DE BANKEN BEPALEN DE ECONOMIE NATIONAAL EN INTERNATIONAAL

  • 12 MAART 2025

BRED Banque Populaire geïnteresseerd in Suriname

President Chan Santokhi verwelkomt de delegatie van BRED Banque Populaire. Deze bank heeft interesse in Suriname. 

De BRED Banque Populaire, een internationale bank met 475 filialen wereldwijd, waaronder in Frans-Guyana, heeft haar interesse uitgesproken om te investeren in Suriname. De bank is zowel commercieel actief als in investeringsbankieren en is geïnteresseerd in de vestiging van een bureau in Paramaribo. Hiermee wil zij ook bijdragen aan de versterking en verdere ontwikkeling van de Surinaamse financiële sector. 

President Chan Santokhi ontving een delegatie van de bank, vertegenwoordigd door Thierry Boidart, Chief of Staff, dinsdag op het kabinet. Tijdens het gesprek stond de ontwikkeling van de financiële sector in Suriname centraal. Ook CEO Amar Alakhramsing en Preshant Awadhpersad, Director Investment Promotion, van Suriname Investment & Trade Agency waren aanwezig, meldt de Communicatiedienst Suriname.

“Wij willen deze projecten graag op korte termijn ontwikkelen,” zei Boidart. “Een overeenkomst met de president was daarom voor ons van groot belang.” De dialoog richtte zich op het belang van een sterk en innovatief bankwezen in Suriname. President Santokhi benadrukte hierbij het cruciale belang van de betrokkenheid van de private sector bij de economische ontwikkeling van het land.

Na het bezoek aan de president zal de delegatie van BRED Banque Populaire verdere bijeenkomsten hebben met verschillende banken in Suriname. De eerste daarvan vindt plaats met de Centrale Bank van Suriname met Governor Maurice Roemer.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/85377

Bullion-initiatief moet financiële inclusie helpen stimuleren

zaterdag 15 februari 2025

Bullion-initiatief moet financiële inclusie helpen stimuleren

Er zijn nog steeds te veel Surinamers die zijn verstoken zijn van financiële inclusie (het hebben van toegang tot basis financiële diensten en het gebruik daarvan). Dit moet worden weggewerkt. Deze mening deelden zowel John Lie-Tjauw, directeur van de Southern Commercial Bank, als president Chan Santokhi bij de lancering van gouden investeringsmunten en bullions door de First National Bullion Company (FNBC) woensdagavond.

Tekst en beeld Gerold Rozenblad

In het Assuria High-Rise betoogden zowel Santokhi als Lie-Tjauw dat de introductie van de goudproducten, die te verkrijgen zijn via de Southern Commercial Bank, de inclusie van burgers zal vergroten. Burgers en financiële instellingen zijn nu in staat om munten en bullions te kopen als spaar- en investeringsvehikel. Ze kunnen, wanneer zij niet in staat zijn de bullion in één keer te kopen, via de bank steeds tegen de dan geldende wereldmarktprijzen geld op een rekening storten, daarmee hun goudwaarde verhogend.

Via de bullion, die in kluisbewaring bij de Centrale Bank van Suriname wordt gelegd, kan afbetaling worden geïnd of bij de CBvS in bewaring worden gelaten. Betoogd wordt dat aangezien verkoop slechts in SRD plaatsvindt, dit project de vlucht in dollars kan stuiten en daarnaast zal bijdragen aan stabiliteit van de SRD.

Suriname historical tours

Slecht

Lie-Tjauw gaf aan dat de Southern Commercial Bank de afgelopen acht jaar hard heeft gewerkt om mensen toegang te geven tot de bank. Er zijn ongeveer zestigduizend mensen die een rekening hebben bij de bank. Met dertigduizend burgers die via een betaalkaart (debit card) internationale betalingen kunnen verrichten is de bank volgens haar directeur marktleider in Suriname. “Maar we zijn er nog lang niet. We zijn er nog niet, omdat financial inclusion meer is dan alleen toegang tot een bankrekening”, betoogde hij.

Volgens hem hoort ook toegang tot leningen hierbij. “En op dat gebied doet ons land het heel slecht.” Als wordt gekeken naar de verhouding tussen leningen en het bruto binnenlands product dan is het aantal leningen heel laag.

In Suriname zijn er, verspreid over alle banken, slechts vijftienduizend creditcardhouders, terwijl de markt goed is voor honderdduizend. “Op dat gebied doen we het heel slecht.” De bank wil via het bullion-project een doorbraak forceren. Immers, ze zal leningen verstrekken op basis van de goudwaarde die mensen op hun rekening hebben opgespaard. Ook gaan in de tweede helft van het jaar een “gold deposit card” en “gold creditcard” worden uitgegeven.

Met de gold deposit card kan via de Uni5pay-app de burger digitaal steeds goud kopen. Ook kunnen mensen onderling goud aan elkaar overmaken. Met de gold credit card kan, op basis van de goudwaarde, zowel in Suriname als in het buitenland, inkopen worden gedaan. Deze kaart biedt de mogelijkheid om in Suriname in SRD af te rekenen en in het buitenland in US dollars.

Suriname historical tours

Geïrriteerd

Santokhi toonde zich geïrriteerd over een regeringsmeeting die hij dezelfde dag had bijgewoond, waarbij het gebrek aan financiële inclusie storend blijkt te werken. “Het is niet makkelijk. We praten er wel makkelijk over, maar het is niet zo makkelijk”, zei het staatshoofd, dat eerder op de dag een regeringsraadsvergadering had voorgezeten over de wijze waarop het sociale programma wordt uitgevoerd, zaken als koopkrachtversterking, AOV, kinderbijslag, financiële ondersteuning voor zwakke huishoudens. “En eerlijk gezegd ik heb mij moeten inhouden tijdens de presentatie. Want ik begreep niks”, beklaagde Santokhi zich.

