 2025 hebben de VIDS en de inheemse gemeenschappen besloten juridische stappen te ondernemen, met een bodemprocedure en kort geding om de regering te dwingen, het besluit over de economische mijnbouwrechten aan Chinalco in te trekken. De gemeenschappen eisen dat de staat Suriname de wet intrekt en dwangsommen betaalt, zolang het besluit onrechtmatig blijft. De rechtszaak wordt gezien als de laatste stap om gerechtigheid te verkrijgen en de rechten van de inheemse gemeenschappen te beschermen.

https://dagbladdewest.com/2025/03/05/inheemse-gemeenschappen-klagen-suriname-aan-om-fpic-schending-in-chinalco-project/?fbclid=IwY2xjawI1djVleHRuA2FlbQIxMQABHdTiX05D_jCKjn2Gzx1-FAvvEzq-UQaA0BfBU7Hr0u7lOx7ryiglR9_vgA_aem_tXDs8l0_2cyFGeLfstTfXA

Santokhi: Rekening houden met lokale gemeenschap

Tuesday 04 March 2025

President Chandrikapersad Santokhi over de Chinalco-kwestie

President Chandrikapersad Santokhi is het ermee eens dat de lokale gemeenschap gehoord moet worden in het traject naar een eventuele overeenkomst met de bauxietmultinational Chinalco uit China. Volgens de president moet er rekening worden gehouden met de stakeholders en belangengroepen; die moeten ook gehoord worden. “Chinalco heeft een MoU getekend met de presidentiële werkgroep. De tijdlijn waarin zaken moeten gebeuren, is heel strak”, zei de president in gesprek met journalisten. “Binnen twee weken moesten we de conceptovereenkomst in de Regeringsraad goedkeuren. De Nationale Assemblee (DNA) moest dat dan binnen drie maanden doen. We hebben een brief ontvangen van de DNA-voorzitter waarin wordt aangegeven dat er meer tijd nodig is”, zei de president.

“We zullen met Chinalco moeten dealen om de tijdlijn ietwat aan te passen. Ook ik ben geïnteresseerd in hoe lang de feasibility study gaat duren. Wanneer gaan ze met de aluinaarde-raffinaderij starten? Ze beginnen meteen met bauxietontginning. We zijn voorstander van een geïntegreerde bauxietindustrie”, merkte de president op. Naast het praten met de belanghebbenden moet er ook met Staatsolie gesproken worden over het gasproject, want er zal ook gas nodig zijn voor de raffinaderij. “De lokale gemeenschap moet gehoord worden, FPIC moet komen, evenals de milieu-effectenstudie.”

De president staat voor een bauxietexploitatie die ten goede komt aan de ontwikkeling van het land en voor werkgelegenheid zorgt. “West-Suriname moet, zoals toen gepland was, zich inderdaad ontwikkelen tot onze tweede stad”, aldus de president.

Zie videoverslag SUN WEB TV: https://www.youtube.com/watch?v=xAR1qIrl4eQ

https://www.sun.sr/Details/36744_-Santokhi:-Rekening-houden-met-lokale-gemeenschap_0303132chanchinalco.jpg

Inheemse gemeenschappen dagen Staat Suriname voor de rechter over Chinalco-project

  dinsdag, 4 mrt 2025

De inheemse gemeenschappen van Apoera, Washabo en Section, gesteund door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), hebben de Staat Suriname voor de rechter gedaagd.

Zestellen dat de regering zonder hun instemming economische mijnbouwrechten heeft toegekend aan het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco. De rechtszaak omvat zowel een bodemprocedure als een kort geding.

De kwestie draait om de concessie voor bauxietwinning in West-Suriname, waarbij de regering zonder consultatie met de betrokken gemeenschappen een Memorandum of Understanding (MoU) en een conceptmineralenovereenkomst heeft gesloten met Chinalco. Volgens de inheemse organisaties is de verplichte Free, Prior and Informed Consent (FPIC)-procedure niet gevolgd, waardoor hun rechten zijn geschonden.

