KRIJGSHEER NUMMER 2 BRUNSWIJK! DE ARME VICE PRESIDENT, HIJ KAN NIET MEE OP NIVEAU. DAAROM ZIJN POLITIEKE STEEK-SPELLETJES VAN FOEFJES EN TRUCJES & OBSTRUCTIE BINNEN HET REGEERTEAM.

Auteur: Angela Fernald

Stelling: regeren doe je niet op persoonlijke titel.

Onze Vice-President gedraagt zich als een islukte first lady. Brunswijk zit als regeringsleider er verlegen bij, eigenlijk vanwege zijn grote tekortkomingen gewoon voor spek en bonen. De ministerraad leiden is  hilarisch ten overstaan van academisch geschoolde ministers. Binnenskamers en in achterkamers wordt de draak gestoken met onze vice-president. De president valt zijn vice-president nooit af, dat is het professionalisme van Santhoki. Maar hoe lang kan deze situatie stand houden? Wij zien steeds meer de vice-president zijn eigen gang gaan. Naar Frankrijk kan hij niet reizen en naar Nederland ook al niet vanwege twee drugs vonnissen. Het is makkelijk de man te honen, te bespotten en uit te lachen. Maar onze president zet deze spot en hoon van zijn vice-president om in dienstbaarheid aan de natie. De commissie goudordening valt rechtsstreeks onder de vice-president ter ondersteuning van het nationale beleid van de preident. Door deze goodwill van onze president kan Ronnie Brunswijk op den duur een aanwinst zijn voor ons land. hem afstoten zal hem brengen in de armen van de duivel Desi Bouterse, en daar is ons land niet mee gediend. Veel beter en veel moeilijker is het om Ronnie Brunswijk te helpen groeien. 

Sunil Sookhlall

 Heer Brunswijk, dit krijg je als je op solotoer werkt en niet in teamverband.Brunswijk boos. Hij vroeg Achaibersingh om Chotelal uit te betalen. Achaibersingh zei: “Jij bent degene die zaken gedaan heeft met Chotelal, niet de regering. Dus die betaling is niet mijn verantwoordelijkheid”.

https://www.facebook.com/groups/vhpnickerie

 
DEZE VP IS NOG STEEDS IN DE GOOT MET ZIJN COMMUNICATIEVE VAARDIGHEDEN.. HOE KAN JE OP ZO EEN ONBESCHOFTE MANIER MET JE MINISTER PRATEN.??? KOM OP MAN…..IK ZOU ZEGGEN FUCK YOU EN AFTREDEN ….HOU DE EER AAN JEZELF!!!
DIE PRASIE MANIEREN ZITTEN NOG STEEDS IN BRUNSWIJK….DIT IS EEN VP ONWAARDIG EN SCHOFTERIG!!!

Vp aan Biza: ‘Zorg ervoor dat de mensen hun geld krijgen’

14-01-2021 03:54

Vicepresident Ronnie Brunswijk belt Biza-minister Bronto Somohardjo

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk was niet op de hoogte dat er ruim SRD 500.000 gestolen is vanuit het Commissariaat Paramaribo Noord-Oost. Het geld dat bestemd was voor uitbetaling van verkiezingspersoneel, is in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen door inbrekers vanuit een kluis op het commissariaat. Een groep van ongeveer 25 verkiezingswerkers kwam vanmiddag aan bij vp Brunswijk op zoek naar opheldering. Brunswijk belde meteen met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). Hij sprak met de minister op speaker Phone, waarbij alle aanwezigen en media het gesprek konden beluisteren. “Zorg ervoor dat de mensen hun geld krijgen”, zei de vp, nadat hij van de minister vernam dat Paramaribo Noord-Oost nog geen betaling heeft gedaan. De Biza-minister deelde toen mee aan de vp dat het geld gestolen is vanuit het commissariaat. “Hoe kan het geld bij de dc zijn. Hoe kan het geld gestolen zijn. In deze tijd weet je dat we geen cashbetalingen meer doen toch. Hoe kan het geld binnen één dag gestolen worden”, vroeg Brunswijk zich af. Minister Somohardjo gaf de vp aan dat het om een inside job gaat. “Ja, het moet een inside job zijn”, zei de vp tenslotte.

Onbetaald personeel maakt wereldreis

De groep werkers die op zoek is naar hun geld, toog vandaag eerst naar het commissariaat. Daar kregen ze te horen dat het geld gestolen is. Hierna verplaatste zich men naar het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar werd de groep toegesproken door Juanito Eijk, onderdirecteur Administratieve Diensten (ODAD). Hij legde de groep uit dat Biza zijn deel al heeft gedaan en het geld overgemaakt is naar de commissariaten voor uitbetaling. “We hebben hard gewerkt. In de zon, regen, geploeterd in de modderige wegen. Mensen zagen ons als Jehova’s Getuigen”, merkte één van de personen in de groep op. De groep ging vervolgens naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS), waaronder de commissariaten vallen. Daar kreeg de groep geen bevredigend antwoord, alhoewel hun namen geregistreerd werden.

Inbraak is inside job

Uit het politieonderzoek blijkt dat de daders een wand van het commissariaat hebben geforceerd. Vervolgens hebben ze het dievenijzer geforceerd en zichzelf toegang verschaft tot de kantoorruimte, alwaar de kluis was verborgen. Opvallend in deze is dat ten tijde van de inbraak het pand niet bewaakt werd door de wachters. Ze waren niet aan het werk. Er zijn camerabeelden beschikbaar. Zowel de dc als de politie vermoeden dat het om een inside job gaat. De politie heeft eenieder verhoord die belast was met de gelden.

https://www.sun.sr/Details/6685_9BKx9dtARaCBDpHLGnyMEoedY4sbFbFbNl6jhK2xhtAZluoKzbFbFbmEO8j3R9bFbFbSBTJWmM1TLv2jiAaQ3faFaFaz1n72YfbTpwcFcFccFcFc_vpbronto.jpg

ABOP-parlementariër Edward Belfort heeft in zijn programma Sranan Tide Na Dey op Apintie TV zijn misnoegen geuit over de recente benoemingen van partijgenoot Joël ‘Bordo’ Martinus, tot respectievelijk beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport en directeur van de Anthony Nesty Sporthal (NIS) in Suriname.
Belfort kan zich helemaal niet terugvinden met de benoemingen. Hij vraagt zich af hoe dit verklaard moet worden aan alle jongeren in de ABOP met zoveel papieren. Daarnaast vraagt hij zich af hoe het verklaard moet worden aan alle jongeren die naar school gaan, hun best doen, hun gedragen en zich houden aan de regels in de Surinaamse samenleving.
 
 

Minister Emanuel snapt ophef rond benoeming ‘Bordo’ niet

Joel Martinus, in de samenleving bekend als Bordo, zal binnen het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport worden ingezet als beleidsadviseur op het directoraat Sportzaken.
Minister Gracia Emanuel verwacht dat Martinus, die binnen het voetbalgebeuren zijn sporen heeft verdiend, van toegevoegde waarde zal zijn voor het ministerie.

De ROS-minister kan zich niet terugvinden in de ophef rond de benoeming van Martinus. Zij vindt dat hij over de nodige kwalificaties beschikt om een goede beurt te maken op het het directoraat.

De afgelopen periode heeft de samenleving zich vaker uitgesproken over personen die benoemd zijn tot beleidsadviseur. Gewezen minister van Binnenlandse Zaken Maurits Hassankhan legt uit dat er verschillende gradaties zijn binnen de groep beleidsadviseur.

De benoeming tot beleidsadviseur valt volgens hem niet tot de gradatie van politieke benoemingen. Hij refereert aan zijn periode van 2005 tot 2010 als minister op dit departement.

https://www.gfcnieuws.com/minister-emanuel-snapt-ophef-rond-benoeming-bordo-niet/

8 januari 2021
Hij heeft een kruisje geplaatst als handtekening

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, de tekst 'heer fas fa "thegolden boy" hoorapennnn!!! Was de skoolver.'

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, de tekst 'Niks mis mee als een een "afgestudeerde van de lagere school met GLO getuigschrift" als BORDO beleidsadviseur wordt op sportzaken! Bordo is een ja-knikker en hielenlikker! Daarom!'

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'eerstvolgende beleidsadviseur moneypoes'

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, de tekst 'Mony Hond The Caribbean Golden Boi' Bordo 22m· Vanaf vandaag ben ik directeur van het Anthony Nesty Sporthal. Ik zal mijn uiterste best doen om mijn werk goed uit te voeren. Ik vraag u om mij de ruimte te geven om dat te doen. Gado na fesi. Fotomoment: de felicitaties van de Algemene directeur TcT, mevrouw Faridy Lila'

 

Brunswijk: “No kon aksi mi law law sani”
 
 
SRHERALD.COM
Brunswijk: “No kon aksi mi law law sani”d
23 DECEMBER 2020

Robin hood was weer bezig

Ik zeg 1 ding. Voor een beplaald deel van de bevolking is brunswijk een ” Koning”. Hij voelt zich dus gewelig en ziet juist deze mensen als honden. En sorry maar zo gedragen ze zich ook.
Stel je voor dat brunswijk met geld gooit en niemand kijkt om.
Helaas ……. Velen snappen het niet.
African style
Alles wat hij doet draait om zijn EGO . Niets meer en niets minder.
Hoeveel respect heb je voor je medemens om zo met geld te smijten net als beesten. Kan toch niet. Voor een hond zelfs zet je nettjes eten in een bak of een hoekje maar zo smijten alsof het dieren zijn is toch erg. Geef het nettjes aan de mensen mang. 
Echt triest dit! En ook nog uit auto’s van de staat 
Dit moet strafbaar worden.Is verkeers hinder.Want als ik op de weg zomaar ga stoppen en gaos te veroorzaken gaat de politie mij ook bekeuren.Dat is het probleem in Suriname.Wat de 1 mag mag de ander niet 
Bravo mie no sap saide jeh doe sa ie doe ma iem fika a gedrag dis a baka a nai wokoooo 
Je mag je salaris 100% afstaan, je mag doneren hoeveel je wilt. Respect daarvoor maar dat je je medemens zo onheus behandeld is onacceptabel. Je draagt het ambt van Vicepresident en dit is het karakter/niveau/voorbeeld van een leider. Vgm zijn ze vergeten dat de wereld meekijkt.
Wat als Adhin dit had gedaan ? Er zou meteen sprake zijn van racisme/discriminatie etc…!
Is dit vooruitgang…
Su zal nog verder afdwalen…
Kan toch niet man….maar ja…oprapen maar…en morgen dan of wanneer Brunsie over een paar jaar weg is…shitttt foutje….Hij wordt straks de President van Su….met of zonder geweld….
Dit land is vervloekt….de dibries zijn “” luiheid en gemakzucht”’.
Zeg het al zolang….
Iedereen klaagt over de bosland- creolen maar niemand wil erkennen dat deze groep van de bevolking al te lang dom en voor de gek is gehouden….en nu komen ze naar de stad…zonder scholing of sociale vaardigheden of besef….allemaal de schuld van de regeringen voor Bouterse…en zelfs voor 1975…mensen dit is de wereld…cirkeltje rond…..
 
 

Brunswijk doneert SRD 90.000 aan nabestaanden aanrijding Afobakaweg

Vicepresident Ronnie Brunswijk komt nabestaanden van de aanrijding Afobaka tegemoet. Foto: Kabinet van de Vicepresident

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de nabestaanden van alle zes verkeersslachtoffers die op zondag 6 december zijn gevallen financieel, ondersteund. De families waren vandaag bij Brunswijk om de financiële steun te ontvangen.