Hij gaf aan dat er bepaalde districten zijn die sedert 2022 nog geen kinderbijslag hebben gehad. Dan weer andere waar of geen vergoeding van financieel zwakke huishoudens is geweest of geen koopkrachtversterking. Santokhi kon tijdens de presentatie maar niet begrijpen waarom bepaalde gebieden en of districten bepaalde uitkeringen niet konden krijgen en andere gebieden wel. “En niemand kan me uitleggen waarom. Het is triest, want elke keer als ik naar het binnenland ga wordt gevraagd ‘pe a moni fu unu de’. En als u ziet hoe de registratie is. Alles is handmatig. Men moet ter plekke gaan, terwijl we leven in een tijd van moderne technologie”, sprak het staatshoofd geïrriteerd.

Hij denkt dat het een systeem is dat bewust in stand wordt gehouden. Echter, hij wil dit binnenkort digitaliseren en mede daardoor velen wel toegang kunnen verlenen tot financiële instellingen. Zij kunnen daardoor makkelijker aan hun sociale uitkeringen komen.

Mede-eigenaar

Over het bullion-project zei het staatshoofd dat Surinamers in staat moeten worden gesteld om mede-eigenaar te worden van de natuurlijke hulpbronnen waarmee het land is gezegend. De Grondwet geeft aan dat de natuurlijke hulpbronnen toebehoren aan de natie. “Dat is geen dode letter die daar staat. Het is een letter die we levend moeten maken door invulling daaraan te geven.”

De president meent dat nu elke Surinamer in goud kan beleggen en daardoor mede-eigenaar wordt van goud dat wordt geproduceerd in Suriname. “Dat is de richting die we op moeten gaan.”

Suriname historical tours

Santokhi trok een verband naar het royalty’s voor iedereen-initiatief van de regering, waarvan de lancering is gepland voor april. “Precies zo gaan we launchen.” Het wordt nu voorbereid door specialisten en worden bepaalde groepen als eerst in staat gesteld de coupons te bemachtigen. De regeringsleider deelde mee dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geïnteresseerd is in het project en dat hij hierover heeft gesproken met de IMF-vertegenwoordiger in het land.

Over het FNBC-initiatief benadrukte Santokhi dat het gaat om een particulier project. Er was wel samenwerking met de staat nodig rond de controle en heffingen die zijn verminderd, waardoor kopers niet significant meer betalen dan de geldende wereldmarktprijs.

https://dwtonline.com/bullion-initiatief-moet-financiele-inclusie-helpen-stimuleren/

Eerste nationale goudbeleggingsmaatschappij FNBC gelanceerd in Suriname

14 februari 2025

Suriname heeft er een nieuwe investeringsmogelijkheid bij. De First National Bullion Company (FNBC) is deze week officieel gelanceerd en biedt investeerders de mogelijkheid om gouden beleggingsmunten en bullions (hoogwaardige goudstaven) aan te schaffen.

Dit project, dat al in 2015 werd opgestart maar lange tijd stillag, moet zowel grote als kleine spaarders en beleggers een veilige manier bieden om hun vermogen in goud vast te leggen.

FNBC werkt samen met de Southern Commercial Bank om sparen in goud toegankelijker te maken. Klanten kunnen een ‘gold deposit account’ openen, waarmee zij op elk moment in Surinaamse dollars (SRD) goud kunnen aankopen.

De goudwaarde wordt digitaal weergegeven op hun rekening, en zodra het gespaarde bedrag overeenkomt met de waarde van een munt of bullion, kan de klant ervoor kiezen deze fysiek te ontvangen.

Daarnaast wordt het goud opgeslagen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), wat extra veiligheid biedt. Dit systeem moet de afhankelijkheid van vreemde valuta verminderen en tegelijkertijd stabiliteit brengen voor de Surinaamse munt.

Een belangrijk speerpunt van FNBC is dat ook kleinere investeerders kunnen profiteren van deze mogelijkheid. Goud is een stabiele belegging en is nu ook bereikbaar zonder dat men valuta hoeft op te kopen.

Daarnaast biedt dit systeem mensen uit de informele sector een manier om financieel ‘bankable’ te worden en toegang te krijgen tot legale spaarmogelijkheden.

De bank denkt al aan toekomstige uitbreidingen. Zo wordt er gekeken naar onderlinge goudtransacties tussen klanten en zelfs het verstrekken van leningen op basis van gespaarde goudwaarden. Dit moet ervoor zorgen dat de goudbeleggingen niet alleen een spaarmiddel blijven, maar ook economisch kunnen worden ingezet.

Voor de productie van de gouden bullions wordt lokaal goud opgekocht en geraffineerd in Dubai, omdat Suriname zelf nog geen internationaal gecertificeerde raffinaderij heeft.



https://www.waterkant.net/suriname/2025/02/14/eerste-nationale-goudbeleggingsmaatschappij-fnbc-gelanceerd-in-suriname/

First National Bullion Company lanceert gouden beleggingsmunten en bullions

  • February 13, 2025

Op 12 februari ging de First National Bullion Company (FNBC) van start met de verkoop van
gouden beleggingsmunten en bullions in Assuria High Rise. Dit initiatief richtte zich op
spaarders en investeerders, en werd geleid door Larry Chong en Narpath Bissumbhar, twee
ervaren ondernemers in de goudproductie en -handel.

Winston Ramautarsing, president-commissaris van FNBC, verklaarde dat de initiatiefnemers de
tijd rijp achten om duurzame spaar- en beleggingsproducten aan te bieden. “Degene die geld had
opzij gezet, kon nu gegarandeerd goud kopen,” aldus Ramautarsing. Dit bood zowel kleine als
grote investeerders, evenals gewone burgers, een unieke kans.

Met de introductie van deze gouden munten en bullions hoopte FNBC de vraag naar vreemde
valuta te verminderen, waardoor de stabiliteit van de Surinaamse dollar (SRD) werd bevorderd.
De verkoop vond uitsluitend plaats in SRD en tegen de geldende wereldmarktprijs.