Twee jaar zonder inspraak

De onderhandelingen tussen de regering en Chinalco over het mijnbouwproject liepen al meer dan twee jaar, maar de betrokken inheemse dorpen werden daar nooit officieel bij betrokken. Pas op **25 november 2024** werd via de media bekend dat er een akkoord was bereikt. Vier dagen later, op **29 november**, werd de overeenkomst door de regering ter goedkeuring aangeboden aan De Nationale Assemblée (DNA).

Op 13 december 2024 sommeerde VIDS, met juridische bijstand van advocaten Murwin Dubois, Pamela Karg en Milton Castelen, de Staat om het besluit in te trekken. De procureur-generaal gaf op 3 januari 2025 aan dat de aanmaning was doorgestuurd naar de regering, maar verdere actie bleef uit.

VIDS schakelde vervolgens de DNA-voorzitter en fractieleiders in, met het verzoek de Chinalco-documenten te retourneren aan de regering. Hierop bleef lange tijd een reactie uit, waarna een delegatie op **8 januari 2025** werd ontvangen door de leiding van DNA. De parlementsvoorzitter gaf toen aan dat DNA nog geen machtigingswet van de regering had ontvangen, en dat de kwestie dus niet op de agenda kon worden geplaatst.

Regering negeert bezwaren

Ondanks diverse pogingen om de FPIC-omissie recht te zetten, ging de regering door met haar plannen. Op 23 januari 2025 diende de regering de ontwerpwet en de conceptmineralenovereenkomst alsnog in bij DNA. Het parlement nam de documenten in behandeling, ondanks de aanhoudende protesten van VIDS en de inheemse dorpen.

Na herhaald overleg besloten VIDS en de gemeenschappen van Apoera, Washabo en Section op 25 februari 2025 een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat. In de bodemprocedure eisen zij dat het besluit tot verlening van mijnbouwrechten aan Chinalco wordt ingetrokken, met een dwangsom van SRD 10.000 per dag vanaf 25 november 2024 totdat dit gebeurt.

Daarnaast vragen de eisers in kort geding om de behandeling van de Chinalco-overeenkomst in DNA op te schorten, totdat de rechter heeft geoordeeld over de rechtmatigheid van het regeringsbesluit.

De inheemse gemeenschappen hopen via de rechter alsnog erkenning te krijgen voor hun rechten en dat de regering wordt verplicht om de FPIC-vereisten in acht te nemen.

https://keynews.sr/inheemse-gemeenschappen-dagen-staat-suriname-voor-de-rechter-over-chinalco-project/

BIBIS minister: Chinalco deal niet van de tafel

 dinsdag, 4 mrt 2025

De Chinalco deal, om West Suriname tot een bauxiethaven te maken, is niet van de tafel. Dat zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerkingen in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname.

Ramdhin zegt dat er slechts een overeenkomst is getekend met de regering zonder verwachtingen, maar dat de regering zal zorgen dat de overeenkomst besproken zal worden in De Nationale Assemblee. Echter heeft de DNA aangegeven dat zij meer dan 90 dagen nodig zal hebben om zich te buigen over de voorstellen die Chinalco heeft gedaan.  “Daar heeft de regering respect voor en volksvertegenwoordigers moeten de ruimte krijgen om zaken te bekijken om een gedegen besluit te maken”, zei de bewindsman.

Het is nu wachten op DNA. Ramdin zegt dat de regering Chinalco informeert dat het parlement meer tijd nodig heeft. De BIBIS-minister geeft toe dat de lokale bevolking ontevreden is met de consultaties die zijn geweest. De FPIC-procedure, die lokale gemeenschappen op een transparante wijze informeert, zal volgens Ramdin nu opgezet worden. Zowel de regering als DNA zullen gesprekken voeren met de betrokkenen.

Het exploiteren van de bauxietgrondstoffen in West-Suriname is volgens de BIBIS-topman een inkomstenbron voor Suriname naast olie en gas. Hij geeft aan dat er ook naar andere alternatieve gekeken moeten worden om West Suriname tot ontwikkeling te brengen. Tegelijkertijd moet er volgens hem ook rekening gehouden worden met de grote biodiversiteit in West-Suriname. Ook onze carbon negatieve status moet behouden blijven. “Alternatieve mogelijkheden kunnen zijn dat het men het gebied behoudt en geld daarvoor terugkrijgt, maar daar moeten we er zeker van zijn. We moeten het gebied ontwikkelen en geld mee kunnen verdienen”, aldus Ramdin.