Drie families hebben een bedrag van SRD 15.000 ontvangen, een andere nabestaande ontving SRD 10.000 en de bloedverwanten van de moeder en dochter die omkwamen, hebben SRD 34.000 ontvangen om de slachtoffers ten grave te dragen. De familie Paulus is het zwaarst getroffen. Zij verloren vier familieleden tijdens het ongeval.

“Voor het eerst is het voorgevallen dat één familie zoveel dierbaren kwijt is geraakt. Dit is een zware slag voor de familie”, zei de vicepresident treurend. Brunswijk is reeds lang bevriend met de familie Paulus. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal de nabestaanden ook bijstaan. Rutu Paulus bedankte de vicepresident namens alle nabestaanden: “Wij zeggen u dank voor deze steun om de begrafeniskosten te kunnen dekken.”

Dit tragisch ongeval vond plaats nabij de Desi Bouterse Highway in het district Para. Een Noah-busje en een pick-up kwamen met elkaar in botsing. Zes personen die in het busje zaten lieten het leven. Vijf ter plekke en het zesde slachtoffer overleed in het ziekenhuis, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

https://www.srherald.com/suriname/2020/12/15/brunswijk-doneert-srd-90-000-aan-nabestaanden-aanrijding-afobakaweg/

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen en binnen

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, pak en tekst

'We zijn bijna niet trots meer om Surinamer te zijn'

23/11/2020 16:04 – Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO – “Het lijkt alsof we worden overgeslagen”, zegt een wanhopige student via WhatsApp tegen de Ware Tijd. Zij is één van de 22 studenten die via het ministerie van Onderwijs en Cultuur een beurs heeft gehad om op Cuba te studeren. De groep heeft al twee jaar het beursgeld van 125 euro per maand, dat contractueel is overeengekomen met Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS) niet ontvangen. “Wij zijn niet de studenten die recent in het nieuws waren. Wij hebben via de website van BOS geopteerd toen voor een beurs, zijn geselecteerd en hebben elk een contract met BOS. Cuba betaalt de studie voor ons en het verblijf. Het enige waarmee Suriname inkomt is studiegeld en dat is al twee jaar niet gestort.”

De studenten schetsen in verschillende videoboodschappen aan de Ware Tijd een grimmig beeld. “Wij hebben vrijwel geen geld meer om zelfs hygiënische producten te kopen. Ik begrijp dat Suriname in een crisis is, maar het land kan ons tenminste helpen met wat pakketten. Ik voel me eerlijk gezegd niet trots meer om Surinamer te zijn. Ik kijk naar mijn collega-studenten uit Guyana. Hun president is na die van ons gekozen en ze hebben al twee keer pakketten gehad, de eerste was van 45 kilo.”

De studenten vinden het niet relevant om namen te noemen bij het interview. “We staan alle 22 achter deze noodkreet.” Ze geven aan dat ze nu de pers benaderen omdat zij zich ook overgeslagen voelen door de behandeling van de studenten die via de vicepresident wel geholpen zijn om te vertrekken. Het kabinet van de vicepresident meldt dat die groep vrijdag rond tien uur vertrok naar Cuba. Behalve de tickets terug zorgde vicepresident Ronnie Brunswijk ook ervoor dat de studenten achterstallige betaling voor verblijf kunnen voldoen. Hij beloofde de studiekosten van de groep voor dit studiejaar ook te dekken, aldus het persbericht. “En wij kunnen niet eens een pakket sturen voor onze kinderen daar”, reageert een gebelgde ouder.

Ze legt uit dat de situatie nu grimmiger is omdat geld overmaken naar Cuba door de meeste banken in Suriname wordt geweigerd en het heel moeilijk is om nu aan vreemde valuta te komen. “Ook als ik een pakket wil sturen aan mijn kind, kan het niet want de vluchten naar Cuba gaan wegens Covid-19 niet zo vaak meer, en als het lukt moeten we dik betalen.” Ze pleit voor een gelijke behandeling voor alle buitenlandse studenten. “Ze studeren wel om in een land terug te komen om te werken.”

Ook zij vreest rancune en wil pas met haar naam in de Ware Tijd als het haar lukt de ouders van alle studenten te bundelen. “Ik vrees voor mijn werk, want men heeft me al een keer gezegd dat ik rekening moet houden met mijn functie.” Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur bevestigt dat het om bursalen gaat voor wie het land waar ze studeren de studie betaalt. “Ze hebben inderdaad al twee jaar de kleine bijdragen vanuit Suriname niet ontvangen. Het ministerie van Financiën heeft nog geen toestemming gegeven om deze achterstand in te halen”, aldus Levens.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/11/23/we-zijn-bijna-niet-trots-meer-om-surinamer-te-zijn/

 

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft diep in zijn buidel getast. Hij heeft de reis naar Cuba voor Surinaamse studenten die in Havana studeren betaald.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafel

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft de Surinaamse studenten die in Cuba studeren kort toegesproken. Door zijn royaal gebaar zijn ze nu in de lucht op weg naar hun studieplek. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie) 
VP Brunswijk geeft tienduizenden US dollars uit aan Cuba studenten
 
Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft diep in zijn buidel getast. Hij heeft de reis naar Cuba voor Surinaamse studenten die in Havana studeren betaald. De groep is om 10.00 uur vertrokken naar Cuba. Behalve de tickets terug zorgde Brunswijk ook ervoor dat de studenten achterstallige betaling voor verblijf kunnen voldoen. De vp beloofde ook de studiekosten van de groep voor dit studiejaar te zullen dekken.
 
“Ik ben blij dat ik dit voor jullie kan doen”, zei Brunswijk in gesprek met een groep Surinaamse studenten. Zij brachten een kort bezoek aan de vp kort voordat ze naar hun bestemming vertrokken. Vanwege financiële redenen kon deze groep studenten niet eerder vertrekken. “Gado yep’ mi, dan moet ik andere mensen ook kunnen helpen,” hield de vp zijn gehoor voor. 
 
Het gaat om tienduizenden US-dollars die Brunswijk heeft neergeteld. Hoeveel dat bedrag is, wil directeur Volkscommunicatie Humphrey Dundas niet kwijt. “Het gaat om vele duizenden dollars”. De vicepresident moedigde de groep aan om de focus te hebben op de studie en die zo snel mogelijk succesvol af te ronden. “Ik reken op eenieder dat je daar hard studeert en je best doet,” stak de vp de studenten een hart onder de riem. “Behalve het persoonlijke voordeel zal ook ons land voordeel hebben aan het succesvol afronden van de studie tot arts in Cuba”, meent Brunswijk. De studenten zijn de vp dankbaar voor het koninklijke gebaar.

OOK BRUNSWIJK MET CHOTELAL IN ZEE VOOR GOEDKOPE UIEN EN AARDAPPELEN

Nov 11, 2020

Foto: V.P. Ronnie Brunswijk

Ondanks de enorme kritieken die gewezen vicepresident Ashwin Adhin moest incasseren voor de nauwe banden met firma B. Chotelal, blijkt ook zijn opvolger, Ronnie Brunswijk, een speciale plek te hebben voor deze onderneming.

De prijsvechter in consumptiegoederen is dinsdag van start gegaan met een speciale actie in verband met het Divali-feest.

Tegen zeer scherpe prijzen worden er basisgoederen verkocht, waarvan onduidelijk is hoe de handelaar dit voor mekaar kan krijgen. Concurrenten kunnen niet aan deze prijzen tippen. Er wordt gespeculeerd dat Chotelal invoerrechten vrij de producten mag importeren, maar dit is niet bevestigd.

Duidelijk is wel dat vicepresident Brunswijk een doorslaggevende rol heeft gespeeld om het mogelijk te maken dat er bij Chotelal uien en aardappelen verkocht worden tegen SRD 4 per kilo. Bij andere handelaren moet bijna het dubbele hiervan neergeteld worden. “Deze actie is medemogelijk gemaakt door voorzitter Ronnie Brunswijk van de ABOP”, schrijft Chotelal op haar Facebook-pagina.

De vorige regering moest de laatste maanden van het kabinet Bouterse flink van zich afbijten vanwege de samenwerking met Chotelal. Door de rest van de handel werd de regering van favoritisme beschuldigd. Vooral Adhin werd met de boze vinger aangewezen. Andere ondernemers waren van mening dat er sprake was van oneerlijk concurrentie, omdat zij wel keihard ‘marktconforme’ prijzen moesten hanteren om de verkoop van basisgoederen rendabel te maken.

https://unitednews.sr/ook-brunswijk-met-chotelal-in-zee-voor-goedkope-uien-en-aardappelen/

Vp Brunswijk doneert US dollars voor medische kosten zieke baby

5 november 2020

Vp Brunswijk doneert US dollars voor medische kosten zieke baby
 

De Surinaamse vice-President Ronnie Brunswijk heeft op woensdag 4 november een financiële geste van US$ 3.050,- gedoneerd aan enkele mensen die in hoge nood zaten. Een van de mensen is een moeder met een zieke baby.

 

Het gaat om mevrouw Suraya Jhanjan, die aanstaande zaterdag met haar zieke baby naar Columbia moet vertrekken om een hartoperatie te ondergaan. Zij heeft de donatie ontvangen om medische kosten te kunnen dekken.

Deze emotionele moeder geeft aan dat zij bij meerdere financierders heeft aangeklopt maar tot heden niets van hen heeft vernomen. Zij is de vice-president daarom zeer dankbaar voor zijn ondersteuning.

 
ENKELE REACTIES:
 

Moet wel in de krant,deze dikkop speelt voor goedoepa met geld van de belastinggevers. Wordt gebracht alsof het uit zijn eigen zak komt.
Waar deze dikkop mee bezig is? Hij is nu al bezig met de komende verkiezingen wil zo graag pres worden van su.
En samen met de ndp zal het hem lukken,dan wordt su door 2 criminelen regeerd. Wat zullen ze lachen en blijven lachen, regering dikkop/santhoki is de grootste in de regio

Ik krijg kippenvel als ik dit zo lees!!! Geweldig en als het kan mag deze regering van mijn part de geschiedenis in gaan. Zo hoort het ,we moeten het samen doen. Hoop dat de overige marrons dit ook doen, jullie zullen echt vooruit komen !

Voor Brunswijk help iedereen waar hij het kan, deze regering Brunswijk santoki is goed bezig het land stabiel te maken, bauta zou huilen om iemand $ 3000 dollar te geven, trouwens bouterse is een hebzuchtige dief, goedzo meneer Brunswijk gado e zegen yoe,

 

Vicepresident dekt kosten voor zes maanden oude baby met open hart

21 oktober 2020

Vicepresident dekt kosten voor zieke baby naar Colombia
 

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft op dinsdag 20 oktober een financiële bijdrage van USD 1.700 gegeven aan Naomie Doekoe. Deze donatie is bedoeld om bij te dragen aan het dekken van de kosten voor de medische behandeling van haar zes maanden oude zieke baby. Moeder en baby zullen op 20 november van Suriname vertrekken naar Columbia voor verdere medische behandeling.

 

Baby Doekoe werd geboren met een open hart. Na verscheidene onderzoekingen door Surinaamse artsen is geconstateerd dat het kindje naar Columbia moet voor verdere medische behandeling. De moeder kreeg de mededeling een week terug. Ook zou zij alle kosten zelf moeten dekken. Hieronder vallen de kosten voor vliegtickets, airport- en immigratie kosten, handgeld, en aangepaste kleding voor moeder en baby.