Ramautarsing benadrukte dat Suriname in het verleden te maken had gehad met ontwaarding van
de SRD, wat leidde tot sparen in vreemde valuta. Echter, door inflatie verloren ook de
Amerikaanse dollar en euro aan waarde. Daarom was het belangrijk dat burgers konden sparen in
goud, dat zijn waarde behoudt. FNBC bood een breed scala aan munten en bullions, die in
kluisbewaring konden worden bewaard bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Het goud werd lokaal aangekocht en gecontroleerd door Kaloti in Suriname, voordat het per
luchtvracht naar een gecertificeerde raffinaderij in Dubai werd vervoerd. Deze raffinaderij
verwerkte het goud tot munten en bullions, die vervolgens met een internationaal certificaat
terugkeerden naar Suriname. Dit certificaat garandeerde de waarde van het goud zowel nationaal
als internationaal.

FNBC werkte samen met de Southern Commercial Bank om zwarte en criminele gelden buiten
de deur te houden. De bank schermde klanten en registreerde de herkomst van het geld
nauwgezet, in overeenstemming met de geldende regels en internationale compliancewetgeving.

FNBC had het vertrouwen van de overheid gewonnen, en de president plaatste de eerste
bestelling tijdens de officiële lancering. De overheid bood ondersteuning door vrijstelling van
royalty’s en consentrechten, waardoor de prijs van de munten en bullions laag kon worden
gehouden.

Na de lancering op 12 februari kunnen Surinaamse burgers en andere inwoners hun spaargeld
veilig beleggen in goud.

https://atv.sr/2025/02/13/first-national-bullion-company-lanceert-gouden-beleggingsmunten-en-bullions/

Southern Commercial Bank introduceert UnionPay bankkaartsysteem in Suriname

Zittend v.l.n.r. Mike Antonius (directeur Telesur), Ginmardo Kromosoeto (directeur Surinaamse Postspaarbank) en Clifford Marica (directeur Southern Commercial Bank) ondertekenen de intentieverklaring die het partnerschap in het UnionPay-project bezegelt. In 2019 zal iedere burger in Suriname gebruik kunnen maken van het UnionPay betaalplatform.

Southern Commercial Bank NV heeft zondag in de Royal Torarica Ballroom het UnionPay bankkaartsysteem geïntroduceerd. De Southern Commercial Bank NV is hiermee de eerste financiële instelling in de regio die een hypermodern prepaid bankkaartsysteem lanceert. In 2019 zullen de Southern Commercial Bank NV en zijn partners, de Surinaamse Postspaarbank en het telecommunicatiebedrijf Telesur, dit mobiele UnionPay betaalplatform toegankelijk maken voor iedere burger in Suriname.

UnionPay is de grootste bankkaartnetwerk in de wereld. De Southern Commercial Bank NV zal in samenwerking met CUPData deze kaart uitgeven. CUPData is een van de grootste kaartprocessors ter wereld. Op het hoofdkantoor in Paramaribo zal de Southern Commercial Bank NV met dit kaartsysteem de toegenomen stroom in lokale en internationale kaarttransacties gemakkelijk het hoofd kunnen bieden. Southern Commercial Bank NV zal het systeem niet slechts gebruiken voor zijn eigen klantenbestand, maar zal ook “cobranded” kaarten uitgeven voor de oudste staatsbank in Suriname, de Surinaamse Postspaarbank. Ook het pilotproject “Payment System for Public Transportation of the Government” zal worden uitgevoerd met kaarten die speciaal voor het openbaar vervoer worden uitgegeven.

Met het nieuwe kaartsysteem profiteert de bank van de nieuwste beschikbare contactloze UnionPay Card-technologie die de magneetstrip vervangt door een chip. De prepaidkaart is de basis van het UnionPay Ecosystem voor mobiele betalingen gebaseerd op het welbekende Quick Response Code (QRC)-systeem. Het QRC-systeem maakt bij het verrichten van elektronische betalingen gebruik van mobiele telefoons. Toegang tot financiële diensten zal worden verbeterd en derhalve de groei van de Surinaamse economische activiteit stimuleren. 

Online shopping
Voor het verbeteren van de klantbeleving heeft de Southern Commercial Bank NV besloten meteen ook de zogenoemde UnionPay Program Enhancements, zoals online shopping (UPOP), remittances (MoneyExpress) en de dubbele valutaoptie aan te bieden. 

Larry Chong, oprichter van de Southern Commercial Bank NV, reageert als volgt: “Het is voor ons heel belangrijk dat iedere burger in Suriname toegang krijgt tot financiële diensten en zowel lokale als internationale betalingen kan verrichten. Met de vernieuwde prepaidkaart kan bijvoorbeeld ook aan online shopping worden gedaan. Dit was vroeger alleen mogelijk als je houder was van een creditcard.”

“Een van onze belangrijkste doelen is de toegang tot de financiële diensten voor het binnenland van Suriname vergroten”, stelt Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank. “Wij hebben de keus gemaakt te werken met systemen van de Southern Commercial Bank, omdat de betaalmogelijkheden gebaseerd op het UnionPay Ecosystem bewezen hebben effectief te zijn in andere landen. Gebruikmaking van dit systeem zal ook de werking van de zogenoemde Moni Karta verbeteren.”

Mike Antonius, directeur van het telecommunicatiebedrijf Suriname Telesur, is trots: “Wij werken voortdurend aan het verbeteren van het bereik van het mobiele netwerk in Suriname. We zijn er trots op dat de Southern Commercial Bank in partnerschap met Telesur het UnionPay Ecosystem in Suriname wil implementeren.”