Verschillende organisaties hebben samen met de Inheemsen van Apoera geprotesteerd tegen de Chinalco deal. De lokale gemeenschappen zeggen dat ze niet zijn betrokken in de voorgesprekken. Ze waren daarom verrast toen er ineens een MoU was getekend met de Chinezen. Vorig week hebben de dorpelingen uit Kabalebo ressort, Apoera, Washabo, Section en Sandlanding een vredesloop gehouden, om zo aandacht te vragen aan de regering zodat deze deal gestopt wordt. “We zijn niet tegen ontwikkeling, we hebben haar juist nodig, maar zij moet op de juiste manier gebeuren”, zegt kapitein Marchiano Jong van Apoera.

Volgens de richtlijnen van de Inheemsen en de FPIC-procedure moet het traditioneel gezag betrokken worden, zodat zij hun gemeenschappen kunnen informeren. Ze zijn juist overgeslagen wat volgens het traditioneel gezag niet correct is. “Wij wonen hier en niemand komt voor ons bepalen wat er gaat gebeuren in ons gebied. We zijn de eerste bewoners van dit land en eisen dat wij ook betrokken worden”, aldus het traditioneel gezag van Apoera.

https://keynews.sr/bibis-minister-chinalco-deal-niet-van-de-tafel/

Presidentiële werkgroep: “Afketsen deal met Chinalco is verlies voor Suriname”

1 maart 2025

Danny Lachman. Beeld: YouTube

De presidentiële werkgroep die de deal met bauxietgigant Chinalco moest voorbereiden, beschouwt het afketsen van deze deal als een verlies voor Suriname. Binnen 90 dagen na het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MOU) met Chinalco moest het parlement de overeenkomst goedkeuren, wat niet is gebeurd.

Ook lokaal verzet en onwetendheid hebben ertoe bijgedragen dat het land een belangrijke kans heeft gemist, zegt voorzitter Danny Lachman verontwaardigd. Volgens hem waren de plaatselijke bewoners aanvankelijk enthousiast na een eerste bespreking, maar bleven de traditionele gezagsdragers weg bij een vervolgoverleg. In gesprek met Radio ABC stelt Lachman dat de afgelopen maanden veel onjuiste informatie is verspreid en dat sommigen vanuit eigenbelang uitspraken hebben gedaan die niet klopten. Lachman zegt dat er nu grote verontwaardiging heerst. Hij vermoedt dat de samenleving bewust op een dwaalspoor is gezet over de communicatie. Sinds december wacht de werkgroep op een uitnodiging. Toen president Chan Santokhi de vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het traditioneel gezag vervolgens uitnodigde, gingen zij daar niet op in, vertelt Lachman. Nu is de overeenkomst met het bauxietbedrijf van de baan.

“We have lost,” besluit Lachman. Hij vindt dat de MOU niet goed is gelezen en dat delen uit hun context zijn gehaald. Ook is het onterecht gesteld dat mensen uit het gebied moesten verhuizen. De voorzitter vraagt zich af hoe de ontwikkeling van het land verder moet als elk initiatief om productie op gang te brengen op onnodig verzet stuit.

https://www.srherald.com/suriname/2025/03/01/presidentiele-werkgroep-afketsen-deal-met-chinalco-is-verlies-voor-suriname/

Presidentiële werkgroep Chinalco voelt zich op de lange baan gehouden door VIDS

https://www.youtube.com/watch?v=we3kszx8Leo

Dorpen vergaderen over werkgelegenheid en komst Chinalco

24 februari 2025

De bewoners van de dorpen Apoera, Section en Washabo houden een vergadering over de komst van het bedrijf Chinalco in hun woongebied. Dit zegt kapitein Marciano Jong tegen Suriname Herald. Hij kan nog niet aangeven welke stappen ondernomen zullen worden. Tijdens de vergadering met de dorpelingen zal er een besluit worden genomen.