Gezien mevrouw Doekoe niet in staat is het bedrag zelf op te hoesten heeft zij de vp benaderd voor zijn ondersteuning. Brunswijk staat erom bekend regelmatig sociale projecten te ondersteunen. Zeker projecten die te maken hebben met de gezondheid zorg van jonge kinderen.

Moeder Doekoe is de vp zeer erkentelijk voor de ondersteuning en zegt dat dit een hele grote hulp is. Zij doet er alles aan om de resterende financiële middelen binnen te halen. Dit zodat zij samen met haar baby op 20 november kan vertrekken naar Columbia voor de hartoperatie.

https://www.waterkant.net/suriname/2020/10/21/vicepresident-dekt-kosten-voor-zieke-baby-naar-colombia/

20 okt 2020 

Bordo voor behandeling naar EHBO

Ronnie Brunswijk – Van bankrover tot vicepresident – Parbode Sneak Peek


De partij van president Chandrikapersad Santokhi zou vandaag niet in de coalitiebanken zitten zonder de steun van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk. Waar voormalig president Desiré Bouterse in zijn eentje het Surinaamse volk kon vertegenwoordigen, heeft Santokhi Brunswijk nodig. Het is een positie waar Brunswijk zich maar al te bewust van is. Het beloven dan ook vijf spannende jaren te worden.

Tekst Zoë Deceuninck

Op 1 juli werd bekend dat Ronnie Brunswijk (59), toen nog de nieuwe voorzitter van het parlement, positief was getest op het coronavirus. Vijf dagen later werd hij al ontslagen uit het ziekenhuis. Als dank voor de goede zorgen in ’s Lands Hospitaal heeft Brunswijk onder het personeel van de Intensive Care drie auto’s en SRD 5.000 verloot. Volgens de nieuwssite Waterkant, zouden de vijf verpleegsters die geen auto hebben gewonnen, elk SRD 10.000 hebben gekregen.
Voor wie Brunswijk kent, is deze vrijgevigheid niet vreemd. De eens zo gevreesde leider van het Jungle Commando heeft zijn ruig imago al enige tijd van zich afgeschud. Hij staat de laatste jaren vooral bekend om zijn helikoptervluchten, waarbij hij met geldbiljetten strooit boven zijn geboortedistrict Marowijne, en zijn belofte in 2014 om ‘alle armen rijk te maken’, terwijl hij enkele vrouwen biljetten van 100 US-dollar toestopt. ‘Als je 100 dollar nodig hebt, dan bel je Bravo’, zei Brunswijk, ook wel bekend als ‘Bigi Bravo’. Hij investeert maandelijks en naar eigen zeggen zo’n SRD 60.000 in zijn voetbalclub Inter Moengotapoe, waar hij zowel oprichter, voorzitter, eigenaar, hoofdsponsor, boegbeeld en (voormalig) speler van is. Hij bouwde een stadion dat hij naar zichzelf vernoemde en betaalt zijn spelers 1500 US-dollar per maand. Ook zou hij volgens jonge ABOP’er Gilbert van Lierop studenten van financiële steun voorzien zodat ze (verder) kunnen studeren in Paramaribo. “Hij helpt mensen waar hij kan, ook bijvoorbeeld met huishuur. Hij koopt machines om kwak te verwerken of rijst te pellen. Ik heb hem marrons zien helpen, maar ook Hindoestanen en Javanen”, zegt Van Lierop.

Brunswijk heeft een lange, wilde weg afgelegd voor hij zich nu officieel de 9de vicepresident van de Republiek Suriname mag noemen. Hij gaat er prat op dat hij zijn rijkdom verworven heeft door handel in goud. ‘En geld verdelen is mijn systeem’, zei hij in 2014. Twee jaar
eerder presenteerde Parbode in haar september-editie al een lijst van de top tien rijkste mannen in de Surinaamse goudwereld. Met stip op nummer één stond Brunswijk, (nog steeds) directeur van NV Robruns. Zijn goudbedrijf had in 2011 exploratierechten op ruim zevenduizend hectare aan de Marowijnerivier. Van de negen kleinmijnbouwrechten in Brokopondo heeft Brunswijk er zes op zijn naam staan, samen goed voor (minstens) 2000 hectare. Onze huidige vicepresident heeft ook jarenlang concessies gehad voor 6000 hectare houtkap. In 2011 blijkt uit statistieken van ’s Lands Bosbeheer dat Brunswijk de op twee na grootste houtproducent van Suriname was, met een productie van net geen 24.000 kubieke meter per jaar. Volgens Brunswijk heeft hij (enkele van) zijn concessies na afloop van de Binnenlandse Oorlog gekregen van Ronald Venetiaan, destijds president van Suriname, en zijn ze door achtereenvolgende regeringen in stand gehouden. Het was de bedoeling dat hij met deze concessies de binnenlanden zou ontwikkelen. Brunswijk en zijn familieleden zouden samen nog steeds iets meer dan tienduizend hectare aan houtconcessies beheren (Parbode, maart 2016, red.). Het binnenland is al die jaren echter niet ontwikkeld.

‘Levensgevaarlijk’

Brunswijk heeft ook vier veroordelingen op zijn naam staan, waarvan twee voor dezelfde daad: de inmiddels beruchte bankoverval in Moengo eind 1984 (zie ook kader: ‘Biografie van Brunswijk’, red.). In de opsporingsberichten die in 1985 in de Ware Tijd verschenen, werd Brunswijk ‘levensgevaarlijk’ geacht. Een van deze berichten was ondertekend door politie-inspecteur Chandrikapersad Santokhi, de huidige president van Suriname, die destijds een klopjacht opende op de man die 35 jaar later zijn vicepresident zou worden. Na het uitbreken van de Binnenlandse Oorlog in 1986, eiste Brunswijk in een communiqué de verantwoordelijkheid voor de overvallen (de bankoverval in Moengo was de eerste, maar niet de laatste, red.) op. Brunswijk is ook veroordeeld voor het neerschieten van een vermeende inbreker en in 1999 werd hij door de rechtbank van Haarlem, Nederland, bij verstek veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Hierdoor staat hij nog altijd op de opsporingslijst van Interpol. Brunswijk heeft vonnissen van vijf jaar, tien maanden, acht maanden (waarvan zes voorwaardelijk) en zes jaar op zijn naam staan, maar heeft in totaal maar twee maanden straf uitgezeten.

Zoals Alfred E. Newman – de fictieve mascotte van het Amerikaanse MAD Magazine – ooit zei: ‘Crime does not pay … as well as politics’. In 1996 sloot Brunswijk zich aan bij de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), in de rol van tweede penningmeester. Niet lang na zijn aantreden werd hij tijdens een algemeen congres tot voorzitter gebombardeerd. Zijn snelle promotie heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat de partij is ontstaan in Marowijne en het levenslicht zag in 1990, tijdens de Binnenlandse Oorlog. Brunswijk was destijds hoofd van het Jungle Commando, nadat hij in 1986 de wapens had opgenomen tegen toenmalig dictator Desiré Bouterse, die de leiding had over het Nationaal Leger. ABOP behaalde tijdens de eerste verkiezingen geen enkele parlementszetel, tot Brunswijk in 2005 zijn intrede deed in het parlement. Toenmalig president Venetiaan hees Brunswijk meteen aan boord om zijn Nieuw Front in het zadel te kunnen houden. Brunswijks parlementaire bijdrage bleef bescheiden, tot hij in 2007 in opspraak kwam omdat hij collega Rashied Doekhie (NDP) enkele rake klappen gaf in het hoogste college van staat. Het was niet de eerste noch de laatste keer dat Brunswijk zijn zelfbeheersing verloor, in en buiten het parlement. Ook op – en naast – het voetbalveld heeft Brunswijk al heel wat controverse op zijn naam geschreven. Nog in 2012 werd hij als speler van Inter Moengotapoe geschorst door de Surinaamse Voetbalbond vanwege wangedrag op het veld.

In 2010 moest president Venetiaan plaatsmaken voor Bouterse, die met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) 19 van de 51 zetels binnenhaalde. Tegen alle verwachtingen in ging Bouterse een samenwerking aan met Brunswijk, die in de jaren tachtig zowel zijn lijfwacht als oorlogsrivaal is geweest. Een week vóór de verkiezingen had Brunswijk zijn achterban nog opgeroepen om niet op Bouterse te stemmen, omdat die ze anders ‘zou vermoorden’. Bouterse zelf maakte Brunswijk op podia belachelijk en gaf aan nooit met een man te zullen samenwerken ‘die blanke huurlingen tegen zijn eigen volk had ingezet’, doelend op de steun die Brunswijk vanuit Nederland kreeg tijdens de Binnenlandse Oorlog. Maar twintig jaar later was Brunswijk nodig om tweederdemeerderheid van de zetels te behalen, en alleen daarmee kon Bouterse rechtstreeks gekozen worden tot president van Suriname. Brunswijk zelf mocht zich in 2010 hoofdbeleidsadviseur van drie ministeries, fractievoorzitter van A Combinatie (een voormalig politiek blok van de partijen ABOP, BEP en Seeka, red.) en ‘eerste vice-vicevoorzitter’ van het parlement noemen, samen goed voor vele tienduizenden Surinaamse dollars aan salaris per maand.

Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode

https://parbode.com/ronnie-brunswijk-van-bankrover-tot-vicepresident-parbode-sneak-peek/?fbclid=IwAR0lJ6BHm3oaBbd79JmJHi2HKP1Zlfxzj5pVXEWTTM1M4W7YqngweWzvJ3w

ER BESTAAT GRONDWETTELIJK EEN GEZAGSVERHOUDING TUSSEN PRESIDENT EN VP

 

5 okt 2020

Tijdens het bezoek van de president van de Republiek Suriname, met in zijn kielzog als zijn entourage zijn vrouw, de vp en 10 ministers, is het een en ander misgegaan. De entourage is het gevolg van de president, ze volgen de president en lopen achter hem aan, ook de vp. De misslagen in het weekend hebben te maken met een organisatie vanuit het kabinet van de president, die nog vaak hapert en leden van zijn entourage die hun rol die hen is toebedeeld in de grondwet niet hebben begrepen. De regeringscoalitie bestaat uit 4 partijen, waarvan 2 kleine (NPS en PL) en 2 grote (VHP en Abop). De verhouding qua zetels in DNA en qua stemmen laat zien dat de VHP op alle 2 fronten vele malen groter is dan de Abop, respectievelijk 2½ en 5 maal groter. Die verhouding heeft gemaakt dat de VHP de president moest leveren en de Abop de vp. En dan ontstaat een zeer interessante situatie, eentje die getypeerd moet worden als een gezagsverhouding tussen de president (die de ‘baas’ is) en de vp (die de ‘knecht’ is). Dus waar in de politieke coalitie alle 4 voorzitters gelijkwaardige partners zijn met een grote broer (de VHP-voorzitter), ontstaat er in de regering tussen de 2 grotere voorzitters een gezagsverhouding. Een gezagsverhouding betekent dat de ene (de president) redelijke opdrachten en instructies binnen de kaders van het staatsrechtelijke mag geven en dat de andere (de vp) deze redelijke opdrachten en instructies niet mag weigeren uit te voeren. Hebben we in onze politiek-staatsrechtelijk verleden zo een situatie van ondergeschiktheid tussen 2 coalitiepartijvoorzitters gehad? Voor zover wij weten niet. In de NF-periode heeft de VHP deze ondergeschiktheid van de partijvoorzitter vermeden, door het voorzitterschap van DNA op zich te nemen. Zo is de vervelende situatie van ondergeschiktheid vermeden en ontstonden er vanuit de regering geen wrijvingen in de politieke relatie in de coalitie. In de huidige regeercoalitie heeft de voorzitter van de Abop door zelf te gaan voor het vp-schap, een zeer vervelende situatie gecreëerd in de regering, en hoofdzakelijk voor zichzelf. Hij heeft zich ondergeschikt gemaakt aan de president. En de vraag rijst of hij dat genoeg beseft (geeft).