Ook Gardelito Hew A Kee, e-Government Coördinator, bejubelt deze mijlpaal. “Wij zijn blij dat twee Surinaamse banken hebben gekozen voor het UnionPay Ecosystem. Hierdoor kan de Surinaamse overheid gebruikmaken van dit platform bij het implementeren van haar e-Government initiatieven. Het streven is om alle betalingen vanuit de overheid naar andere overheidsinstanties, ambtenaren, het bedrijfsleven en burgers met UnionPay-producten te verrichten. Met de lancering van dit systeem is het mogelijk een van de belangrijkste e-Government targets voor 2020 te halen: iedere burger in Suriname de mogelijkheid bieden lokaal en internationaal elektronisch te betalen.”

https://www.srherald.com/suriname/2018/10/15/southern-commercial-bank-introduceert-unionpay-bankkaartsysteem-in-suriname/

Union Pay bankkaartsysteem vanaf 2019 in Suriname

15 Oct 2018, 01:56

foto

Mike Antonius (Telesur), Ginmardo Kromosoeto (SPSB) en Clifford Marica (Southern Commercial Bank) tekenen de overeenkomst. Het UnionPay bankkaartsysteem is gelanceerd. (Foto: Raoul Lith)

Southern Commercial Bank NV heeft zondag in de Royal Torarica Ballroom het UnionPay bankkaartsysteem geïntroduceerd. Deze bank is de eerste financiële instelling in de regio die een hypermodern prepaid bankkaartsysteem lanceert. In 2019 zullen de Southern Commercial Bank NV en zijn partners, de Surinaamse Postspaarbank en het telecommunicatiebedrijf Telesur, dit mobiele UnionPay betaalplatform toegankelijk maken voor iedere burger in Suriname.

UnionPay is het grootste bankkaartnetwerk in de wereld. De Southern Commercial Bank zal in samenwerking met CUPData deze kaart uitgeven. CUPData is een van de grootste kaartprocessors ter wereld. Op het hoofdkantoor in Paramaribo zal de Southern Commercial Bank met dit kaartsysteem de toegenomen stroom in lokale en internationale kaarttransacties gemakkelijk het hoofd kunnen bieden, zegt de bank. Het systeem zal de bank niet slechts gebruiken voor eigen klantenbestand, maar zal ook ‘cobranded’ kaarten uitgeven voor de Surinaamse Postspaarbank. Ook het pilotproject ‘Payment System for Public Transportation of the Government’ zal worden uitgevoerd met kaarten die speciaal voor het openbaar vervoer worden uitgegeven.

Met het nieuwe kaartsysteem profiteert de bank van de nieuwste beschikbare contactloze UnionPay Card-technologie die de magneetstrip vervangt door een chip. De prepaidkaart is de basis van het UnionPay Ecosystem voor mobiele betalingen gebaseerd op het welbekende Quick Response Code (QRC)-systeem. Het QRC-systeem maakt bij het verrichten van elektronische betalingen gebruik van mobiele telefoons. 

Voor het verbeteren van de klantbeleving heeft de Southern Commercial Bank besloten meteen ook de zogenoemde UnionPay Program Enhancements, zoals online shopping, remittances (MoneyExpress) en de dubbele valuta-optie aan te bieden. Larry Chong, oprichter van de Southern Commercial Bank NV, zegt dat het heel belangrijk is dat iedere burger in Suriname toegang krijgt tot financiële diensten en zowel lokale als internationale betalingen kan verrichten. Met de vernieuwde prepaidkaart kan bijvoorbeeld ook aan online shopping worden gedaan. Dit was vroeger alleen mogelijk als je houder was van een creditcard.

“Een van onze belangrijkste doelen is de toegang tot financiële diensten voor het binnenland van Suriname vergroten”, zegt Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank. “Wij hebben de keus gemaakt te werken met systemen van de Southern Commercial Bank, omdat de betaalmogelijkheden gebaseerd op het UnionPay Ecosystem bewezen hebben effectief te zijn in andere landen. Gebruikmaking van dit systeem zal ook de werking van de zogenoemde Moni Karta verbeteren.”

Mike Antonius, directeur van het telecommunicatiebedrijf Suriname Telesur, is trots: “Wij werken voortdurend aan het verbeteren van het bereik van het mobiele netwerk in Suriname. We zijn er trots op dat de Southern Commercial Bank in partnerschap met Telesur het UnionPay Ecosystem in Suriname wil implementeren,” zegt directeur Mike Antonius van Telesur. 

Gardelito Hew A Kee, eGovernment coördinator, bejubelt deze mijlpaal. ”Wij zijn blij dat twee Surinaamse banken hebben gekozen voor het UnionPay Ecosystem. Hierdoor kan de Surinaamse overheid gebruikmaken van dit platform bij het implementeren van haar e-government initiatieven. Het streven is om alle betalingen vanuit de overheid naar andere overheidsinstanties, ambtenaren, het bedrijfsleven en burgers met UnionPay-producten te verrichten. Met de lancering van dit systeem is het mogelijk een van de belangrijkste eGovernment targets voor 2020 te halen: iedere burger in Suriname de mogelijkheid bieden lokaal en internationaal elektronisch te betalen,” zegt Hew A Kee.

https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/49389

Introductie Union Pay bankkaartsysteem biedt ruime perspectieven

17 okt 2018

https://www.youtube.com/watch?v=qqAWhGLugvQ

ING steekt tien keer meer geld in ‘fossiel’ dan gerapporteerd

ING ligt onder vuur van de klimaatbeweging vanwege de belangen van de bank in de fossiele sector. Hier een actie bij het Rijksmuseum in Amsterdam, dat samenwerkt met ING.
ING ligt onder vuur van de klimaatbeweging vanwege de belangen van de bank in de fossiele sector. Hier een actie bij het Rijksmuseum in Amsterdam, dat samenwerkt met ING.Beeld Joris van Gennip

ING is juist relatief meer geld gaan investeren in bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden ontwikkelen, zeggen onderzoekers van Somo.

Hans Nauta 6 februari 2025

ING steekt veel meer geld in bedrijven die olie en gas winnen dan de bank zelf rapporteert in het jaarverslag. Dat zegt de organisatie Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) na onderzoek in opdracht van Milieudefensie.