Voormalig kapitein van Apoera, Carlo Lewis, ziet de spanning tussen districtscommissaris Josta Lewis en de kapiteins van de omliggende dorpen als een politieke strijd tussen het traditioneel gezag en de overheid. “De dc en de kapiteins praten niet met elkaar en nu speelt de kwestie rond Chinalco. Er zouden informatiesessies gehouden moeten worden met de gemeenschap om hen meer informatie te geven,” meent Lewis.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) was recent in de dorpen om de conceptovereenkomsten voor de gemeenschap te analyseren. Er is onder andere gesproken over de voor- en nadelen. Lewis: “Er staan bepaalde dingen in die overeenkomst die niet duidelijk zijn. De regering praat alleen over de voordelen, zoals werkgelegenheid en de asfaltering van wegen, maar nergens wordt gesproken over de nadelen.”

Lewis vraagt zich af waarom er haast achter de deal zit, terwijl deze ook na de verkiezingen verder uitgevoerd kan worden. “Er is al politieke spanning tussen de VHP en ABOP. We zitten in een moeilijke periode om alle mensen bij elkaar te krijgen. De meeste mensen weten niet wat er gaat gebeuren,” vervolgt Lewis. Hij geeft aan dat de jongeren van mening zijn dat het bedrijf voor werkgelegenheid kan zorgen. “Maar die zaken moeten goed geregeld zijn, anders zullen mensen protestacties houden omdat ze ontevreden zijn.”

De VIDS heeft intussen in een verklaring aangegeven dat de bewoners haar steun hebben. Directeur Cylene France vindt het belangrijk dat de buitenwereld weet waar de drie dorpen staan en dat de VIDS hen ook ondersteunt. “Vanaf november, toen de ondertekening van de MOU plaatsvond, is de gemeenschap continu op zoek gegaan naar informatie. Inmiddels zijn we al drie maanden verder en is het ons gelukt om over de nodige documentatie te beschikken.”

France zegt dat deskundigen zich over de inhoud van de conceptversie van de mijnbouwovereenkomst hebben gebogen. “De gemeenschap had die informatie ook nodig. Met die informatie hebben ze vervolgens hun eigen besluit genomen en duidelijk aangegeven dat ze tegen de overeenkomst zijn. Het is belangrijk om dit ook met de buitenwereld te delen,” aldus France.

https://www.srherald.com/suriname/2025/02/24/dorpen-vergaderen-over-werkgelegenheid-en-komst-chinalco/

Ex-Staatsolie-directeur: bauxietdeskundigen Suriname niet geraadpleegd in Chinalco-deal

24 februari 2025

Rudolf Elias. Foto: Staatsolie

De voormalige directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname, Rudolf Elias, die tevens bauxietkenner is, betreurt het dat de bauxietdeskundigen in Suriname niet zijn geraadpleegd over de Chinalco-deal voor de ontginning van het erts in het Bakhuysgebied. Met deze experts had de regering van gedachten kunnen wisselen over wat precies gedaan zou moeten worden in het belang van het land.

Wat Elias persoonlijk bevreemd, is het feit dat Suriname bauxiet zal exporteren, terwijl er juist gewerkt zou moeten worden aan het opzetten van een integrale industrie om meer te verdienen aan het eindproduct. Elias is ervan overtuigd dat als het land wil onderhandelen met een multinational, kennis en expertise moeten worden ingekocht om de best mogelijke deal te sluiten.

In gesprek met Stanvaste Radio zegt de oud-Staatsolie-topman dat hij met experts en organisaties heeft gesproken en dat zij allemaal tegen de deal zijn. Niet omdat er een deal wordt gesloten, maar vanwege de manier waarop deze overeenkomst tot stand is gekomen. De olie- en bauxietdeskundige zegt erop te vertrouwen dat de politiek een besluit neemt waarbij het belang van het volk vooropstaat. Hij zal zich intussen blijven inzetten voor een betere deal en hoopt dat beleidsmakers daar rekening mee houden.