De Abop-voorzitter is namelijk onafhankelijk geweest, altijd. Hij gaat altijd zijn eigen weg op. Hij is de ‘Kownu fu Marwina’. Een koning is de hoogste titel in een staat, hij kan nooit ondergeschikt zijn aan een andere burger. Maar als we kijken naar onze grondwet, dan zien we dat de vp niets anders is dan een plaatsvervanger en een loyale handlanger van de president. Meer dan een plaatsvervanger en een loyale handlanger is hij niet. De vp draaft op als de president hem daartoe de opdracht heeft, overal en te allen tijde. De vp wordt 1 maal 24 uur gedirigeerd door de president. Meestal is het contact door het drukke schema over meetings en sessies ook niet persoonlijk vanuit de president, maar via zijn kabinet naar de vp of naar diens kabinet. Als we goed kijken naar de grondwet dan heeft de vp hoegenaamd geen enkele zelfstandige bevoegdheid dan de raad van ministers voor te zitten. De president echter is nergens uitgesloten om zijn eigen raad van ministers met de vp te beleggen en daarin besluiten te nemen of instructies te geven. De vp is dus eigenlijk niets meer dan een aanhangsel en een vervanger van de president, zijn handlanger. De laatste vp’s vanaf 1987 hebben zich ook keurig in deze rol van ondergeschiktheid aan de president gedragen. De vp is formeel ‘zijne excellentie’, maar de echte zijne excellentie in ons staatsbestel is de president. ‘Is niet wij zeggen dat’, maar dat vloeit voort uit onze grondwet. Alles van de vp aan bevoegdheden en taken is namelijk afgeleid van die van de president. Dat moet onze president beseffen, dat hij de meerdere is van de vp. De vp op zijn beurt moet ook beseffen, dat hij gekozen heeft om ondergeschikte te zijn van zijne excellentie de regeringsleider en het staatshoofd.

En onder de staatsrechtelijke omstandigheden hierboven geschetst, kan het nooit mogelijk en toegestaan zijn dat de vp de show steelt en zijn baas de president voor schut zet. Het kan nooit zo zijn dat hij de president, die ook het staatshoofd is, laat wachten en zijn programma in de war gooit. De leden van de regering moeten een ding wel goed beseffen. De agenda van de president (lees: zijn werkschema) is de hoofdagenda van de regering. Alle andere agenda’s zijn daaraan ondergeschikt. Alle andere leden van de regering dienen zich te schikken naar de hoofdagenda van de president.

De vp van Suriname, de Kownu fu Marwina, die gewend is om baas te zijn van zijn eigen agenda, heeft gekozen om dat niet meer te zijn. Zijn agenda is nu ondergeschikt aan die van de president. We hopen dat de vp dit alles heeft beseft en na ampele overwegingen de keus heeft gemaakt om in de ondergeschiktheid te gaan. In principe moet het lukken, maar je moet als mens zeer sterk in de schoenen staan, om als een ‘alpha male’, en dat zijn de partijvoorzitters over het algemeen in Suriname, in ondergeschiktheid te gaan bij een andere ‘alpha male’, want dat is de voorzitter van de VHP wel zeker. Het kabinet van de vp is met de grondwettelijke verhoudingen ook ondergeschikt aan het kabinet van de president. Het kabinet van de vp wordt gedirigeerd door het kabinet van de president, uiteraard met inachtneming van de fatsoensnormen en het wederzijds respect, dat hoge ambtenaren als onderdeel van één en dezelfde regering naar elkaar toe dienen te hebben.

Het is duidelijk dat de president orde op zaken moet stellen op zijn kabinet. Hij moet sterke protocol-functionarissen met goed getrainde uitvoerders in dienst hebben. Het kader is er wel aanwezig. Het hoofd van de Communicatiedienst moet niet met protocol worden belast. Hij treedt alleen op als mc, als moderator, als woordvoerder, als focal point naar alle mediahuizen en voorlichtingsafdelingen van alle ministeries of als hoofdinterviewer van de president. Meer moet van hem niet worden verwacht. Ook wat de Communicatiedienst betreft is het kunnen optreden als mc etc.. nog niet genoeg om manager te zijn van de Communicatiedienst van de regering. Deze functionaris dient een academische graad in de mediawetenschappen te hebben of hij moet tenminste politicologie hebben gestudeerd. We hopen dat de lelijke protocolblunders achterwege blijven en dat de vp zich schikt naar de agenda van de president. Zo is het vanaf 1987 altijd geweest en zo behoort het ook te zijn. Laten we van ons mooi land geen bananenrepubliek maken, want dat verdienen wij als burgers van het land niet. Laten we ons beginnen als een groot land te gedragen, een land dat straks een van de grote oliespelers in de regio wordt, een land dat straks misschien ook nog schittert op het WK, als een toekomstig hooginkomensland.     

https://www.dbsuriname.com/2020/10/05/er-bestaat-grondwettelijk-een-gezagsverhouding-tussen-president-en-vp/

Brunswijk schenkt Stichting 1 voor 12 SRD 20.000

07 Oct, 2020, 06:33

foto
 Louis Vismale, voorzitter van Stichting 1 voor 12, en vp Ronnie Brunswijk tonen het ontwerp voor de bouw van een opvangcentrum. 

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk schenkt SRD 20.000 aan Stichting 1 voor 12. De organisatie heeft uitgelegd aan de vp dat een opvangcentrum ‘Yepi de Ete’ zal worden opgezet voor daklozen. In dit centrum zal door resocialisatie de zelfredzaamheid van hen worden vergroot, waardoor ze gezond kunnen terugkeren in de maatschappij. 
 
De vp is zeer ingenomen met de activiteiten van de Stichting 1 voor 12 en heeft daarom de ondersteuning toegezegd voor het uitvoeren van sociale projecten, meldt het directoraat Volkscommunicatie van de vp. Het plan voor de bouw van het centrum, is reeds uitgewerkt, en is ook aan Brunswijk overhandigd.
 
De vp beloofde de Stichting 1 voor 12 dat in de vergadering van de Raad van Ministers woensdag de plannen van de stichting op de agenda geplaatst zullen worden. Er zal verder ondersteuning gevraagd worden van de ministeries van Volksgezondheid, Sociale zaken en Volkshuisvesting, Justitie en Politie. Ook een managementteam zal worden gevormd om het proces, vanaf de voorbereidingen tot aan de oplevering van het centrum te begeleiden.
Tjek hier wat voor n groot hart bravo heeft voor de sociaal zwakkeren!
En nu dit: in Su wonen er heel wat hind die welgesteld of zelfs steenrijk zijn (dilip sardjoe bv). Ziet u die lui zich ooit bekommeren om arme of noodlijdende mensen?
Dilip bv jaagt je als n hond weg als u voor zn deur zou staan voor hulp!
Dit heeft gemaakt dat hind worden gestigmatiseerd als hebzuchtig en harteloos terwijl t slechts om n kleine groep gaat. De hind over t algemeen ziet ook niet in dat we ons moeten bundelen om goede daden te verrichten, elkaar te beschermen en de hebzuchtigen uit te bannen!
Zelfs die “geweldige” vhp schudt achter de schermen de hand met dilip ipv af te rekenen met dat gespuis!
Indien bravo zn ingeslagen goed ingeschatte weg kan vervolgen maakt hij bij de eerst volgende verkiezing n grotere en betere kans dan chan!! 
Hoeveel % van wat deze man uit de Surinaamse grond haalt, gaat in de staatskas? Dat geld zou dan aan het Surinaams volk toekomen. In plaats van enkele sociaal zwakkeren te voorzien van / te verblijden met geld, tickets etc. 
Ego streling.
VP is bestuurder, moet met nationale, structurele voorstellen komen om problemen van land en volk op te lossen.
Charme offensief tegen internationale isolement is symbolisch en voor persoonlijk gewin. 
 

Franse ambassadeur en vp willen relatie verdiepen

07 Oct, 2020, 00:57

foto

 De Franse ambassadeur Antoine Joly op bezoek bij vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie) 

De Franse ambassadeur Antoine Joly en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk hebben dinsdag met elkaar gesproken over de uitbreiding van de samenwerkingsmogelijkheden tussen Suriname en Frans-Guyana. De banden tussen beide landen moeten versterkt worden gelet op de grote populatie Surinamers die langs de rivier wonen op het Franse grondgebied, is de opvatting van Brunswijk. Het verstevigen van de banden kan bijdragen aan de ontwikkeling, van vooral de jeugd. Het streven is er opgericht dat Frans-Guyana en Suriname in de toekomst activiteiten kunnen ontwikkelen gericht op de jeugd, bracht Joly naar voren. 

 
De vp vroeg ook speciale aandacht voor de skalians die door werkzaamheden het water vervuilen in de omgeving waar de Surinaamse gemeenschappen hun bestaan hebben opgebouwd en daardoor ook het woon- en leef genot verstoren. Ook het reguleren van de oversteek van Albina naar St. Laurent vice-versa vereist extra aandacht, meldt het Directoraat Volkscommunicatie van de vp. 
 
De ambassadeur kon zich  terug vinden in de verzoeken van de vp, en opperde ook het idee om bijvoorbeeld het ontwikkelen van een borderkaart waardoor de mensen legaal de oversteek kunnen doen. Hierdoor hebben de overheden van beide landen een betere controle en kunnen zo de illegale oversteekplaatsen die nogal moeilijk zijn te controleren  minimaliseren of stopzetten. 

Bureau Eenheid verstrekt FAI bacoven aan instellingen

05 Oct, 2020, 15:23

foto
 Minister Prahlad Sewdien van LVV overhandigt symbolisch de bacoven aan Consuella Oehlers en Vanessa Bidesie van Bureau Eenheid. 

Het Bureau Eenheid zal fruit verstrekken aan opvanginstellingen, buurten en behoeftige mensen. Dit heeft te maken met armoedebestrijding en de Covid-19 pandemie. Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft twee kratten bacoven vandaag overhandigd aan het Bureau Eenheid, onder leiding van Stanley Dijksteel, lid van het Kabinet van de President. De bacoven zijn afkomst van FAI NV. 
 
De minister heeft vandaag fruit overhandigd aan directeur Bryan Lalai van Huize Beteljada, een particuliere instelling die kinderen en jong volwassenen met een ernstige meervoudige beperking zowel 24-uurszorg als dagopvang aanbiedt. Sewdien heeft benadrukt dat het geven van fruit niet voldoende is om de gaps binnen de instellingen te dichten. Hij zal daarom ook uitkijken naar andere mogelijkheden die zijn ministerie biedt om het armoedebestrijdingsbeleid te ondersteunen.  
 
Tussen Bureau Eenheid en het ministerie is afgesproken dat de distributie van bacoven volledig wordt overgenomen. Het Bureau heeft reeds overzichten gemaakt om zo alle geselecteerde instellingen aan te doen. Verschillende instellingen in Paramaribo en Wanica worden eerst aan gedaan. De districten komen ook aan bod, echter is het vervoeren van fruit naar verre afstanden niet altijd even gemakkelijk, zegt Soulamy Laurens van Bureau Eenheid. De uitbreiding naar de randdistricten is deze maand nog een feit. 
 