Uit andere media

Ja, ik wil elke dag een nieuwsbrief ontvangen met de belangrijkste online artikelen van 11 kranten.

Had deze Nederlandse bank volgens het eigen jaarverslag van 2023 2,5 miljard euro aan leningen uitstaan bij bedrijven die olie en gas oppompen of nieuwe velden ontwikkelen, in werkelijkheid was dat tien keer zo veel, stelt Somo in een rapport dat donderdag verschijnt.

“ING rapporteert niet transparant”, zegt Somo-onderzoeker Boris Schellekens. Hij heeft via externe databestanden inzicht gekregen in de leningen die ING verstrekt.

ING telt niet alle bedrijven mee die olie en gas winnen

Vanwaar dat grote verschil? Bedrijven die olievelden ontwikkelen en olie winnen vallen in het jaarverslag van ING onder de noemer ‘Upstream Olie en Gas’. Hierbij telt de bank alleen bedrijven mee waarvan het grootste deel van de activiteiten olie- en gaswinning betreft. De bank zegt zelf ook in het jaarverslag naar ‘de primaire activiteit’ van een bedrijf te kijken.

Maar hierdoor telt ING geen bedrijven mee voor wie de winning van fossiele brandstoffen niet de allerbelangrijkste, maar wel een belangrijke activiteit is. “Het is alsof je een overzicht wilt maken van alle bakkerijen in Nederland en de supermarkten die hun eigen brood bakken niet meetelt”, zegt Schellekens. “Zo krijg je geen volledig beeld.”

Vitol is vooral een energiehandelaar, maar wint fossiele brandstoffen

Een voorbeeld is Vitol. Dit bedrijf noemt de wereldwijde handel in energie en grondstoffen als belangrijkste activiteit. Vitol heeft bijvoorbeeld opslagterminals en een raffinaderij in Rotterdam.

Maar het bedrijf wint ook fossiele brandstoffen voor de kust van Ghana en bij de Verenigde Staten. Vitol zegt nieuwe olievelden te blijven ontwikkelen omdat de vraag naar aardolie groeit. In de laatste vijftien jaar heeft ING 26 leningen verstrekt aan Vitol met een gezamenlijke waarde van 4,2 miljard euro, zegt Somo.

Ook zijn bedrijfsobligaties niet meegeteld

Verder heeft ING volgens Somo de obligaties van bedrijven die in olie en gas investeren niet meegeteld. In een reactie aan Somo zegt ING dit voortaan wel te gaan doen.

Ook rekent ING niet de volledige kredietruimte mee van een fossiel bedrijf, maar alleen het geld dat echt is opgenomen. Ook daardoor valt de ING-rapportage volgens Somo te laag uit. Schellekens: “Bij ING’s rapportage over duurzame financiering neemt de bank overigens wél de volledige kredietruimte mee. ING meet dus met twee maten.”

In een dataset van de London Stock Exchange kunnen de onderzoekers zien welke kredieten ING heeft verstrekt. Ook gebruiken ze de Global Oil & Gas Exit List, een lijst van bedrijven die de winning van fossiele grondstoffen uitbreiden.

ING gaat tegen de trend in

Uit de analyse blijkt volgens Somo dat ING sinds 2020 relatief meer geld is gaan steken in bedrijven die de productie van olie en gas uitbreiden. Daarmee gaat de bank tegen de trend in. ABN Amro neemt bijvoorbeeld sneller afstand van zulke bedrijven.

“ING zegt een groene bank te zijn maar sjoemelt met zijn cijfers”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. Deze organisatie bereidt een rechtszaak voor tegen ING, omdat de bank te veel geld zou steken in de fossiele industrie.

Een vergelijkbare zaak tegen Shell ging in hoger beroep verloren. Maar bij die uitspraak merkte het Hof wel op dat de ontwikkeling van nieuwe olievelden niet aansluit bij het klimaatakkoord van Parijs.

‘Geen eerlijke belofte’

ING zegt dat het de eigen financiering van oliewinning in 2040 naar nul zal hebben teruggebracht. Schellekens: “Maar als ze daarbij allerlei bedrijven die olie en gas winnen buiten beschouwing laten, zoals nu het geval is, is dat geen eerlijke belofte.”

In een reactie zegt de bank wel transparant te zijn over de leningen aan de olie- en gassector. “Bij het classificeren van leningen gebruiken we een internationaal erkende standaard, gebaseerd op de belangrijkste activiteit van een bedrijf. Onze jaarverslagen voldoen aan internationale standaarden voor jaarrekeningen en worden onafhankelijk gecontroleerd.” ING kan zich niet vinden in de conclusies van Somo en Milieudefensie.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/ing-steekt-tien-keer-meer-geld-in-fossiel-dan-gerapporteerd~b7065490/

Is de bankencrisis voorbij?

Hoe ontstond de bankencrisis en volgt er een nieuwe?

Laatste update: 03-11-2023

Tussen 2007 en 2013 komen talloze banken ter wereld in zwaar weer omdat ze hebben gesjoemeld met hypotheken: de bankencrisis. Het is de vraag of de maatregelen die zijn genomen kunnen voorkomen dat er weer een bankencrisis uitbreekt. 

Redacteur: Laurens BluekensIn deze longread

Wat is de bankencrisis?

Tussen de eerste bankencrisis in de jaren nul en het omvallen van enkele banken in 2023 zit een verschil. De eerste vloeit voort uit de kredietcrisis, die in 2007 begint. De crisis in 2023 komt door de gestegen rente waardoor geld lenen duurder wordt. Ook wordt er in 2023 sneller ingegrepen bij problemen dan in 2007.

De kredietcrisis in 2007 wordt uitgelokt door makkelijk verstrekte hypothekenin de Verenigde Staten in combinatie met stijgende rente, waardoor mensen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Veel van hen worden gedwongen uit hun huis gezet door de banken – zij verkopen de panden van klanten die hun huis niet meer kunnen betalen.