Volgens Elias moeten de bezwaren van betrokken actoren serieus worden genomen. Dit betekent volgens hem dat er geen haast moet worden gemaakt met de uitvoering van een dergelijk plan. De mijnbouwdeskundige roept iedereen op om een duidelijk plan op te stellen voor de toekomst van Suriname, zodat elke burger weet wat hen te wachten staat.

https://www.srherald.com/suriname/2025/02/24/ex-staatsolie-directeur-bauxietdeskundigen-suriname-niet-geraadpleegd-in-chinalco-deal/

Dc Lewis: VIDS verspreidt bewust valse informatie over Chinalco aan bewoners van Kabalebo

24 februari 2025 

Josta Lewis. Beeld: CDS

De districtscommissaris (dc) van het bestuursressort Kabalebo, Josta Lewis, heeft aangegeven dat er bewust valse informatie wordt verspreid aan de gemeenschap van Kabalebo. Volgens haar wordt alles verkeerd overgebracht naar de bewoners door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

“Ik denk dat men met opzet bezig is om de gemeenschap tegen het project te laten zijn. Wat dit precies teweeg moet brengen, weet ik niet. Als de gemeenschap door de presidentiële commissie over Chinalco wordt geïnformeerd en zij het project afkeuren, zal ik me daarbij neerleggen. Maar de gemeenschap wordt momenteel verkeerd geïnformeerd door de VIDS, en op basis daarvan wordt het project afgekeurd. Dit is zeer oneerlijk tegenover de arme mensen,” aldus de bezorgde dc.

Lewis vraagt zich af waarom de VIDS de gemeenschap zo behandelt. “Ze verdienen beter geïnformeerd te worden, vooral aangezien het om hun gebied gaat,” voegt ze toe. De overeenkomst heeft alleen betrekking op het aangevraagde terrein, dat zich 80 km verderop bevindt van de dorpen. Het gebied ligt voorbij het steenslagbedrijf Baitali. Wat de VIDS echter aan de mensen vertelt, is dat ze uit de dorpen weggejaagd zullen worden en hun kostgronden zullen verliezen. Dit is echter niet waar en het lijkt erop dat men de mensen bewust misleidt en bang maakt, zodat ze zich tegen Chinalco keren.

Er wordt aangegeven dat, als Chinalco het gebied krijgt, het juist een spin-off zal opleveren. “Als autoriteit kan ik niet toezien hoe mijn mensen voor de gek worden gehouden en bewust buiten de ontwikkelingen worden gehouden. Ik sta aan de kant van de ontwikkeling van mijn gebied, mijn dorp en mijn mensen. Ik heb niets te winnen door mijn eigen Inheemse broeders en zusters arm te houden en hen te zien lijden, terwijl er een kans voor ontwikkeling is,” aldus de dc.

https://www.srherald.com/suriname/2025/02/24/dc-lewis-vids-verspreidt-bewust-valse-informatie-over-chinalco-aan-bewoners-van-kabalebo/

West-Suriname spreekt zich uit: Geen Chinalco zonder instemming Inheemse gemeenschappen

 zondag 23 februari 2025

De dorpen Apoera, Section en Washabo in West-Suriname hebben unaniem hun afwijzing uitgesproken tegen de Chinalco Mineralenovereenkomst. 

Deze beslissing volgde na een reeks intensieve infosessies die plaatsvonden van 19 tot en met 21 februari 2025, georganiseerd op verzoek van de drie dorpsbesturen.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en onafhankelijke deskundigen voorzagen de gemeenschappen van essentiële informatie over de Memorandum of Understanding (MoU), de Machtigingswet en de juridische aspecten van de overeenkomst.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomsten kregen de inwoners van Apoera, Section en Washabo diepgaand inzicht in de mogelijke gevolgen van de Chinalco-deal. 

Er werd nadrukkelijk aandacht besteed aan de juridische rechten van de gemeenschappen en het belang van een gedegen FPIC-proces (Free, Prior and Informed Consent).

