Anthony Nesty

ANTHONY NESTY

Nesty’s Gators pakken twee goud op dag 1 SEC-strijd

 | de ware tijd | Door: Redactie

Nesty’s Gators pakken twee goud op dag 1 SEC-strijd

16/02/2022 02:02 – Terence Oosterwolde

Florida Gators (m) pakte met overmacht de titel op de 4×200 meter vrijeslagestafette. Georgia (l) werd tweede en Kentucky derde. Foto: Florida Gators  

PARAMARIBO – De mannen estafetteams van de University of Florida (UF) hebben op dag 1 van de Southeastern Conference-zwemkampioenschappen twee gouden medailles behaald. Hoofdcoach Anthony Nesty zag de kwartetten dat in stijl doen: op zowel de 4×50 wisselslag als 4×200 vrije slag werd de snelste tijd dit seizoen gezwommen en werd het SEC-record gebroken.

Gators, vijfde gerangschikt in de NCAA, kreeg aan de vooravond nog een domper te verwerken. In Knoxville, Tennessee kan geen beroep worden gedaan op Bobby Finke, die tijdens de Olympische Spelen vorig jaar goud won op de 800 en 1.500 vrij. “Ik leef de gezondheids- en veiligheidsprotocollen na, maar verheug me erop om Gators aan te vuren en me weer bij het team te voegen om te trainen voor NCAA’s”, tweette hij maandag.

In de Allan Jones Intercollegiate Aquatic Center kwamen Adam Chaney, Dillon Hillis, Eric Friese en Alberto Mestre dinsdagavond op de 4×50 meter wisselslagestafette tot een winnende tijd van 1:22,06, een nieuw SEC Meet Record en de snelste tijd in de Verenigde Staten dit seizoen. Het oude record (1:22,19) werd in 2019 gezwommen door Alabama University.

Gators’ succesvolle wisselslagestafetteploeg (m), geflankeerd door Alabama (l) en Tennessee.

Op de 4×200 meter vrijeslagestafette een haast identieke prestatie voor Kieran Smith, Trey Freeman, Oskar Lindholm en Alfonso Mestre. Onder aanvoering van Smith, die vorig jaar tijdens de Tokio Spelen Olympisch brons pakte op de 400 meter vrije slag, zwom het kwartet de snelste tijd in het land en een nieuw SEC Record: 6:08,00. Het oude record (6:09,14) stond sinds 2019 op naam van Florida. Smith en Freeman zaten ook in dat team.

De mannen staan na de eerste dag op de zesde plaats met 133 punten. De Gators-vrouwen zitten op plek zeven met 130 punten. Op de 4×200 vrijeslagestafette miste het UF-kwartet (Talia Bates, Ekaterina Nikonova, Micayla Cronk en Nikki Miller) nog net het brons met de vierde plek in 7:01,77. Katelyn Mack, Tylor Mathieu, Olivia Peoples en Cronk werden tiende op de 4×50 wisselslagestafette in 1:37,78.

De mannen azen op hun tiende opeenvolgende SEC-kampioenschap en 43ste titel in UF-historie. De vrouwen proberen hun achttiende kampioenschap in de wacht te slepen. In de laatste drie seizoen eindigden de Gators-vrouwen steeds als runner-up in de SEC-strijd.

  Tweet  Gerelateerde artikelenNesty hoofdcoach WK-zwemteam VSNesty uit zijn dak na Olympisch goud FinkeAnthony Nesty assistent-coach Olympisch zwemteam VSNegen op een rij voor gouden coach Anthony NestyTrotse Nesty leidt Gators naar SEC-zwemtitel

http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2022/02/16/nestys-gators-pakken-twee-goud-op-dag-1-sec-strijd/

Nesty eerste zwarte hoofdcoach van Amerikaanse WK-zwemploeg

 | suriname herald | Door: Redactie

Het is intussen langer dan 33 jaar geleden dat hij goud won op de Olympische Spelen, maar Anthony Nesty blijft geschiedenis schrijven. Maandag maakte de Amerikaanse zwembond USA Swimming bekend, dat de Gowtu boi van Suriname benoemd is tot hoofdcoach van de Amerikaanse mannenzwemselectie die meedoet aan de wereldkampioenschappen van 18 juni tot en met 3 juli in Boedapest, Hongarije. 