Banken komen niet alleen in de problemen door het hoge aantal rentebetalingen en hypotheekaflossingen dat ze mislopen. Ook worden de hypotheken stukken minder waard, omdat huizen niet meer zoveel waard zijn als de hypotheek die erop is afgesloten. Dat hakt er in bij banken over heel de wereld, omdat zij onderling veel hypotheken verhandelen. Om hypotheken door te kunnen verkopen aan andere banken, bundelen banken een hele hoop hypotheken tot een pakketje. Daar zitten ook veel slechte hypotheken in, afgesloten door mensen die bij een beetje tegenwind niet meer goed aan hun verplichtingen kunnen voldoen: de zogeheten rommelhypotheken.

“Het was eigenlijk een heel goed idee.” De hele aflevering zien? Kijk op VPRO.nl.

De huizencrisis zorgt ervoor dat rente wereldwijd omhoog gaat: geld lenen wordt duurder voor consumenten, overheden en bedrijven. Het onderlinge vertrouwen onder Amerikaanse banken daalt tot het nulpunt als blijkt dat veel van hen zwaar in de problemen zitten. Daardoor durven banken onderling geen hypotheken meer te verhandelen en durven ze elkaar niet zoveel geld meer uit te lenen. Het financiële verkeer dreigt vast te lopen en voor consumenten wordt het daardoor steeds moeilijker een hypotheek af te sluiten. Omdat er steeds minder mensen zijn die het geld voor een huis kunnen lenen, staan huizen maanden, soms zelfs jaren te koop en worden zij nog minder waard.

“Eeuwenlang waren je centjes nergens veiliger dan in de kluis van de bank.” De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl.

Huizen van mensen die hun woonlasten niet meer konden opbrengen, werden in Amerika verkocht door de bank.

Sommige banken schrijven grote bedragen af op de hypotheken op hun balans, omdat die in werkelijkheid veel minder waard blijken te zijn. Verschillende Amerikaanse banken en ook verzekeringsmaatschappijen dreigen om te vallen. Sommige van hen gaan failliet, andere banken worden gered door andere bedrijven of de overheid. Omdat de rente omhoog is geschoten en Europese banken veel banden hebben met Amerikaanse banken, slaat de crisis rondom de banken ook in Europa toe. De banken ING, AEGON en SNS kunnen alleen met staatssteun overeind gehouden worden, de DSB-bank gaat failliet. ABN Amro wordt in 2008 opgesplitst en zelfs genationaliseerd door de Nederlandse overheid.

Uiteindelijk stoppen Europese overheden meer dan 1600 miljard euro in noodlijdende banken. De belastingbetaler draait dus op voor het overeind houden van de banken. De bankensector is daarmee voorlopig gered, maar het imago van bankiers heeft bij de consument flinke deuken opgelopen.

“Bankiers deden nog gewoon wat ze moesten doen: netjes met uw geld omgaan.”

De banken gaan onverantwoord om met het spaargeld van consumenten.

Welke maatregelen worden er na de bankencrisis genomen?

Door miljarden uit te trekken en honderden noodmaatregelen te nemen, worden Westerse landen en de Europese Unie de krediet- en bankencrisis uiteindelijk de baas. De huizenmarkt is weer op gang gekomen en de economie uit het slop.

Om nieuwe crises te voorkomen, zijn verschillende maatregelen genomen. Die zijn er vooral op gericht om te voorkomen dat de belastingbetaler er weer voor opdraait als een bank failliet gaat. Het toezicht op de financiële sector wordt verscherpt: er komen gedragscodes voor banken en tientallen maatregelen om de consument te beschermen en de financiële sector stabiel te maken. Daarnaast richt de Europese Unie in 2013 een Europese Bankenunie op, een centraal orgaan voor het toezicht op de Europese financiële sector en de coördinatie van crisissituaties. Nieuw zijn ook de frequente stresstesten voor Europese banken.

Niet alle Europese landen komen door de stresstest.

Er komt een fel maatschappelijk debat op gang over het gedrag van banken en bankiers. Een belangrijke oorzaak van de crisis is dat banken hun producten zo ingewikkeld maken, dat consumenten en vaak ook medewerkers van de banken zelf ze niet meer snappen. Dat wordt aan banden gelegd. Veel kritiek is er ook op de megabonussen die bankiers opstrijken voor hun werk, terwijl zij medeverantwoordelijk zijn voor de bankencrisis.

Een bankencrisis oplossen kan ook anders: In IJsland hebben ze de banken failliet laten gaan en topbankiers achter tralies gezet.

Door het verloren vertrouwen in de traditionele banken, gaan consumenten op zoek naar alternatieve manieren om hun bankzaken te regelen. Het lijkt geen toeval dat de digitale crypto valuta, de bitcoin, juist vanaf de bankencrisis een sterke groei doormaakt.

Maar veel consumenten stappen ook over op alternatieve banken en financiële dienstverleners.

“Ik sta niet achter de amorele houding die bankiers aannemen.”

Bankendoos3

Bankmedewerkers verlaten met hun spullen het pand nadat hun werkgever failliet is gegaan.

Is de bankencrisis wel voorbij?

Ondanks de maatregelen, komt het vertrouwen in de bankenwereld maar moeilijk terug.

Welke redenen geven consumenten aan voor hun gebrek aan vertrouwen in de banken?

Dat komt ook omdat de gebeurtenissen zich maar blijven opstapelen. Zo moet de Nederlandse staat in 2013 – vijf jaar na het begin van de bankencrisis – SNS Reaal redden en komt in dat jaar ook naar buiten dat de Rabobank op grote schaal gefraudeerd heeft met de Libor-rente; het rentepercentage dat banken elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar uitlenen.

Hoe kan het dat er weer een bank op omvallen staat?

Bovendien blijven experts in de jaren erna telkens weer aan de bel trekken: er zijn wel maatregelen genomen, maar er is niets wezenlijks veranderd in de financiële sector.