Naar aanleiding van de gesprekken hebben de drie dorpen unaniem besloten: een absoluut ‘nee’ tegen de behandeling van de overeenkomst door De Nationale Assemblée (DNA). 

De gemeenschappen verwijzen hierbij naar het eerdere schrijven van VIDS aan de president, waarin werd aangedrongen op een zorgvuldig en inclusief FPIC-proces, conform de rechten van Inheemse volkeren.

De betrokken dorpen benadrukken dat hun verzet niet slechts een symbolisch statement is, maar een principiële keuze voor de bescherming van hun leefgebied, cultuur en toekomst.

https://www.gfcnieuws.com/west-suriname-spreekt-zich-uit-geen-chinalco-zonder-instemming-inheemse-gemeenschappen/

Bewoner Kabalebo over Chinalco project: “A tegenwerking de na fu 3 kapiteins sang de drape”

https://www.youtube.com/watch?v=10Ea4Meg0IU

VSB ernstig bezorgd over mijnbouwovereenkomst Chinalco, roept op tot opschorting

 zaterdag 22 februari 2025

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) uit ernstige bezorgdheid over de voorgestelde mijnbouwovereenkomst tussen Suriname en de Aluminium Corporation of China (Chinalco). 

De VSB heeft de overeenkomst geanalyseerd en concludeert dat deze in meerdere opzichten nadelig is voor Suriname. 

Daarom roept de VSB De Nationale Assemblée op om de goedkeuring van deze overeenkomst op te schorten. Deze feedback is op 19 februari 2025 op verzoek van DNA formeel gedeeld met het college. De overeenkomst geeft Chinalco exclusieve exploitatierechten op de Bakhuis-bauxiet reserves voor 30 jaar, met mogelijkheid tot verlenging. 

Dit belemmert volgens de VSB concurrentie en economische alternatieven. Daarnaast ontbreekt een heronderhandeling clausule bij veranderende omstandigheden en lijkt impliciet een exclusief gebruiksrecht over het gebied te ontstaan, wat de zeggenschap van de overheid beperkt.

Fiscale en belastingvoordelen voor Chinalco

de VSB wijst er verder op dat Chinalco uitzonderlijke belastingvrijstellingen krijgt, waaronder vrijstelling van inkomstenbelasting, btw en royalty’s, evenals onbeperkte repatriëring rechten. 

Hierdoor loopt Suriname aanzienlijke belastinginkomsten mis en wordt een precedent geschapen waarbij bedrijven en werknemers die met Chinalco werken ook van belasting zijn vrijgesteld.

Aandelenparticipatie overheid

De overheid krijgt een gratis belang van 13% in de mijnbouw- en infrastructuur maatschappij, maar zonder stemrecht of strategische invloed. 

Bovendien kunnen de rechten zonder toestemming worden overgedragen aan onbekende investeerders, wat de controle van de overheid verder verzwakt.

Royaltystructuur en inkomstenverlies

De royalty’s zijn gekoppeld aan de CIF-prijs van bauxiet en bevatten uitzonderingen die Chinalco in staat stellen om deze betalingen te minimaliseren. 

De VSB pleit voor een duurzamere aanpak, waarbij verwerking in Suriname plaatsvindt om meer economische waarde te genereren.

Grondgebruik en compensatie

Chinalco krijgt kosteloze toegang tot overheidseigendommen, terwijl de overheid verantwoordelijk blijft voor herhuisvesting en compensatie van grondeigenaren. 

Dit kan sociale conflicten veroorzaken en verlies van carbon credits ter waarde van USD 250-300 miljoen tot gevolg hebben. Zonder een gedegen milieueffectrapportage (ESIA) is verdere ontwikkeling onverantwoord.

Milieu- en sociale verplichtingen

De overeenkomst bevat onvoldoende sancties voor milieuschade, en de garantie voor mijnsluiting is mogelijk ontoereikend. Er is geen bindende verplichting tot duurzame ontwikkeling en geen aandacht voor gendergelijkheid, waardoor inheemse en tribale vrouwen verder worden uitgesloten.

De VSB benadrukt dat de goedkeuring van deze overeenkomst slechts drie maanden voor de verkiezingen niet getuigt van transparantie en goed bestuur. 