Nesty, intussen 54 jaar, gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zwarte hoofdcoach van een Amerikaans WK-zwemteam. Het is overigens niet de eerste keer dat hij geschiedenis schrijft. Toen hij in 1988 voor Suriname goud veroverde in Seoul was hij de eerste zwarte die een individueel zwemonderdeel won op de Olympische Spelen. 

Nesty is intussen al vier jaar hoofdcoach van het mannenteam van de University of Florida waarmee hij in de afgelopen jaren veel successen behaald heeft. Vorig jaar april kreeg hij ook de vrouwen onder zijn hoede en in juni werd hij benoemd tot assistent-coach van de Amerikaanse Olympische zwemselectie. 

Zijn internationale doorbraak kwam enkele maanden later tijdens de Spelen in Tokio. Twee van de pupillen van Nesty waaronder Bobby Finke die twee keer goud won, sleepten medailles in de wacht in Japan. In totaal won het Amerikaans Olympisch team elf gouden, tien zilveren en negen bronzen medailles.

Nesty wordt nu voor zijn aandeel in dat succes beloond door als hoofdcoach het mannen WK-team te mogen leiden. Zijn collega Todd DeSorbo van University of Virginia zal leiding geven aan het vrouwenteam. “Todd en Anthony hebben beiden enorme verdiensten behaald en zijn erg succesvolle coaches, maar zijn ook erg attentvolle en ondersteunende personen,” zegt Lindsay Mintenko, managing director van USA Swimming National Team over de aanstelling van Nesty en DeSorbo. 

“Hun prestaties in Japan hebben bijgedragen aan de keus. Als assistent-coaches tijdens de Olympische Spelen hadden ze een sterke band met de zwemmers, die veel respect voor hen hadden en schitterden onder hun filosofie. Ik kijk ernaar uit hoe zij ons nationaal team zullen leiden naar succes tijdens het WK in Boedapest.”

https://surinamenieuwscentrale.com/nesty-eerste-zwarte-hoofdcoach-van-amerikaanse-wk-zwemploeg-0

Anthony Nesty hoofdcoach Amerikaanse WK-zwemploeg

15 februari 2022
 
Oud zwemmer Anthony Nesty
Nesty als coach bij de Florida Gators

De Amerikaanse zwembond heeft maandag bekend gemaakt dat Anthony Nesty benoemd is tot hoofdcoach van de Amerikaanse zwemselectie voor mannen. Nesty is daardoor de eerste zwarte hoofdcoach van de Amerikaanse WK-zwemploeg ooit, schrijven Amerikaanse media.

 

De op Trinidad & Tobago geboren Nesty is opgegroeid in Suriname en werd in 1988 een Surinaamse volksheld, nadat hij op de Olympische Spelen in Seoel de gouden medaille wist te winnen op de 100 meter vlinderslag.

Na zijn actieve sportcarrière was Nesty werkzaam in de Verenigde Staten, als coach van het Swim Florida Team in Sarasota. In 2020 verscheen er een boek over hem en in 2021 werd hij door het Southeastern Conference voor het derde jaar op rij gekozen tot Coach van het Jaar.

De Verenigde Staten benoemden hem tot assistent-coach van hun team tijdens de Olympische Spelen in Japan in 2021. En dit jaar mag hij aan de slag als hoofdcoach op de wereldkampioenschappen die van 18 juni tot en met 3 juli in Boedapest, Hongarije worden gehouden.

Foto: Uit dankbaarheid voor zijn welverdiend Olympisch goud in 1988 en zijn onbaatzuchtige inzet voor de ontwikkeling van de zwemsport in Suriname, is Anthony Nesty in 2018 geëerd met een bronzen kop op ‘De Dolfijn’, zijn thuiszwemclub in Suriname.