In zijn bestseller Dit kan niet waar zijn stelt journalist Joris Luyendijk in 2015 onomwonden vast: de financiële sector deugt nog steeds niet en een volgende bankencrisis is een kwestie van tijd.

Een lege cockpit is de metafoor die journalist Luyendijk gebruikt voor de sturing van de bankensector.

Oud-minister van Financiën en topman van ABN Amro Gerrit Zalm is het niet helemaal met Luyendijk eens: ‘De kans dat een bank omvalt en dat de belastingbetaler te hulp moet schieten, wordt klein.’

De bankencrisis die in 2008 begon is dus wel aangepakt, maar de vrees van veel experts is dat dit niet afdoende is. In de loop van 2016 groeit in Europa de angst voor een nieuwe bankencrisis. In het najaar wordt bekend dat de Deutsche Bank in zwaar weer verkeert en waarschijnlijk failliet zal gaan als er geen redding van de Duitse overheid komt. Aanleiding daarvoor is een boete van 14 miljard euro die de bank kreeg opgelegd door de Amerikaanse overheid, voor het sjoemelen met hypotheken tot in 2008. Ook andere schandalen van Deutsche Bank komen bloot te liggen, waaronder belastingontduiking in de Verenigde Staten en Duitsland. Deutsche Bank is zo groot, dat een failliet weleens een nieuwe bankencrisis in gang zou kunnen zetten.

In 2023 keert de discussie over de banken weer terug. Na de ondergang van techbank Silicon Valley vallen Silvergate en Signature Bank – beide actief in de crypto-industrie – om.  De in nood verkerende Amerikaanse bank First Republic Bank redt het niet. De problemen blijven niet beperkt tot de VS. Ook het Zwitserse Credit Suisse komt in de problemen. Het leidt tot een overname door branchegenoot UBS. Volgens Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, is de omgevallen Zwitserse bank ‘een geval apart’ en zijn Europese banken een stuk sterker dan bij de crisis in 2008.

In het kort

  • Tussen 2007 en 2013 komen talloze banken ter wereld in zwaar weer omdat ze hebben gesjoemeld met hypotheken: de bankencrisis.
  • Uiteindelijk stoppen Europese overheden meer dan 1,6 biljoen euro in het redden van de banken. Het imago van bankiers loopt bij de consument een flinke deuk op.
  • Om nieuwe crises te voorkomen, zijn verschillende maatregelen genomen die er vooral op zijn gericht om te voorkomen dat de belastingbetaler er weer voor opdraait als een bank failliet gaat.
  • Het is zeer de vraag of de bankencrisis voorbij is. Tot op heden blijven banken regelmatig slecht in het nieuws komen. Zoals in 2023 als oa de Silicon Valleybank omvalt en Credit Suisse wordt overgenomen. 

CENTRALE BANKEN DOEN RECORDAANKOPEN GOUD | SCHUIVEN DE DOLLAR OPZIJ

On Apr 25, 2023

Een groeiend aantal landen is serieus op zoek naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar, dat zegt directeur Ruchir Sharma van investeringsmaatschappij Rockefeller Capital Management.

Dit wordt geïllustreerd door de recente scherpe stijging van de goudprijs, die in het afgelopen half jaar met 20 procent is gestegen.

“De vraag naar goud is voornamelijk afkomstig van centrale banken die hun dollarbezit verminderen en niet van de “usual suspects”, grote en kleine beleggers”, schrijft Sharma in The Financial Times.

De vraag van de centrale banken naar goud heeft inmiddels zelf een recordhoogte van 33 procent van de maandelijkse wereldwijde vraag bereikt. Het is voor het eerst sinds 1950 dat centrale banken zoveel goud kopen, aldus Sharma. 

“Deze koopgolf heeft ervoor gezorgd dat de goudprijs naar een recordniveau aan het stijgen is en al 50 procent hoger ligt dan wat modellen op basis van reële rente zouden voorspellen”, zegt Sharma. “Het is duidelijk dat een nieuwe ontwikkeling de goudprijs opdrijft.”

Negen van de tien centrale banken die het meeste goud kopen, bevinden zich in ontwikkelingslanden, waaronder China, Rusland en India. Die drie landen, samen met de andere twee BRICS-landen, Brazilië en Zuid-Afrika, maken deel uit van een initiatief om een nieuwe munt te creëren die onafhankelijk is van de dollar. 

“Zo is het oudste en meest traditionele activa, goud, nu een instrument van de rebellie van deze centrale banken tegen de dollar”, schrijft Sharma. “In het verleden werden de dollar en goud beide gezien als veilige havens, maar inmiddels is de dollar toch van dat voetstuk gevallen. Tijdens de korte bankencrisis in maart bleef goud stijgen, terwijl de dollarkoers juist bleef zakken. Het verschil in de koersen van de twee is nog nooit zo groot geweest.

“Sharma schrijft de stormloop op goud door ontwikkelingslanden toe aan de toenemende inzet van financiële sancties door de VS en zijn bondgenoten.

Maar liefst 30 procent van de landen die meedoen aan de gold rush, hebben te maken met sancties van de VS, de Europese Unie, Japan en het VK. Na de inval van Rusland in Oekraïne bevroor het Westen de deviezen van het land en schopte het de Russen uit het SWIFT-systeem. “Plotseling was het duidelijk dat dit elk land zou kunnen overkomen”, schrijft Sharma.

Nu steeds meer landen zich openlijk van de dollar afkeren, zijn zelfs Amerikaanse bondgenoten, zoals Thailand en de Filippijnen, op zoek gegaan naar alternatieve valuta. Met name de Chinese yuan heeft zijn internationale bereik vergroot, maar Sharma noemt een andere bedreiging: “het aantal centrale banken dat een digitale valuta aan het ontwikkelen is, is in drie jaar tijd verdrievoudigd”.