Gezien de verstrekkende negatieve gevolgen roept de VSB De Nationale Assemblée op om de goedkeuring op te schorten en publieke inspraak te waarborgen.

https://www.gfcnieuws.com/vsb-ernstig-bezorgd-over-mijnbouwovereenkomst-chinalco-roept-op-tot-opschorting/

Dr Ruben Del Prado: ‘”Chinnalco deal is de grootste schoffering van ons Surinamers !”

https://www.youtube.com/watch?v=KyxOLzSFpLI

Dave van Aerde: “De regering krijgt serieuze problemen als ze Chinnalco doordrukken”

https://www.youtube.com/watch?v=HFx5XtEbPzQ

Dc Lewis: “Plaatselijke gemeenschap is tevreden met de Chinalco-deal”

Districtscommissaris (dc) Josta Lewis van het bestuursressort Kabalebo is van mening dat sommige groepen niet goed geïnformeerd zijn over de deal tussen Suriname en bauxietgigant Chinalco. De plaatselijke gemeenschap is echter duidelijk geïnformeerd door de presidentiële werkgroep, en de bewoners kregen de gelegenheid om hun opvattingen met dit team te delen.

In december 2024 vond een onderhoud plaats tussen de presidentiële werkgroep en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), samen met het traditioneel gezag van het gebied. In februari van dit jaar werd opnieuw een onderhoud gehouden met alle betrokkenen, waarbij de bewoners hun tevredenheid over de deal uitten, aangezien deze ook in hun voordeel zou zijn.

Lewis zegt in gesprek met ATV dat als anderen beweren dat er ontevredenheid is, ze niet goed geïnformeerd zijn. Ze begrijpt echter eventuele bezorgdheid, maar benadrukt dat de bijeenkomsten duidelijkheid gaven aan de bewoners. 

De districtscommissaris stelt dat Kabalebo een grote economische impuls zal krijgen. Er zullen bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden komen voor drop-outs. Verder worden er een middelbare school en een ziekenhuis in het gebied gebouwd, zodat de bevolking geen lange afstanden meer hoeft af te leggen.

De aanleg van een ontsluitingsweg naar Nickerie zal zorgen voor een versnelde ontwikkeling van het ressort. Ook kunnen jongeren werk vinden bij Chinalco, waardoor ze niet ver van huis hoeven te gaan om in hun levensonderhoud te voorzien. 

De toekomstige activiteiten zullen op meer dan 80 kilometer van de dorpen plaatsvinden, en het leefgebied van de inheemsen blijft onaangetast. Volgens Lewis komt er in de dorpen zelf geen bauxiet voor; het werkgebied bevindt zich in het Bakhuysgebied.

https://www.srherald.com/suriname/2025/02/22/dc-lewis-plaatselijke-gemeenschap-is-tevreden-met-de-chinalco-deal/

John Goedschalk: “Chinnalco deal wordt hoogstwaarschijnlijk overnight doorgesrukt!”

Stanvaste Radio https://www.youtube.com/watch?v=gT1yDQmt7P0

https://www.youtube.com/watch?v=gT1yDQmt7P0

DC Josta Lewis gaat in op kwestie Chinalco en ontwikkelingen voor de gemeenschap

ATV-Networks Suriname

DC Josta Lewis gaat in op kwestie Chinalco en ontwikkelingen voor de gemeenschap

https://www.youtube.com/watch?v=ZEhIbrmG3lk

Bijdrage lid VES Mineralenovereenkomst met Chinalco

17 Feb, 2025

foto

Aan het bestuur van de VES,                                                                                      
Geacht bestuur,

Met uw email bericht van 11 februari 2025 heeft u de leden van de organisatie, onder wie mijn persoon, gevraagd om een bijdrage te leveren aan het bestuur voor het becommentariëren van de Mineralenovereenkomst tussen de Republiek Suriname en Aluminum Corporation of China (Chinalco).