President Chan Santokhi heeft het afgelopen weekend tijdens zijn werkbezoek aan onder andere Nickerie waargenomen, hoeveel bacove die niet kan worden geëxporteerd werd gedumpt. Hij gaf ter plaatse aan om na te gaan hoe de bacove voor de gemeenschap die er behoefte aan heeft ter beschikking kan worden gesteld. De minister vindt dit project een prachtig idee, welke past in de denkwijze van de regering, maar vooral vanwege het feit dat bij de Covid-19 pandemie het gebruik van fruit wordt gestimuleerd, om zodoende de weerstand te verhogen.
 
Vanaf vertrek van het Belgische bedrijf Univeg NV heeft LVV het op zich genomen, om de salarissen en ziektekosten verzekering van de ruim 1200 arbeiders en hun gezinnen te bekostigen met geld van de Surinaamse gemeenschap. FAI  heeft daarom gemeend op wekelijke basis een hoeveelheid bacoven te schenken aan de gemeenschap om zo iets terug te doen.
 
Vanessa Bidesie die namens Bureau Eenheid het project coördineert, zei dat de minister er verzekerd van mag zijn, dat het fruit op de juiste plaats terechtkomt. Er wordt momenteel een pilot gedraaid door Bureau Eenheid, waarbij 42 instellingen in aanmerking komen voor fruit, onder andere opvang instellingen voor senioren en de mensen met een beperking. 

Traditioneel gezag Saramaccaners bereid samen te werken

Het traditioneel gezag van de stam der Saramaccaners is bereid samen te werken met de regering-Santokhi om ook ontwikkeling te brengen voor het binnenland.

Vertegenwoordigers van de twaalf lo’s van de Saramaccaanse stam hebben vandaag, woensdag 7 oktober, onder leiding van granman Albert Aboikoni een bezoek gebracht aan het Bureau Eenheid, dat ressorteert onder het Kabinet van de President. Het stamhoofd toonde zich ingenomen met het verloop van het onderhoud, waar ook kabinetsdirecteur Arunkoemar Hardien aanzat.

”De gesprekken zijn heel goed verlopen, in die zin dat de punten die we naar voren hebben gebracht zijn aangehoord”, aldus granman Aboikoni. Hij zegt dat de belofte is gedaan dat zij de ruimte krijgen om de punten verder door te bespreken en men tot concrete acties komt.

Soulamy Laurens, directeur van Bureau Eenheid, vertelt dat het traditioneel gezag in hoofdzaak heeft aangegeven dat de stam met president Chandrikapersad Santokhi wil samenwerken. Zij staat open voor direct contact met het staatshoofd en is voorbereid samen met hem ontwikkeling te brengen in het binnenland, met name het Boven-Surinamegebied. “De samenwerking moet lukken, het kan niet anders”, zegt Laurens. Ze is blij met de welwillendheid en ziet graag dat er voor elk gebied van Suriname een plan is hoe dat ontwikkeld moet worden.

Laurens is ervan overtuigd dat de samenwerking tussen het traditioneel gezag en Bureau Eenheid goed zal lopen. Een van de gemaakte afspraken is dat onder meer de structuren van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport rechtstreeks gaan weken met het bureau.

Granman Aboikoni ging ook in op het effect van de COVID-19 problematiek op zijn stam. Volgens hem is dit ook voor de Saramaccaners een probleem. “Wanneer jij je realiseert dat er problemen zijn die bijna niet te beïnvloeden zijn door menselijke handelingen, dan moet je als mens met deze problemen leren omgaan.”

Het stamhoofd zegt dat de awareness om zich aan de situatie aan te passen ook voor de Saramaccaners geldt. Zij hebben zich dan ook aangepast. Hij noemt de hygiënevoorschriften als afstand houden, een mond- en neuskap ophebben en handen wassen. Verder wordt zoveel mogelijk geprobeerd het intermenselijke contact te beperken. “Als het niet nodig is gaan we niet op bezoek”, zegt granman Aboikoni.

https://www.gfcnieuws.com/traditioneel-gezag-saramaccaners-bereid-samen-te-werken/

SURINAME UNITE!!

TE JU NJAN DIDIBRI NJAN NJAN, YU MUSU PAI DIDIBRI PAIMAN

WAARSCHUWING AAN VP BRUNSWIJK!

  1. VEEPEETJE https://www.youtube.com/watch?v=8KNoCGuvnSM
  2. VEEPEE SCALIANS WEG. https://www.youtube.com/watch?v=ySAyYQPCLi0
  3. WALK THE TALK https://www.youtube.com/watch?v=jOpJ0imUh8Y
  4. Reces. Wat voor reces https://www.youtube.com/watch?v=Ne3BokhNhEk
  5. Communicatie https://www.youtube.com/watch?v=Zu9ZmE2Id-0

Surinaams Rode Kruis deelt plannen met vicepresident Brunswijk

Een afvaardiging van het bestuur van het Surinaams Rode Kruis (SRK) bestaande uit voorzitter Melvin Tjon Sie Fat, legal advisor Sardhanand Panchoe en directeur Glenn Wijngaarde heeft de werkzaamheden en plannen van de organisatie gedeeld met vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. De vp wil optimaal contact met het SRK, schrijft het directoraat Volkscommunicatie.

Een van de punten die onder meer aan de orde kwam is het maken van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), tot een nationale organisatie. Het Rode Kruis vindt dat het NCCR niet alleen een militaire aangelegenheid moet zijn. Voorgesteld is dat het NCCR valt onder het Kabinet van de President of van de Vicepresident.

Om de burgers een betere bescherming te bieden is het volgens Rode Kruis belangrijk dat enkele protocollen en verdragen geratificeerd worden door Suriname. Panchoe zei dat de protocollen en verdragen opgestuurd zullen worden naar de vp voor inzage.

Hij zei verder dat het buitenland bereid is ook een bijdrage te leveren aan het helpen ratificeren van de verdragen. Verder wil de stichting onder andere humanitaire- en veiligheidstrainingen verzorgen aan overheidspersoneel.

Vp Brunswijk weet dat het Rode Kruis een belangrijke rol heeft vervuld tijdens calamiteiten en dat deze organisatie van enorm belang is. Volgens de vp moet de herinrichting van het NCCR nader bekeken worden. Over de toetreding en het ratificeren van de protocollen zal er met de assembleevoorzitter en president gesproken moeten worden.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/17/surinaams-rode-kruis-deelt-plannen-met-vicepresident-brunswijk/

Bureau Eenheid informeert actoren in Marowijne over landelijk voedselpakkettenproject

16 sept 2020

Vertegenwoordigers van het Bureau Eenheid – een werkarm van het Kabinet van de President – hebben dinsdag een teach-in gehouden in Marowijne.

De huis-aan-huisregistratie en de distributie van het landelijk voedselpakketten project werd door dit bureau uitgezet in het district. De districtsraad, ressortsraad en de medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) hebben de instructies gehad hoe het project vorm te geven.

Bewoners van Marowijne zijn zeer enthousiast over dit project en de werkwijze. Ook zijn zij er content mee dat het ministerie van Sozavo de ondersteuning vraagt van anderen in de samenleving om samen te werken aan dit project.

Mensen die in aanmerking zullen komen voor een pakket zijn:

1.Seniorenburgers
2. Sociaal zwakkeren
3. Mensen met een beperking
4. Ambtenaren met een schaal vanaf 6 naar beneden
5. Tienermoeders
6. Alleenstaande moeders
7. Mensen die vanwege Covid werkloos zijn geworden
8. Opvanginstellingen.

Stukken nodig voor de registratie:

– ID-kaart
– Familieboek
– EBS en SWM betaalbewijs
– indien er iemand in het huis is die sociale ondersteuning krijgt, is er een bewijs van sociaal ondersteuning nodig
– Zij die in een huurhuis wonen, moeten 2 recente betaalbewijzen kunnen tonen.

De RR-leden van de verschillende ressorten zullen belast worden met de registratie in samenwerking met Sozavo. Zo gauw de eerste 500 burgers geregistreerd zijn, zal gestart worden met de distributie.

https://www.gfcnieuws.com/bureau-eenheid-informeert-actoren-in-marowijne-over-landelijk-voedselpakkettenproject/

Vicepresident schenkt USD 15.000 uit eigen zak aan studenten in Servië

17 september 2020

Vicepresident schenkt U$ 15000 uit eigen zak aan medische studenten Servië
 

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft uit eigen middelen een bedrag van USD 15.000 aan medische studenten in Servië overgemaakt. Het bedrag is bedoeld voor het betalen van de inschrijfgelden en het aanschaffen van schoolboeken voor de studenten. De vp heeft deze donatie gedaan nadat hij een kennismakingsontmoeting had met de studenten via het online platform Zoom (foto).

Het gesprek is geïnitieerd door niet-residerende ambassadeur in Servië, Gardelito Hew A kee. De ambassadeur zegt dat er momenteel 30 medische Surinaamse studenten studeren in Servië. Het gaat om 2 groepen waarvan de tweede groep pas is gestart met het 2ecollege jaar. Volgens de Ambassadeur doen de studenten het heel goed. Hij is nu bezig te onderhandelen voor het vertrek van nog eens 15 studenten.

 

De overheid had beloofd de studenten ook dit jaar financieel te ondersteunen met onder meer inschrijfgeld en lesmateriaal. Echter kan vanwege de precaire financiële situatie de overheid de studenten niet tegemoet komen. 

Svensen Benny, Dimijee Apai en Siviano Alfons zijn 3 van de studenten die in Servië studeren en hebben namens de groep de zoom meeting met de VP bijgewoond. Svensen Benny zegt heel trots te zijn op zichzelf vooral omdat hij uit het binnenland komt. Hij zegt dat zijn studie succesvol verloopt. De studie wordt niet in het Engels verzorgd maar in het Servisch. De studenten moesten daarom allemaal een taaltoets doen, welke zij succesvol hebben doorlopen. Het begin was zwaar zegt Siviano Alfons, maar zij hebben het overbrugd en zijn inmiddels ingeburgerd. 

Vp Brunswijk is trots op de studenten die al 18 maanden in het buitenland zitten. Hij is ervan overtuigd dat alle studenten een doel voor ogen hebben en zich daarom zullen inzetten. Hij ziet graag dat alle studenten na afronding van hun studie terug komen naar Suriname en hun krachten aan ons land leveren.

De bewindsman is blij met het gesprek en benadrukte dat er meer van deze meetings moeten volgen voor evaluatie en voor mogelijke ondersteuning vanuit de overheid. De vp hoopt op een goede samenwerking en verstandhouding met de studenten. Brunswijk heeft het bedrag op woensdag 16 september overgemaakt naar Servië ten behoeve van de Surinaamse medische studenten aldaar.

https://www.waterkant.net/suriname/2020/09/17/vicepresident-schenkt-u-15000-uit-eigen-zak-aan-medische-studenten-servie/

Bordo: 2000 pakketten om verkiezingsbelofte in te lossen

17 Sep, 2020, 01:46

foto
 Joël (Bordo) Martinus en zijn ploeg zijn bezig de pakketten klaar te maken voor verdeling vandaag, aan sociaal zwakkeren. 

Joël (Bordo) Martinus, Mony Hond ‘The Caribbean Golden Boi‘ begint vandaag met het uitdelen van voedsel- en schoolpakketten aan behoeftigen. Het gaat om 2.000 pakketten die hij vanaf 10.00 uur op zijn woonadres te Hannaslustweg zal verstrekken. Bordo zegt in gesprek met Starnieuws dat hij in de verkiezingscampagne mensen beloofd had dat hij hulp zou bieden. “Al ben ik nu op non-actief in ABOP, maar mi fesi no mag fadon”, legt Bordo uit. 
 