“Het risico voor Amerika is dat het vast blijft houden aan een opgeblazen beeld van de eigen munt, gevoed door het ‘geen alternatief’-verhaal. Dat verhaal steunt op een wereldwijd vertrouwen in de Amerikaanse instellingen en de rechtsstaat, en op dit moment is het vertrouwen hierin juist hard aan het dalen”, schrijft Sharma. “Het berust ook op het vertrouwen in het vermogen van de VS om zijn schulden te betalen, maar ook dat neemt af, nu de afhankelijkheid van buitenlandse financiering blijft groeien.”

Andere experts zijn minder huiverig voor een mogelijke devaluering van de dollar, omdat, zo zeggen ze, het vertrouwen in de munt moeilijk te repliceren is. Voormalig minister van Financiën, Larry Summers zei bijvoorbeeld dat de yuan geen bedreiging vormt voor de Amerikaanse dollar, omdat China geen voorspelbare en betrouwbare markt heeft.

GEO-ECONOMIE https://unitednews.sr/centrale-banken-doen-recordaankopen-goud-schuiven-de-dollar-opzij/

’We gaan zeer verwarrende tijden tegemoet’

Economen: woningmarkt koelt snel af

author avatar

MARTIN VISSER

28 okt. 2022

De woningmarkt komt verder onder druk door de hogere rente. De snel stijgende hypotheekrente zal leiden tot dalende huizenprijzen, verwachten economen. Om de inflatie te beteugelen zitten nog meer renteverhogingen in de pijplijn. De vraag is hoe snel dit zal leiden tot prijsdalingen voor de consument.

De daling van de huizenprijzen is ingezet.

© ANP/HH

De daling van de huizenprijzen is ingezet.

Donderdag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe rentestijging bekend. „En we zijn nog niet klaar, want de inflatie is nog steeds veel te hoog”, aldus ECB-president Christine Lagarde. In september verhoogde de centrale bank de rente van 0 naar 0,75 procent.

De gemiddelde prijsstijging in de eurolanden was in september 9,9 procent, in Nederland stegen de prijzen zelfs met gemiddeld 14,5 procent. De formele doelstelling van de ECB is een inflatie van 2 procent. Door de rente te verhogen remt de centrale bank de vraag van consumenten naar goederen en diensten af en moet de prijsdruk gaan afnemen.

BEKIJK OOK:Donkere wolken boven zuidelijke eurolanden

Met vertraging reageert ook de hypotheekrente op dit besluit, aldus Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank. „Een correctie op de huizenmarkt is onvermijdelijk.” Rabobank-economen rekenen op een prijsdaling met ruim 3 procent volgend jaar. „Door de verder gestegen hypotheekrente koelt de woningmarkt snel af”, aldus de Rabo.

Inflatie

Het is zeer de vraag hoe snel de renteverhoging zal leiden tot prijsdalingen voor de consument, zeggen economen. De ECB-rente werkt op talloze manieren door in het gewone leven, legt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING uit: „Spaarrentes en hypotheekrentes hangen hiermee samen, al is dat niet één op één. Verder wordt het voor overheden duurder om geld te lenen. Ook wordt het voor bedrijven duurder om te investeren.”

„De doorwerking van de rente op de inflatie duurt traditioneel 6 tot 24 maanden”, zegt Blom. „Met deze rentestap wil de ECB laten zien dat ze de inflatie onder controle hebben.”

Econoom Hoogduin stelt dat het onvermijdelijk is de rente te verhogen. „De ECB heeft te laks gereageerd. Maar nu is het proces van renteverhogingen ingezet en als je de rente maar lang genoeg hoog genoeg houdt, moet dat op den duur lagere inflatie opleveren.”

’Overspannen huizenprijzen op de woningmarkt’

Op de huizenmarkt zijn de gevolgen van de hogere hypotheekrente nu al merkbaar. De gemiddelde hypotheekrente is in korte tijd gestegen tot circa 4,5 procent. De huizenprijzen zijn inmiddels aan het dalen en Rabobank voorziet een prijsdaling van 3,1 procent volgend jaar.

BEKIJK OOK:Hypotheekrente naar top in bijna tien jaar: ’Stijging steeds sneller’

„Iedereen dacht dat de rente altijd laag zou blijven”, aldus Hoogduin. „Dat draait nu in een keer om. De lage rente heeft geleid tot overspannen prijzen op de huizenmarkt. Daar komt een correctie, dat is onvermijdelijk.” Uit internationaal onderzoek blijkt volgens hem dat huizenprijzen wel tientallen procenten kunnen dalen als centrale banken de rente fors verhogen. „Ik denk niet dat we er in Nederland erg gerust op kunnen zijn dat het bij ons wel beperkt zal blijven.”

Door de oplopende rente zullen de huizenprijzen volgens Martin mogelijk harder dalen dan wordt geschetst:

Kwestie van Centen – ‘Grote kans dat woningmarkt hard onderuit gaat’10Afspelen10Geluid uitDownload

Recessie

Ondertussen zijn er steeds meer signalen dat Nederland in een recessie is beland. Volgens ING blijkt uit gegevens van de pinbetalingen dat we nu al in ’een milde recessie’ zitten, aldus Blom. „Consumenten houden minder over en besteden daardoor minder.”

Hoogduin is bang dat de ECB door die recessie te snel stopt met renteverhogingen. „De politieke druk op de centrale bank neemt vanuit Frankrijk en Italië nu al toe. Als de ECB daaraan toegeeft, blijft de inflatie opflakkeren en hebben we ook nog een recessie. Dan zal de ECB later alsnog veel harder op de rem moeten trappen. Ik denk dat we zeer verwarrende tijden tegemoet gaan met sterk wisselende prijsontwikkelingen.”

Onlangs waarschuwde oud-DNB-president Nout Wellink in De Telegraaf dat we jarenlang last zullen houden van relatief hoge inflatie.

https://www.telegraaf.nl/financieel/1714092923/economen-woningmarkt-koelt-snel-af