Ik heb kennis genomen van alle documenten die als bijlagen zijn meegestuurd. Naar mijn opvatting zijn er veel onwaarheden daarin vermeld en met het organiseren van de paneldiscussie door het bestuur, meegesleurd door een hetze van een aantal deskundigen, die menen de juiste visie aan hun zijde te hebben dan wel hun eigen moverende redenen hebben, heeft de VES haar imago als een gezaghebbende economistenvereniging veel schade toegebracht.

Na de paneldiscussie en de heftige kritieken die daarna zijn losgebarsten, heeft de Commissie West Suriname Bakhuis Bauxiet 4 artikelen gepubliceerd met het doel om de ongefundeerde zaken te weerleggen en additionele informatie te verschaffen. Ten einde aan “damage control” te doen, zou het goed zijn om afstand te nemen van de voorgaande niet fundamenteel onderbouwde kritieken en de individuele bijdragen van de leden zo naar De Nationale Assemblee te sturen zonder een formeel standpunt van de vereniging te vertolken.

Mijn bijdrage is als volgt
Aan de leden van De Nationale Assemblee,

Als lid van de Vereniging van Economisten Suriname wens ik hierbij het volgende te verklaren als commentaar op de Mineralenovereenkomst. Suriname heeft zich gecommitteerd aan de uitvoering van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. En deze hebben onder meer ten doel om armoede te beëindigen, welvaart en welzijn voor iedereen te bereiken, goede gezondheidszorg te waarborgen, kwalitatief onderwijs te garanderen, industrialisatie en diversificatie van de economie te bevorderen enz. enz. tegen 2030.

Teneinde de duurzame economische en sociale ontwikkeling voor het hele land te verzekeren, te beginnen met het westen des land, is het middel daartoe het bauxiet project, dat niet als een op zichzelf staand project beschouwd moet worden, maar als het beginpunt en katalysator voor de vestiging van een aluinaarde plant, aluminium smelter, energievoorziening middels gebruik making van gas en waterkracht, verdere industrialisatie en diversificatie van de economie.

Dit is de ontwikkelingsvisie die het land nodig heeft en vele deskundigen hebben die niet ingezien noch begrepen of ergo nog niet willen begrijpen. Daarom heb ik gemeend Het West Suriname ontwikkelingsplan van Dr. Ir. Frank Essed te publiceren zodat er een beter begrip komt voor de Chinalco overeenkomst.

Met de goedkeuring van de Mineralenovereenkomst door de DNA zal onder meer een aantal van de volgende SDG’s (Sustainable Development Goals) op termijn gerealiseerd kunnen worden:

SDG 1- Geen armoede: Beëindiging van armoede in al haar vormen.

SDG 2- Geen honger: Beëindiging honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw.

SDG 3- Goede gezondheid en welzijn: Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.

SDG 4- Kwaliteitsonderwijs: Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen. 

SDG 5- Gender gelijkheid: Bereik gender gelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.

SDG 6- Schoonwater en sanitair: Vezeker toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.

SDG 7- Betaalbare en duurzame energie: Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en modern energie voor iedereen. 

SDG 8- Eerlijk werk en economische groei: Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.

SDG 9- Industrie, innovatie en infrastructuur: Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie.   

SDG 10- Ongelijkheid verminderen : Dring ongelijkheid in en tussen landen terug.

SDG 11- Duurzame steden en gemeenschappen: Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam. 

SDG 12- Verantwoorde consumptie en productie : Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen. 

SDG 13- Klimaatactie: Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

SDG 14 Leven in water: Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen.

SDG 15- Levend op land: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop land degradatie en draai het terug en roep het verlies van biodiversiteit een halt toe. 

SDG 16- Vrede, justitie en sterke publieke diensten: Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en bouw op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en toegankelijke instellingen uit. 

SDG 17- Partnerschap om doelstellingen te bereiken: Versterk de implementatie middelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling.     

Derhalve vraag ik de leden van De Nationale Assemblee, met voortvarendheid het wetsontwerp Mineralenovereenkomst goed te keuren.

Hoogachtend,
Johan Tjang-A-Sjin

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85045

Het_West-Suriname_ontwikkelingsplan_van_Dr._Ir_._Frank_Essed_.pdf