Mensen die het moeilijk hebben mogen een voedselpakket en schoolpakket komen halen, zegt Bordo. Hij wil elke maand mensen ondersteunen. Indien de pakketten op zijn, zal hij de namen van de mensen die niets gekregen hebben, registreren. Hij heeft via Facebook beloofd dat hij een comeback zal maken en de mensen die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden de helpende hand zal uitsteken. 
 
In de voedselpakketten zitten onder andere: 10 kg rijst, uien, aardappelen, knoflook, spijsolie, thee, blom, suiker, maggieblokjes en een pak Amerikaanse kippenbouten. De schooltassen zijn goed gevuld met schoolspullen die de scholieren nodig hebben wanneer de scholen hun deuren zullen openen op 1 oktober. Alles bij elkaar besteed Bordo SRD 225.000 aan de pakketten. Hij heeft ook wat donaties gekregen om dit project uit te kunnen voeren. 
t1SponmsoSucred
 
HET SCHIJNT DAT DE BUSSECTOR UIT VERSCHILLENDE APARTE GROEPEN BESTAAT….WEER EEN NIEUWE ORGANISATIE!
DEZE LIJKT VOOR DE CREOLEN TE ZIJN EN DE ANDERE VOOR DE HINDOESTANEN…..
DE VP MOET JUIST DIT PROBEREN TE VOORKOMEN EN DEZE GASTEN AANSPOREN ZICH TE BUNDELEN IN 1 GROTE ORGANISATIE….DE PLO MOET DOORGELICHT WORDEN EN EEN NIEUW BESTUUR GEKOZEN WORDEN…

Buschauffeurs pleiten bij vicepresident voor rechtszekerheid

Buschauffeurs pleiten bij vicepresident voor rechtszekerheid. Foto: Kabinet van de Vicepresident

De Vereniging van Buschauffeurs in oprichting pleit voor meer bescherming van de buschauffeurs. Ze wil meer rechtszekerheid en wil vooral ook dat de ziektekostenregeling in orde wordt gemaakt voor deze doelgroep. Vandaag heeft deze vereniging in oprichting een onderhoud gehad met vicepresident Ronnie Brunswijk.

Gelijk na het onderhoud is een petitie overhandigd aan de vicepresident. De petitie is ondertekend door John Cairo, die meent een groep van 80 buschauffeurs achter zich te hebben. Volgens Cairo melden zich dagelijks chauffeurs aan bij de vereniging. De vereniging vraagt ook erkenning van de buschauffeurs door de staat. Ook wenst zij als groep aangemerkt te worden als een officiële gesprekspartner van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

Zij wil daarbij ook een bijdrage leveren aan de ordening van de transportsector. De vereniging geeft aan dat de chauffeurs vanwege de COVID-19-pandemie zes maanden verstoken zijn van inkomen. Zij vraagt daarbij aan de regering een financiële compensatie voor de afgelopen maanden.

De vicepresident heeft de petitie in ontvangst genomen en er gelijk werk van gemaakt. De buschauffeurs hebben ondersteuning van de vicepresident toegezegd gekregen. De vicepresident zal ervoor zorgen dat de buschauffeurs in aanmerking komen voor het COVID-19-ondersteuningspakket.

Volgens vicepresident Brunswijk wordt nu via het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme een mogelijkheid bekeken om deze bushouders financieel te compenseren. Hierover zijn al afspraken gemaakt met de minister. De vicepresident eist wel dat de vereniging zich verder gaat organiseren.

De Vereniging van Buschauffeurs in oprichting hoopt dat er ook een regeling wordt getroffen waarbij zij verzekerd kan zijn van een vast inkomen per maand. Het voorstel zoals vervat in de petitie is om naar mogelijkheden te kijken dat enkele buschauffeurs worden overgeheveld naar het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). De vereniging is bereid om samen met deskundigen in de sector protocollen ten behoeve van de buschauffeurs wettelijk in orde te maken.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/15/buschauffeurs-pleiten-bij-vicepresident-voor-rechtszekerheid/

BUSSEN RIJDEN KOMENDE WEEK WEER!

Foto: PLO-voorzitter John Mahadewsing

Sep 15, 2020

De lijnbussen zullen de komende week, na ruim 6 maanden, weer een vertrouwd beeld zijn in het verkeer.

Er is overeenstemming bereikt over een reeks voorstellen die zowel het belang van bushouders als die van de volksgezondheid dient. Er is afgesproken dat een stadsrit SRD 5 zal kosten, met in achtneming van de Covid-regels. Het streven is om reeds maandag de bussen uit de garages te halen.

In verband met de implementatie van het Protocol Openbaar Vervoer, waarvan controle op naleving de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), is er zondagavond een gesprek geweest met de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO).

Het vaststellen van het bustarief was de meest belangrijke issue tijdens die meeting. De tarieven waren reeds lang achterhaald en niet langer te handhaven voor de bushouders. Er is consensus bereikt over het tarief van SRD 5 per stadsrit. De overige tarieven zijn eveneens aangepast. Met de ondertekening van het akkoord zal ook de subsidie aan de bushouders komen weg te vallen.

In de reeks vastgelegde afspraken is onder andere opgenomen dat de grote lijnbussen maximaal 20 passagiers per route zullen mogen vervoeren. De welbekende klapstoelen zullen worden verwijderd uit de bussen. “De Covid-maatregelen hielden in dat we met halfgevulde bussen, dus 50% bezetting, zouden rijden. Nu hebben ze besloten, omdat de tarieven heel hoog zouden zijn, om toch 70% tot 80% bezetting toe te staan. Dus die klapstoelen gaan allemaal eruit”, zegt PLO-voorzitter John Mahadewsing. Hij stelt de regering ervan uit gaat dat SRD 5 wel dragelijk zal moeten zijn voor de samenleving. Er zou een onderzoek verricht zijn om dit te staven.

Het ministerie van TCT zal de komende dagen de nodige voorlichting geven met betrekking tot het Protocol Openbaar Vervoer.

https://unitednews.sr/bussen-rijden-komende-week-weer/

Vicepresident zegt inheemse gemeenschap alle ondersteuning toe

Vertegenwoordigers van de organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica op bezoek bij vicepresident Brunswijk. Foto: Kabinet van de Vicepresident

Vertegenwoordigers van de organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP) hebben maandagochtend een onderhoud gehad met vicepresident Ronnie Brunswijk. Tijdens dit onderhoud hebben de vertegenwoordigers met de vicepresident de knelpunten van de verschillende inheemse dorpen besproken en hoe de regering deze gemeenschap kan ondersteunen.

Binnen de OSIP zijn veertien inheemse dorpen uit Wanica en Para vertegenwoordigd. Tijdens het onderhoud waren aanwezig de kapiteins van Casipora, Muriël Fernandes, Piërre Kondre/Kumbasi, Mike Read en de adviseur van de OSIP, Jerry Allamake. Ook de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana, was aanwezig.

De knelpunten die onder meer aan de orde kwamen zijn het grondenrechtenvraagstuk, justitie en recht alsook ordehandhaving binnen de inheemse gemeenschappen. De organisatie bekijkt mogelijkheden hoe samen te bundelen zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname, hierbij zal de ondersteuning van de overheid van enorm belang zijn.

Brunswijk gaf aan dat hij zich ervan bewust is dat de inheemsen en marrons hun eigen leefwijze en leefgewoonte hebben. Hij zei daarom ook een open oor te hebben voor de knelpunten van de inheemse gemeenschap.

Read stelde voor de instelling van een ordehandhavingsteam in elk dorp. Hij pleitte ook voor goede infrastructuur voor communicatie, elektriciteit en waterleiding in alle inheemse gebieden. De jeugd zal volgens Read ook voldoende aandacht moeten krijgen. Verder gaf hij aan dat de COVID-situatie vele inheemse gebieden ontwricht heeft. Vakantieoorden moeten sluiten en ook werkloosheid als gevolg van COVID neemt toe.

Ook gaf hij aan samen met de organisatie en de inheemse dorpen zelfvoorzienend te worden om zodoende hun eigen dorp te draaien. De ondersteuning van de overheid zal hierbij nodig zijn, door middel van het aanreiken van de tools om de gestelde doelen te realiseren.

Kapitein Fernandes zei dat ze een aanspreekpunt bij de regering voor inheemsen mist. Zij heeft graag dat de inheemsen ook betrokken worden bij besluitvormingsprocessen.

Vicepresident Brunswijk zei dat alle knelpunten zijn aandacht hebben. Hij adviseerde de OSIP, om na te gaan wat de specifieke bijdrage is dat zij verwacht van de regering. Ook gaf hij aan dat er vanuit de regering gewerkt zal worden aan een contactgroep voor inheemse zaken. De OSIP zal daarbij vertegenwoordigers moeten voordragen die zitting zullen nemen in de contactgroep. Na dit vruchtbaar onderhoud heeft de vicepresident besloten een vervolggesprek te hebben met de OSIP.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/14/vicepresident-zegt-inheemse-gemeenschap-alle-ondersteuning-toe/

Minister Ramadhin spreekt familie Jaleyah Jubithana moed in

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid samen met Jaleyah Jubithana en haar moeder. Foto: CDS

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is tijdens zijn oriëntatiebezoek aan de Johan Adolf Pengelluchthaven in kennis gesteld van het vertrek van Jaleyah Jubithana. Dit kindje is voor behandeling naar Colombia vertrokken. De bewindsman, die vandaag op de luchthaven was, heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om de moeder en familie bij vertrek moed in te spreken, beterschap toe te wensen en hun gevraagd vanuit Colombia in contact te blijven.

Het ministerie van Volksgezondheid is sinds de vorige week bezig voorbereidingen te treffen voor negentien patiënten, die voor behandeling naar Colombia moeten. De patiënten, die maanden hebben gewacht op hun vertrek, konden niet afreizen vanwege de sluiting van het luchtruim in Colombia en de ongunstige COVID-19-situatie in beide landen.

De bedoeling was dat vandaag alle negentien personen naar Colombia zouden vertrekken, met een humanitaire vlucht, een charter door Seismic, contractor van Staatsolie. Deze vlucht heeft echter geen voortgang gevonden en wordt komend week uitgevoerd.

Zeven personen keerden terug naar Suriname met dezelfde vlucht. Zij hebben in Colombia ook een behandeling ondergaan, maar konden vanwege het gesloten luchtruim niet eerder naar Suriname terugreizen. Deze personen zijn dankzij de inzet van het ministerie van Volksgezondheid en Seismic, kosteloos getransporteerd vanuit Colombia naar Suriname.

https://www.srherald.com/suriname/2020/09/12/minister-ramadhin-spreekt-familie-jaleyah-jubithana-moed-in/

Directoraat Volkscommunicatie VP lanceert eerste bericht

12 Sep, 2020, 00:00

foto
 Vicepresident Ronnie Brunswijk luistert naar de petitie die een groep uit Commewijne aan hem heeft aangeboden. De mensen vrezen voor hun baan. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie VP) 


 
Naast Communicatie Dienst Suriname en de communicatie-unit van het Kabinet van de President, is er ook een directoraat Volkscommunicatie opgericht op het Kabinet van de Vicepresident. Starnieuws verneemt dat de Raad van Ministers hier al goedkeuring aan heeft gegeven. Humphrey Dundas wordt directeur en Peter Waterberg onderdirecteur. In een persbericht gestuurd vanuit dit nieuwe directoraat wordt er melding van gemaakt dat wanhopige burgers zich gewend hebben tot vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Zij hebben een petitie overhandigd aan de vp waarin zij aandacht vragen voor hun positie. De vorige regering heeft op de valreep een grote groep mensen in dienst genomen die onzeker is over haar rechtspositie. 
 
Brunswijk heeft de mensen vrijdag toegesproken. Hij heeft aangegeven dat de regering haar verantwoordelijkheden kent. De petitie werd ingediend door de vertegenwoordiger van de groep, Edwin Irion. Hij gaf aan voor een veel grotere groep uit Commewijne op te komen. Aan de vp is gevraagd te bemiddelen in de situatie die is ontstaan. In de petitie wordt aangegeven dat de mensen reeds maanden werkzaam zijn bij de verschillende ministeries, maar nog geen loon hebben ontvangen. Ze worden met ontslag bedreigd. Voorts maakt de Covid-19 situatie dat zij het nog moeilijker hebben. 
 
Er wordt over deze kwestie een landelijk onderzoek gepleegd. Op 31 juli is speciaal hiervoor de presidentiële commissie Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden, geïnstalleerd. Deze commissie heeft als taak het adviseren van de president over het gezond maken van het overheidsapparaat. Hieronder vallen ook de vele indiensttredingen en benoemingen van de afgelopen periode.
 
“De werknemers moeten zich ervan bewust zijn, dat de regering pas in staat is werknemers in dienst te nemen of te behouden, indien de staatsbegroting dat toelaat. De regering is momenteel bezig om te kijken naar de vele gevallen van werknemers die recent in dienst zijn genomen en hoe deze zaak af te handelen,” laat de vp optekenen via het directoraat Volkscommunicatie. Dit nieuwe directoraat is opgenomen in het organogram dat onlangs goedgekeurd is. 

5-jarige leukemiepatiënt naar Colombia dankzij vp Brunswijk

By Lokaal/Trending Posts/11-09-2020 05:44

Vicepresident Ronnie Brunswijk samen met Yaleyah Jubithana (foto: Kabinet Vicepresident)

Door tussenkomst van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk kan het 5-jarig meisje Jaleyah Jubithana, dat lijdt aan leukemie (bloedkanker), morgen naar Colombia vertrekken. De vp heeft middels de Armulov-regeling bij het Staatsziekenfonds, een verzoek gericht aan Colombia voor het operationeel stellen van een chartervlucht vanuit dat land. Het Surinaams luchtruim is vooralsnog gesloten. Samen met Jaleyah vertrekken nog 15 andere patiënten die medische behandeling behoeven in Colombia.

Woordvoerder van de vicepresident, Humphrey Dundas, beaamt tegenover SUN dat de vp zeer begaan is met het lot van minderbedeelde en zieke burgers. Dit heeft erin geresulteerd dat hij op zijn kabinet, op de maandag speciaal enkele uren heeft ingelast om hulpbehoevenden te ontvangen, hun noden aan te horen en oplossingsmodellen te bewerkstelligen. Brunswijk heeft zijn ondersteuning toegezegd aan de ouders van Jaleyah en deze ook waargemaakt. De vp was begaan met het lot van het ziek meisje, dat vanwege de bloedkanker pijn heeft over haar hele lichaam.

Afgelopen maandag was Jaleyah samen met haar vader en moeder bij de vicepresident. ‘Wij waren radeloos, totdat ik afgelopen vrijdag werd gebeld door de secretaresse van meneer Brunswijk. Die zei me dat we maandag langs mochten komen,’ vertelt de moeder van Jaleyah verheugd aan SUN. Het stemt haar bijzonder goed dat de vp gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de ouders door het vertrek naar Colombia te bespoedigen. ‘Maandag waren we bij hem en woensdag hebben we via het SZF vernomen dat we zaterdag vertrekken,’ zegt de moeder die de beleidsmaker dankbaar is. Ook is zij de totale gemeenschap dankbaar voor de financiële en morele ondersteuning.

De ouders hadden een brief gestuurd naar president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en Volksgezondheidminister Amar Ramadhin waarin het verzoek werd gedaan om hun kind spoedig naar Colombia te laten vertrekken. De moeder is vp Brunswijk zeer erkentelijk dat hij gehoor heeft gegeven aan hun verzoek, hen op kantoor heeft ontvangen, een gebaar van medeleven heeft getoond en heeft kunnen bewerkstelligen dat hun dochter naar Colombia kan afreizen.

Het meisje krijgt vaak pijnen over haar lichaam. Ze is in juni gediagnosticeerd met bloedkanker. Jaleyah is geboren op 3 november 2014 te Paramaribo. Na haar geboorte was zij een flinke baby die opgroeide tot een flink, energiek, en wijs meisje. Totdat ze in juni van dit jaar met koorts en pijnen over haar hele lichaam werd overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp. Na onderzoek bij de spoedeisende hulp werd een afwijking in haar bloedwaarden geconstateerd. Na verder onderzoek middels een beenmergpunctie door de kinderarts werd bevestigd dat ze bloedkanker (leukemie) heeft. Jaleyah was opgenomen in het Academisch Ziekenhuis, waar reeds een aanvang is gemaakt met behandeling en beginnende chemotherapie

Na verschillende consulten te hebben gehad met de kinderarts, is er een besluit genomen om het vijfjarig meisje naar Colombia te vervoeren voor verdere geneeskundige hulp, omdat het ziekenhuis niet over alle therapieën beschikt om haar bloedkanker hier in Suriname te behandelen. Jaleyah is leerling van OS Dijkveld. De redactie van SUN wenst Jaleyah en de overige patienten een spoedig herstel toe.

Asha Bhagwat

De ouders van Jaleyah zijn vicepresident Ronnie Brunswijk zeer dankbaar (foto: Kabinet Vicepresident)

COLUMN: Vp en Robin Hood

11/09/2020 14:00 – PS

COLUMN: Vp en Robin Hood

Philomena Bijlhout  

Vp Brunswijk wil een fonds in het leven roepen om zijn sociaal maatschappelijke bewogenheid te tonen. Op een structurele manier wil hij hulp bieden aan zijn medemens, want dagelijks meldt men zich massaal aan op zijn kabinet voor hulp. De noden zijn hoog. Contact met het volk behouden en hun problemen aanhoren, is inderdaad noodzakelijk. Maar toen! Hij betaalt de kosten van 2.175 Euro op jaarbasis voor een groeihormonenbehandeling van een driejarig kindje, wiens ouders hem om hulp vroegen. Mag een vp dit doen?

Het leed van de ouders begrijp ik heel goed. De functie van de vicepresident echter, is anders als die van Robin Hood, de redder in nood, die geld weggeeft. Het kabinet van de vp is ook niet de plaats om publiekelijk en persoonlijk te doneren uit eigen zak aan burgers die bij de Staat aankloppen voor hulp. De taak van vp Brunswijk is de dagelijkse leiding van de Raad van Ministers aansturen om noodzakelijk en verantwoord beleid te maken. Hij controleert hen op behoorlijk bestuur en handelen, zodat er een goed sociaal en financieel vangnet komt voor alle burgers in nood. Op onafhankelijke wijze wordt de hulpvraag van elke burger door de Staat Suriname beoordeeld en toebedeeld. De vp zelf mag zich vanwege zijn functie niet bemoeien met het op te richten fonds, want dit schept precedenten en ondermijnt zijn onafhankelijkheid.

Het voorval deed mij denken aan de vrouw die op de garagestoep van ex-minister Edward Belfort beviel. Als held op een fel paard heeft hij de kosten van de bevalling betaald. Hierna was het natuurlijk prijsschieten op zijn stoep en de volgende met barensweeën meldde zich aan. De burgervader betaalde nergens aan mee. Zijn stoep fungeerde niet meer als openbaar kraambed. Want zo werkt het wel. Stel nu dat een moeder vp Brunswijk vraagt om de kosten van de bus of taxi van haar schoolgaande tieners (die bijzonder goed leren) te betalen. Dan is het doneren van geld niet de oplossing, ook al is educatie een springplank naar het ontstijgen van armoede. De vp moet de relevante ministers aanspreken om het vraagstuk van het openbaar vervoer spoedig op te lossen en er voor te zorgen dat er meer schoolbussen komen.

Ik vraag mij trouwens af of onder de mensen die zich op zijn kabinet aanmelden er ook mensen uit Coronie zijn. Samen met enkele anderen zijn zij verbaasd geen salaris meer te ontvangen van het ministerie van OW. Het geeft inderdaad terstond hoofdpijn als je plotseling geen geld meer uit de muur kunt trekken. Tegelijkertijd is het ook niet normaal de bestaande groep van zestigduizend ambtenaren uit te breiden, terwijl er moet worden gesaneerd. Voor het gemak de Staat je broek laten ophouden, is niet meer van deze tijd. Daarom heb ik respect voor rasechte ondernemers. Zelfs in deze ellendige tijd gaan ze creatief door. Doen er alles aan om nieuwe bronnen aan te boren, want elke situatie creëert nieuwe kansen.

Vp Brunswijk zal het dus ook niet makkelijk hebben vanwege dezelfde karaktertrekken als hierboven beschreven. Hij is een beetje een buitenbeentje en van huis uit een succesvolle ondernemer die zelfstandig beslissingen nam. Gewend om te handelen en risico’s te nemen. Maar in zijn nieuwe functie, met een andere pet op, zal hij een politiek programma moeten volgen. Rekening houden met ‘steun’ in de Nationale Assemblee bij veranderingen die hij wil doorvoeren en zijn politieke keuzes voor het gehele Surinaamse volk onder een vergrootglas leggen. Daarom kan het dus ook echt niet meer om in het openbaar geld weg te geven. Hoe goed bedoeld dan ook.

Bijlhoutdwt@hotmail.com

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/11/column-vp-en-robin-hood/

BRUNSWIJK MOET EERST ONDERZOEKEN DAN BABBELEN

(foto: Ivan Summerville)

Volgens eerdere verklaringen van medewerkers van de EBS, die zijn opgenomen in de aanklacht tegen Andy Rusland en Otmar Sibilo, zijn zij op verschillende momenten getuige geweest van de wijze waarop door de directie en de Raad van Commissarissen is samengespannen om corruptie te beoordelen en plegen. Alle feiten in de strafklacht tegen Sibilo en Rusland, wijzen erop dat er in dezen sprake is van corruptie en wel het gunnen van werkzaamheden van tientallen miljoenen USD aan het bedrijf van Sibilo, Olibis. Naar aanleiding van alle ontstane ophef met betrekking tot deze aanklacht, heeft vicepresident Ronnie Brunswijk vorige week uitspraken gedaan over de uitbreidingsprojecten die de Energiebedrijven Suriname (EBS) momenteel uitvoeren. Keerpunt heeft de hand weten te leggen op een Evaluation Report van augustus 2019 ten behoeve van de capaciteitsuitbreiding van het EPAR Power system (DPP TLF), waarmee Brunswijk zijn betoog probeerde te onderbouwen in De Nationale Assemblee door met documenten van de uitbreiding van de stroomcentrale aan de Saramaccastraat en het project ten behoeve van Tout Lui Faut, te zwaaien. De voormelde documenten hebben te maken met een openbare inschrijving voor een project dat te Tout Lui Faut (TLF) zou worden uitgevoerd, maar niet is doorgegaan.  Naar verluidt is gebleken, dat de laatste aanbesteding is gehouden voor Tout Lui Faut, maar voor de Saramaccastraat is er nooit een aanbesteding gehouden. Keerpunt is van mening, dat de vicepresident zich eerst goed moet laten informeren, alvorens hij ertoe overgaat, een uitgebreide verklaring en of verdediging te starten in het parlement. Het was zelfs raadzamer geweest als de vicepresident had verwezen naar de rechterlijke macht, die inmiddels is begonnen met het onderzoek in deze zaak. Als vicepresident zou het hem zeker sieren, dat hij als onderdeel van de uitvoerende macht het geduld had opgebracht, het resultaat van het onderzoek door de rechterlijke macht af te wachten. De zaak is in vooronderzoek en nergens in de aangifte is beweerd, dat er geen openbare aanbesteding is gehouden. Integendeel zijn de aangevers van mening, dat er een bepaalde werkwijze wordt toegepast, waarbij tijdens de openbare aanbesteding zodanige eisen worden gesteld, waardoor de beste inschrijvers uitvallen. Dit wordt ook beschouwd als een bewuste werkwijze om de aanbesteding effectief te omzeilen.

https://dagbladdewest.com/2020/09/10/brunswijk-moet-eerst-onderzoeken-dan-babbelen/

Meer inzicht in kleinschalige goudsector gewenst

09/09/2020 05:54 – Jason Pinas

Meer inzicht in kleinschalige goudsector gewenst

 

PARAMARIBO – Met de installatie van de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector wil de regering binnen niet al te lange tijd meer inzicht krijgen in het reilen en zeilen van de kleinschalige goudsector. Het team bestaande uit dertien leden uit verschillende sectoren, is vrijdag geïnstalleerd en moet volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, alle achtergrondinformatie over de goudwinning op kleine schaal blootleggen. “Dat moet binnen een jaar gebeuren. Alles moet geordend worden, vanaf de ontginning tot en met de export van het goud,” benadrukt de bewindsman in gesprek met de Ware Tijd.

Volgens hem moeten zaken zoals milieuaspecten, mensenhandel, conflicten tussen consessiehouders en de lokale gemeenschappen, criminaliteit waarmee de goudzoekers te maken krijgen en wie allemaal werkzaam zijn in de sector, goed onderzocht worden. De commissie valt rechtstreeks onder vicepresident Ronnie Brunswijk.

Abiamofo onderstreept dat de staat uiteindelijk op een structurele manier geld wil verdienen aan de kleinschalige goudsector. Dat is volgens hem de belangrijkste opdracht van de commissie. “Er wordt geld verdiend in de sector, maar de staat ziet te weinig daarvan terug. We willen daarom de financiële context bekijken en werken naar optimalisatie van de inning van inkomsten uit de sector,” legt de minister uit. Hoeveel de staat kan verdienen uit de kleinschalige landbouw durft de bewindsman nu nog niet te zeggen.

Abiamofo zegt dat de werkwijze van het nieuwe team totaal anders zal zijn. Anders dan voorheen zal communicatie met de lokale gemeenschappen en de goudzoekers in de kleinschalige goud- sector leidend zijn. “We geloven niet in geweld en zware wapens om tot ordening te komen.”

De minister zegt dat bij de ordening ook heel serieus zal worden gekeken naar gemeenschapsontwikkeling. Er is daarom ook een speciale afdeling Community Development bij de commissie, die erop moet toezien dat de lokale bevolking al vanaf de aanvraag van de concessie betrokken wordt bij het proces. Abiamofo: “we verlenen vanuit de stad al jaren concessies in gebieden waar mensen wonen en dat zorgt voor problemen.” Hij wijst erop dat er op dit moment tientallen conflicten zijn tussen plaatselijke gemeenschappen en concessiehouders. Het ministerie zal daarom afstappen van die werkwijze.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/09/meer-inzicht-in-kleinschalige-goudsector-gewenst/

'Brunswijk op dwaalspoor gezet'

07/09/2020 00:00 – Ivan Cairo

Vicepresident Ronnie Brunswijk is het bos ingestuurd met verkeerde informatie, beweren medewerkers van de EBS.

Vicepresident Ronnie Brunswijk is het bos ingestuurd met verkeerde informatie, beweren medewerkers van de EBS. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO – Vicepresident Ronnie Brunswijk is opzettelijk op het verkeerde been gezet bij uitbreidingsprojecten die de Energiebedrijven Suriname (EBS) nu uitvoert. Hierdoor heeft hij afgelopen week mededelingen gedaan in De Nationale Assemblee (DNA) die niet helemaal stroken met de waarheid. Dat stellen medewerkers van de EBS die uit vrees voor rancune anoniem wensen te blijven tegenover de Ware Tijd. Enkele politici en burgers hebben bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen president-commissaris bij de EBS, Andy Rusland en de ondernemer Otmar Sibilo wegens vermoedelijke aanbestedingsfraude.

EBS-medewerkers zeggen dat de mededelingen van Brunswijk niet gaan over uitbreiding van de stroomcentrale aan de Saramaccastraat. Ze hebben te maken met een openbare inschrijving voor een project dat te Tout Lui Faut zou worden uitgevoerd, maar niet is doorgegaan. “De laatste aanbesteding is gehouden voor Tout Lui Faut. Voor de Saramaccastraat is er nooit een aanbesteding gehouden, dus de vicepresident is op een dwaalspoor gezet”, stelt een medewerker namens de groep. “Na de laatste ophef en het verzoek aan de procureur-generaal voor een onderzoek zijn er in de assemblee vragen gesteld, en is Brunswijk ingegaan op de kwestie. Hij heeft zich laten informeren over de situatie. De hem verstrekte gegevens zijn correct, maar gaan over een totaal ander project. Logisch eigenlijk, omdat er van het project uitbreiding Saramaccastraat geen documentatie bestaat, simpelweg omdat er geen aanbesteding is gehouden.”

Uit de informatie die aan de Ware Tijd beschikbaar is gesteld, blijkt dat zowel vanuit elektrotechnische-, mechanische- als milieutechnische kant theorieën zijn ontwikkeld, die geleid hebben tot een vrij eenduidig standpunt. “Wat we nu zien gebeuren is dat er vanuit het niets een uitbreiding plaatsvindt van de opwekcapaciteit aan de Saramaccastraat. Die staat recht tegenover alle concepten, die vooralsnog als basis gelden voor een algemeen standpunt onder de technische staf”, aldus een EBS-medewerker. Volgens hem is er een financieel scenario opgezet, dat de staat en het bedrijf in een wurggreep houdt. Er worden contracten gesloten, waarmee de EBS financieel afhankelijk wordt gemaakt.

Gesteld wordt dat talrijke afdelingen aan de Saramaccastraat dicht op elkaar zijn gehuisvest in werkloodsen die niet voldoen aan moderne veiligheidseisen. Elektrotechnisch gezien ligt de uitvoercapaciteit van energie in de centrale van de Saramaccastraat ook al op het maximum. Het gevolg is dat de op te wekken energie óf niet gebruikt zal kunnen worden óf er zullen mega-investeringen daar moeten plaatsvinden om een veilige distributie mogelijk te maken. Voorts is er een verhoogd veiligheidsrisico voor de directe woonomgeving omdat daar duizenden liters brandstof worden opgeslagen voor de stroomopwekking. Afgezien van deze algemeen geldende bezwaren is er toch besloten die centrale uit te breiden.

“Wanneer dit soort controversiële beslissingen wordt genomen dan moet de grondslag er van op een ander vlak gezocht worden. Dan ontstaat het vermoeden van manipulatie. Met dit aspect in gedachten komen enkele zaken tot klaarheid. Er is ingespeeld op een dreigend acuut tekort. Een medeweker met verantwoordelijkheid voor de opwekking heeft een calculatie geproduceerd die een acuut tekort van opwekcapaciteit voor Paramaribo becijfert en aangeeft dat met de meeste spoed moet worden uitgebreid. Alle bestaande studies zijn overboord gegooid”, zegt een informant.

Achteraf blijkt de bedoelde calculatie een “totale farce” is. Nu al zou zich een acuut stroomtekort moeten voordoen en zou er sprake moeten zijn van loadshedding. De gemanipuleerde calculatie heeft waarschijnlijk als doel een grondslag te vormen voor een controversiële uitbreiding, menen de EBS-medewerkers. Dezelfde medewerker die de calculatie heeft gemaakt had ook in 2018 een tekort aan opwekvermogen ingeschat, op basis waarvan de EBS vier mobiele opwekunits heeft aangeschaft. Deze investering van circa 2,4 miljoen US dollar bleek achteraf overbodig, omdat de calculaties niet juist bleken. De generatoren zijn vervolgens in Nickerie en Wageningen geplaatst omdat ze in Paramaribo niet nodig waren.

“De vraag rijst of de foute inschatting gelegen heeft aan de onjuistheid van de calculaties of dat betrokkene opzettelijk een situatie heeft gecreëerd om de uitbreiding te rechtvaardigen. Wij zien steeds weer hetzelfde patroon, waarbij zaken worden aangekocht en projecten worden uitgevoerd die niet geheel volgens de normale procedures worden afgehandeld”, aldus een medewerker. “Er is voor uitbreiding van de centrale aan de Saramaccastraat geen logisch steekhoudend argument.” De medewerkers hebben het sterke vermoeden dat moedwillig ruimte wordt gecreëerd voor dubieuze investeringen. “Er staat niets anders op dan die leidinggevende te verdenken van het verlenen van hand- en spandiensten ten koste van het volk”, wordt geconcludeerd.

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/09/07/brunswijk-op-dwaalspoor-gezet/

VP zwaait in zaak ebs met verkeerde documentem in DNA STVS JOURNAAL 07 sep 2020

https://www.youtube.com/watch?v=L_pq5htS5sU

Vp Brunswijk wil sociale hulp structuren via een fonds

Publicatie datum: 05 sep 2020 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

05 Sep, 06:37 Vicepresident Ronnie Brunswijk wil op een structurele manier hulp bieden aan zijn medemens. Hij neemt de medische kosten van Joshua voor een half jaar voor zijn rekening. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk wil op structurele basis sociale hulp bieden om de medemens te helpen.

Dagelijks melden veel mensen zich aan op het kabinet van de vp voor hulp. Brunswijk laat optekenen dat hij de hulp op een gestructureerde manier wil aanbieden. Samen met zijn kabinet is hij bezig zijn sociaal maatschappelijke bewogenheid verder te structureren door onder meer een fonds in het leven te roepen.  “Because we care, Because I care”. Met dit statement wil de vp een kort maar heldere boodschap aan de samenleving geven in verband met de International Day of Charity, vandaag 5 september.

Brunswijk wil ondanks zijn drukke werkzaamheden zijn medemens helpen waar dit kan. “Vooral in de huidige periode waar we in leven is het meer dan ooit van belang dat we blijven geven en elkaar blijven helpen. Elk één van ons kan het verschil zijn in het leven van een ander.” De vp is gestart met wekelijkse spreekuren buiten het kabinet.

Reeds op de eerste dag, maandag 31 augustus, kwam er een bijzonder geval binnen. De 3-jarige Joshua en zijn ouders hebben bij de vp aangeklopt voor hulp. Joshua heeft een afwijking waarbij zijn lichaam geen groeihormonen aanmaakt.

Om toch te kunnen groeien moet de peuter de komende jaren groeihormonen krijgen. De kosten hiervoor bedragen 2175 euro per jaar. Brunswijk heeft besloten zich in te zetten voor Joshua en alvast te helpen door de kosten van de komende zes maanden te helpen dekken.

https://surinamenieuwscentrale.com/content/vp-brunswijk-wil-sociale-hulp-structuren-een-fonds

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *